VadeVi
Calonge esdevé un laboratori natural per descobrir noves varietats úniques

Calonge podria convertir-se en el paradís de les vinyes desconegudes. L’any passat, la Universitat Rovira i Virgili va descobrir que el territori tenia una singularitat única que el feia l’escenari perfecte on cultivar vinyes mai estudiades. De fet, en l’informe que es va presentar s’havien arribat a catalogar fins a una quinzena de varietats sense identificar. Ara, un acord entre l’ajuntament i la Fundació Remença XXI i la Universitat de Girona (UdG) permetrà estudiar i difondre aquestes varietats de vinyes. En concret, Calonge els llogarà una vinya d’una hectàrea amb un objectiu acadèmic i, sobretot, la prioritat de protegir les que tenen menys individus, ja que n’hi ha que només conserven un o dos peus. A partir d’aquí, s’explorarà quin tipus de raïm fan, quins gustos tenen i com s’adapten al temut canvi climàtic.

El grup de recerca Tecnenol de la Universitat de Rovira i Virgili va catalogar quinze varietats de vinya entre els ceps que hi havia plantats a Calonge i Sant Antoni. Tot i que la meitat d’aquestes plantes ja s’havien detectat en un altre estudis d’uns investigadors de la Universitat de La Rioja, cinc van ser considerades completament noves i nou fruit de mestissatges. Aquesta inèdita situació va fer que altres universitats i entitats s’interessessin pel territori i actualment ja hi ha propostes per començar a investigar quines varietats autòctones pot donar el municipi de Calonge.

En concret, la proposta que ha acceptat l’ajuntament és que la UdG i la Fundació Remença XXI lloguin un terreny d’uns 12.000 metres quadrats. En aquesta extensió de terrenys s’hi cultivaran les quinze noves varietats que s’han registrat a Calonge per tal d’estudiar quines qualitats tenen. L’objectiu és combinar el treball entre l’experiència de la pagesia i la saviesa popular que aportarà la fundació amb les eines avantguardistes del món acadèmic de la UdG. La universitat, a més, portarà algunes de les varietats al laboratori per garantir-ne la conservació i, si es pot, reproduir-les per traslladar-les a la vinya llogada de Calonge. En definitiva, un treball en equip que busca aconseguir una investigació rigorosa d’aquestes noves varietats, ja que fins ara no hi ha cap mena de bibliografia d’elles. A més, també s’analitzarà quin tipus de raïm fa, quin gust té, quina adaptació presenta al canvi climàtic, entre altres aspectes.

D’esquerra a dreta: Ramon Fina, Montse Molla i Lluís Molla, de la Fundació Remença XXI; Jordi Soler, alcalde de Calonge i Sant Antoni; Quim Salvi, rector de la UdG; i Sílvia Llach, vicerectora de Territori i Compromís Social / Cedida a l'ACN per l'Ajuntament de Calonge
D’esquerra a dreta: Ramon Fina, Montse Molla i Lluís Molla, de la Fundació Remença XXI; Jordi Soler, alcalde de Calonge i Sant Antoni; Quim Salvi, rector de la UdG; i Sílvia Llach, vicerectora de Territori i Compromís Social / Cedida a l’ACN per l’Ajuntament de Calonge

Un municipi especial

Calonge té una gran tradició pagesa i viticultora. De fet, des del mateix municipi argumenten que aquesta varietat de plantes es deu a la transmissió de costums entre generacions que hi ha hagut en el conreu de la vinya a la zona al llarg de tots aquests anys. Asseguren que hi ha una “autèntica arca de Noè” en referència a la varietat de vinyes i ceps plantats. De fet, l’anàlisi genètica d’aquest estudi va certificar que hi havia 52 varietats diferents i d’aquestes es va fer la troballa de la quinzena de varietat que no estaven catalogades en cap base de dades que la comunitat científica tingui accés.

La investigació en vinyes no és una iniciativa aliena a l’ajuntament del municipi. Tanmateix, també s’han posat en marxa per poder aprofundir en aquestes recerques sobre el territori. Així, Calonge avança amb la millora del Centre d’Interpretació del Vi. S’ubica al Centre Cultural Colònica, a l’antiga escola de les Carmelites que hi havia al carrer Major. Actualment, ja hi ha una exposició permanent sobre el vi que es fa al municipi i al llarg d’aquest 2025 es farà una sala immersiva amb projeccions. La següent fase de les obres es concentrarà en la part alta de l’edifici i hi haurà una sala de conferències, una aula de cuina i quatre espais de formació.

Més notícies
Notícia: Vuit cellers d’excel·lència se sumen al festival Vinàriament Barcelona
Comparteix
Els cellers Domenys, Coca i Fitó, Vives Ambrós, Castell d'Or, Maset, Giro Ribot, Vallformosa i Dos Déus Vermut són els confirmats per la primera edició de l'esdeveniment
Notícia: Corpinnat brinda per la unió de vi i cuina al seu 5è Festival Gastronòmic
Comparteix
Del 12 de juny al 31 de juliol, torna una nova edició de l'esdeveniment amb 41 sopars irrepetibles, creats per gairebé 40 cuiners de renom i servits en espais singulars dels cellers de la marca col·lectiva
Notícia: Salus Álvarez (DOQ Priorat): “Sense frenar l’evolució, hem de ser més identitaris encara”
Comparteix
ENTREVISTA al president de la DOQ Priorat qui destaca el crèdit i la confiança que s’han guanyat els vins de la regió a força de protegir la figura del viticultor, el patrimoni de vinyes i el paisatge
Notícia: El vi a peu d’estació: quatre escapades enoturístiques en tren
Comparteix
Algunes rutes per descobrir el vi català caminant des de l’estació i sense necessitat de vehicle privat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa