VadeVi
El bon inici de verema manté l’esperança de recuperació al camp català

La verema ja ha començat a bona part de les regions vitivinícoles catalanes. Les expectatives per aquesta collita són altes i després d’anys de sequera, els productors tenen l’esperança de començar a veure la llum al final del túnel. Tot i això, les dades demostren que s’ha començat a collir uns dies més tard que en les últimes temporades a escala general. Si bé és cert que ningú creu que hi hagi una producció extraordinària, sí que s’espera un augment substancial de la quantitat de raïm que s’ha collit els últims tres anys. Pel que fa a la qualitat, des de les diferents denominacions d’origen catalanes que han iniciat la verema es parla d’un raïm excepcional a pràcticament tota Catalunya. A més, enguany els cultius no han patit atacs significatius ni de míldiu ni de mosquits verd, així com d’altres malalties de la vinya que poden acabar amb la producció de raïm. En el cas del clima, tot i que hi ha hagut algunes tempestes amb pedregades i també altes temperatures en algunes regions, res a destacar que hagi fet malbé una llarga extensió de cultiu.

Segons ha informat el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a partir de les dades de recollida de les tres varietats majoritàries en una xarxa de parcel·les distribuïdes a la DO Penedès, es mostra una recuperació del raïm de la varietat xarel·lo, amb un augment al voltant del 28% en el territori. D’altra banda, la varietat macabeu també registra una recuperació notable, amb un increment del 13,1%, després dels valors baixos dels anys 2022 i 2024. També des de la Terra Alta, la presidenta de la DO, Rosa Caballé assegura a Vadevi que tenen bones perspectives de collita i que en general “podrien arribar als 35 milions de quilograms de raïm“. Des de la DO Catalunya, una altra de les regions vitivinícoles que ha començat a veremar, expliquen que la recuperació s’estima que se situï en un augment d’entre un 25% i 30% respecte a la collita del 2024, encara que no indiquen una xifra exacta.

Les reflexions del sector apunten cap a una recuperació, però pocs són tan agosarats com per parlar de les xifres d’abans de la sequera. En aquest sentit, Caballé reconeix que “la vinya recorda tot allò que ha viscut”, la qual cosa suposa que tot l’estrès hídric -absència d’aigua suficient per a la fotosíntesi- queda gravat en la planta i, per tant, la pot tornar menys productiva que en altres èpoques. Des de la DO Catalunya ho veuen diferent, ja que en el comunicat que han enviat als mitjans per destacar el tret de sortida a la verema 2025, confirmen que “es deixen enrere els efectes de la intensa sequera”: “Les generoses pluges de la passada tardor, primavera, i inclús les d’inici d’estiu, han afavorit un gran desenvolupament vegetatiu dels ceps, amb una major sortida de raïm respecte de la collita passada i, a la vegada, també amb un molt bon creixement, gràcies a les reserves hídriques”, indiquen en la nota de premsa.

Raïm negre en una maquinària trituradora | Cedida a ACN / URV

Un any de qualitat excepcional

En el que coincideixen totes les fonts consultades és en la qualitat excepcional del raïm. Des de la DO Catalunya confirmen que hi ha l’esperança que la qualitat dels vins de la verema 2025 sigui excel·lent i -segons recorden- gràcies al procés de maduració més lent i equilibrat que ha tingut la present campanya. També es preveu uns vins més frescos, aromàtics i lleugers que els de les dues darreres veremes, les quals varen estar molt marcades per la forta sequera. També a la Terra Alta es parla d’una clara millora de la qualitat del raïm, la qual cosa indica no només la sortida de la situació tensa que han provocat els tres anys de sequera sinó, també la fortalesa de les vinyes dels territoris catalans vitivinícoles.

Menys malalties i canvis climatològics

Pel que fa a l’estat sanitari de la vinya, la verema a la Terra Alta arrenca amb molt bon pronòstic gràcies al control dut a terme per l’Agrupació de Defensa Vegetal del Consell Regulador, que ha evitat l’impacte de malalties com el míldiu i la cendrosa o de plagues com el cuc de raïm i el mosquit verd. Una situació similar es viu a la DO Penedès, on la collita presenta un estat sanitari òptim, tot i alguns focus puntuals de malura en varietats sensibles, sense incidències destacades de mosquit verd. Aquest escenari contrasta amb temporades anteriors i aporta certa tranquil·litat als viticultors, que enguany podran centrar-se més en la qualitat de la producció que en combatre amenaces fitosanitàries.

En relació amb el clima, la DO Catalunya ha viscut una campanya marcada per contrasts: després d’una forta onada de calor al juny, el juliol va ser fresc i plujós, fet que ha retardat la maduració del raïm entre 4 i 7 dies respecte a l’any anterior. Tot i això, les altes temperatures recents podrien tornar a accelerar aquest procés. A la DO Penedès, les abundants pluges recollides enguany superen les mitjanes històriques i permeten trencar amb la sequera acumulada dels darrers anys, encara que episodis puntuals de tempesta i pedregades, com el viscut el 12 de juliol a Sant Pere de Ribes, han deixat afectacions locals. Mentrestant, a la Terra Alta, la collita de varietats primerenques com el moscatell o el chardonnay també reflecteix l’impacte positiu d’un any amb condicions climàtiques més favorables del que es preveia inicialment.

Més notícies
Notícia: L’Institut Agrícola exigeix diàleg per superar la fractura entre pagesos i elaboradors
Comparteix
L'entitat adverteix que la confrontació pels preus del raïm posa en risc el futur del sector i apel·la a la col·laboració com a única sortida
Notícia: Criances del vi a Catalunya: tradició, innovació i identitat en copa
Comparteix
De les botes de roure més clàssiques a les àmfores mil·lenàries, Catalunya combina tradició i innovació per donar identitat als seus vins
Notícia: Els viticultors demanen “perdre la por” a les empreses per exigir preus “dignes”
Comparteix
Desenes de pagesos critiquen davant la seu de l'Associació d’Elaboradors de Cava uns preus que consideren "misèria" i que dificulten la supervivència del sector
Notícia: La crisi del preu del raïm encén la protesta al camp català
Comparteix
Unió de Pagesos, amb una dotzena d'entitats, es concentraran a Sant Sadurní d'Anoia el dissabte 16 de d'agost del 2025 per reclamar millors condicions a les empreses de la DO Cava

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa