Bacus Tarragona, una botiga degustació situada al centre de Tarragona, situada al carrer Mallorca, 14, intenta divulgar la cultura del vi i sobretot dels petits elaboradors. Les aproximadament 150 referències que tenen a la botiga coincideixen totes amb una premissa: són de cellers que no produeixen més de 50.000 ampolles, tot i que la majoria són cellers que no superen les 30.000 ampolles.
Maria Cerdà, enòloga de professió, explica que per ella el Bacus, és un somni fet realitat, ja que des de ben petita ha estat en contacte amb el món del vi gràcies al celler familiar. Precisament va comprovar que un dels primers problemes que té el sector és que els petits elaboradors i cellers petits no tenen cap altaveu per donar-se a conèixer i els costa molt més que als més grans amb molts recursos al darrere. D’aquí va venir la seva primera condició en el moment de decidir quins vins introduir a la botiga, ja que la premissa principal era que el celler en qüestió no elabores més de 50.000 ampolles anuals. Actualment, divideix el seu temps entre les seves activitats com a enòloga al celler familiar i assessora d’altres cellers, i l’activitat de la botiga.
En canvi, la seva parella, l’Oriol Solé, guia de muntanya de professió, no tenia cap mena de relació amb el món del vi, però arran de visitar diferents cellers acompanyant Cerdà es va enganxar a la cultura del vi fins a arribar a inaugurar conjuntament la botiga a Tarragona. Actualment, combina les activitats de guia de muntanya amb l’activitat al Bacus.
A la botiga, a banda de la parella, hi treballa Ingrid Gil, sommelier encarregada de buscar el vi ideal per a cada persona que entra a l’establiment. La seva figura, tal com argumenten Cerdà i Solé, és clau, ja que buscaven algú que els ajudes a dirigir la botiga, provingués del sector i tingues estudis en la vitivinicultura, a banda de compartir la mateixa filosofia que ells.

Una botiga amb només sis mesos d’experiència
Bacus Tarragona és una botiga molt jove, perquè motivats per aquesta idea de compartir la cultura del vi català van obrir les portes aquest passat mes d’agost. Cerdà explica que aquests primers mesos han sigut un èxit i han tingut una rebuda molt bona per part de tota la gent del barri. Tot i que confessa que el seu gran volum de vendes encara es troba en la venda de copes i degustació i no tant en la venda de vi. Un fet que els propietaris esperen que vagi canviant a mesura que estiguin més arrelats a la ciutat. El punt més gratificant -confirma Cerdà- és quan aconsegueixen que un client que els demana algun producte força comercial conegui productors més petits. D’aquesta manera, fan que els més desconeguts acabin agradant a la major part del públic.
Activitats setmanals per difondre la cultura del vi
Setmanalment, a Bacus estan intentant dur a terme diferents tastos amb temàtiques molt concretes. Per a intentar compartir la seva filosofia fan tastos guiats. Normalment, els dirigeixen Cerdà o Gil, però un cop al mes intenten portar algun elaborador d’algun celler dels que tenen a la botiga perquè expliqui ell mateix els seus vins. A banda dels tastos, un parell de cops al mes intenten fer esdeveniments variats, com per exemple, diferents formats d’activitats d’art i vi.