VadeVi
Aretheal Coster Pep Mariano 2019, l’essència d’un Priorat molt enyorat
  • CA

Hi ha vins que quan els tens davant, a punt d’obrir-los, ja transmeten sensacions que porten a pensar que no són vins qualsevol, que són vins especials. A vegades potser l’ampolla, o l’etiqueta, o la càpsula, el nom, la tipografia, el disseny o combinacions d’aquests factors, que comuniquen singularitat. Aquest és el cas de l’Aretheal Coster Pep Mariano un dels vins que conformen el projecte més personal del Marc Aguiló, els vins dels projecte Aretheal Priorat.

Amb Aretheal Priorat, en Marc vol elaborar produccions limitades de vinyes singulars, com en aquest cas el coster Pep Mariano, una vinya centenària de carinyena negra plantada sobre un sòl de llicorella, conduïda en vas i situada a una alçada que vas dels 250 als 300 metres d’alçada al terme de Gratallops. Per garantir l’èxit enològic del projecte, compta amb la col·laboració i el talent de Sílvia Puig.

Aquest vi té una maceració de tres setmanes amb les seves pells abans de ser premsat. I un cop acabada la fermentació alcohòlica se li dona una criança en botes de roure francès durant 14 mesos. No es filtra abans d’embotellar-lo.

Servit a la copa presenta un color cirera picota amb reflexos violacis. De capa alta i amb una subtil terbolesa. Deixa una llàgrima densa i abundant, d’evolució lenta que arriba a tintar el vidre.

Intens i complex, les primeres aromes que arriben són les provinents de la seva criança en botes de roure, records d’ebenisteria i espècies dolces, especialment vainilla. A mesura que es van esvaint les aromes de criança, van creixent les notes afruitades, de fruita negra i madura, prunes, mores, nabius,… a les quals s’hi sumen aromes balsàmiques i notes torrefactes. El conjunt va evolucionant durant una llarguíssima estona.

En boca té una entrada voluminosa, de tacte càlid i amb una magnífica acidesa que li aporta frescor i que li dona la tensió necessària per guiar-lo en un pas de boca on mostra un tanins presents però molt ben polits, una bona textura i un conjunt gustatiu dominat per la fruita negra madura sempre acompanyada d’aromes de criança, en especial per les notes torrades. És molt llarg i persistent.

Si bé ja és un vi que es pot gaudir ara mateix, és molt probable que estiguem davant de la primera joventut d’aquest vi i que de ben segur evolucionarà a millor, guanyant finor i complexitat, gràcies a la seva acidesa. És un vi que expressa les essències més profundes d’un Priorat que ens va enamorar a molts i que en els darrers temps sembla que el vulguin convertir en una altra cosa.

Les característiques organolèptiques d’aquest vi suggereixen acompanyar-lo de receptes on la caça major en sigui la protagonista, però també és un grandiós vi de tertúlia, per tenir-lo a la copa i anar-lo tastant, glopet a glopet, per gaudir dels nous matisos que van apareixent a mesura que passa el temps.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa