Comença l’època de la verema a Europa. Com cada any, algunes zones cullen el raïm abans del previst, ja que pel clima i la geografia les vinyes ja estan llestes per veremar. Aquest és el cas de la zona de Montilla-Moriles, a Córdoba, on el passat dilluns 28 de juliol diversos cellers van estrenar la temporada amb l’esperança d’augmentar una producció que ha anat minvant en els últims anys a causa de la sequera. Tot i això, les primeres observacions apunten que enguany tampoc hi haurà una bona collita, ja que algunes malalties relacionades amb els canvis meteorològics també han afectat de ple la productivitat de les vinyes de la zona.
La Sectorial de Vinya de Asaja Córdoba ha informat que el primer raïm collit són les varietats blanques primerenques com Chardonnay, Sauvignon Blanc, Verdejo i Moscatel que produiran el most amb el qual es faran els vins joves, seguiran les varietats negres i, finalment, l’autòctona Pedro Ximénez. Aquest últim cas que és el gran gruix de l’activitat del territori encara no s’ha començat a veremar, però s’espera que no trigui gaire.

Una producció baixa
Referent a la possible manca de producció, en una nota, el president de la Sectorial de Vinya de Asaja Córdoba, Juan Manuel Centella, ha explicat que “serà una verema amb una producció molt baixa, a causa de l’intens atac de míldiu d’aquesta campanya, que a més dificultarà en algunes parcel·les la verema per l’heterogeneïtat en la maduració”. “Si una collita normal de la zona havia d’estar entre els 38-40 milions de quilos de raïm, la producció esperada serà d’un 50% menys, estimant-se en 18 milions de quilos aproximadament”, ha avançat. Sobre aquest tema, ha comentat que “el raïm negre de la zona és cada vegada menor, amb una superfície simbòlica que produirà entorn dels 600.000 quilos de raïm”. Actualment, no hi ha dades de preus, però s’espera que “a l’ésser una collita tan curta augmentin per a compensar”.