VadeVi
Catalunya, líder en vi ecològic i de prestigi

El món del vi és un motor econòmic i cultural a l’estat espanyol, amb Catalunya com un dels seus principals referents. Tot i no ser la regió que més vi exporta en volum, destaca per la qualitat i el preu dels seus vins embotellats, cada cop més valorats a l’estranger. La seva aposta pels cultius ecològics l’ha situat al capdavant de l’Estat i ha reforçat la seva imatge internacional. Aquest pes català s’emmarca dins d’un sector que té una presència clau a l’agricultura i la indústria, i que manté una contribució destacada a l’economia del país.

El sector vitivinícola català és un dels més importants a escala d’exportacions de valor. En aquest sentit, tot i no ser el territori que més quantitat de vi exporta sí que forma part de les regions que venen més vins embotellats a l’exterior. Així doncs, mentre Castella-la Manxa es manté la primera en exportacions gràcies al granel, Catalunya s’ha adjudicat la tercera posició i la segona en termes de preu, valor i qualitat. En altres paraules, des de Catalunya surt menys vi, però es ven a un preu més elevat. A més, els cellers catalans triomfen a l’estranger a causa de la seva gran aposta pels cultius ecològics i es converteixen en la zona de l’estat espanyol amb més vinya ecològica. Per això, cada vegada hi ha més països de fora que s’interessen pels vins i escumosos catalans.

Que les exportacions catalanes són un bon actiu pel sector vitivinícola espanyol és una de les conclusions de l’informe Rellevància econòmica i social del sector vitivinícola a Espanya, elaborat per Analistes Financers Internacionals (Afi) per a la Interprofessional del Vi d’Espanya (OIVE). L’estudi, basat en dades recents, analitza la importància del sector en l’economia i la societat espanyoles. Segons el document, el sector vitivinícola ocupa un lloc central en l’agricultura i la indústria nacional. La seva aportació al producte interior brut (PIB) se situa entorn de l’1,6% i representa prop del 2% de l’ocupació total. A més, genera un superàvit comercial superior a 3.100 milions d’euros anuals i contribueix a les arques públiques amb més de 4.260 milions d’euros a l’any. En definitiva, el sector és pràcticament essencial i més enllà de la seva rellevància cultural ha provat ser tot un èxit econòmic, gràcies en part per les aportacions catalanes.

Copa de vi escumós rosat | Jordi Play

Les pimes també al sector vitivinícola

No és cap secret que l’estat espanyol és un país de petites i mitjanes empreses i el sector vitivinícola no n’és l’excepció. La propietat de la vinya està molt fragmentada: hi ha més de 532.000 viticultors registrats i gairebé el 70% de les explotacions no supera la mitja hectàrea, mentre que només un 4% té més de deu hectàrees. Segons apunta l’informe oficial, aquesta atomització contribueix a fixar població en zones rurals i frenar la despoblació, encara que dificulta la mecanització i l’eficiència productiva. A part, l’ocupació total equival a més de 386.000 llocs a jornada completa (EJC), la qual cosa suposa al voltant del 2% de l’ocupació nacional. D’ells, uns 201.000 són directes i la resta es reparteix entre ocupacions indirectes i induïdes.

Cultiu famós i ecològic

L’estat espanyol és el país amb més volum de vinyes del món. En concret, disposa d’una superfície mitjana de vinya de 924.000 hectàrees entre el 2019 i el 2024, la qual cosa suposa aproximadament el 13% de la vinya mundial. Tot i això, ocupa el tercer lloc en volum de producció, per darrere d’Itàlia i França. Aquesta diferència és a conseqüència del predomini del cultiu de secà (67% del total), dependent de les pluges i vulnerable a la sequera. Els últims tres anys han estat molt complicats per aquesta classe de cultius i la sequera ha deixat imatges desoladores i produccions molt baixes en moltes regions vitivinícoles de l’Estat, entre elles Catalunya. En total, la sequera va provocar una caiguda del 21,7% en la producció, afectada també per les altes temperatures.

El producte ecològic ja no és només una demanda del mercat, sinó que també ha provat ser un gran aliat contra el canvi climàtic. Enfortir les vinyes amb allò que ja proporciona la terra, tenir varietat autòctones plantades i utilitzar productes que tingui cura del medi ambient creen plantes resistents, no a qualsevol cosa, però sí a alguns canvis meteorològics, fins i tot la sequera. Gràcies a Catalunya, l’estat espanyol lidera la vinya ecològica mundial, amb més de 166.000 hectàrees el 2023, la qual cosa equival al 18,2% de la vinya nacional i un creixement del 37% des de 2019. Pel que fa a la producció de l’estat espanyol també ha anat canviant, seguint sobretot les tendències de mercat a escala internacional. Els vins blancs han augmentat fins a representar el 57% del total, enfront del 43% dels negres i rosats.

Més notícies
Notícia: El consumidor prefereix fer el vermut a casa
Comparteix
IWSR’s Global Trends Report 2025 analitza com l'augment del preu de les begudes provoca més consum a casa | Les begudes de l'hora de l'aperitiu han provat ser les més desitjades
Notícia: Còctels amb vi: frescor i creativitat ‘made in Catalunya’
Comparteix
Cinc receptes irresistibles amb varietats locals per donar un toc refrescant, aromàtic i sorprenent als teus estius entre vinyes i terrasses
Notícia: L’OMS reclama la fi a l’exempció d’impostos sobre el vi
Comparteix
El consum assequible i no gravat d'algunes begudes alcohòliques aixeca l'alerta internacional per l’impacte en la salut | El sector vitivinícola defensa el consum moderat
Notícia: Inici prometedor per a la verema 2025 tot i la incertesa en els preus
Comparteix
Després d’anys de sequera, la collita d’enguany podria marcar un punt d’inflexió per al sector vitivinícola català | Malgrat les bones perspectives, el preu del raïm continua envoltat d’incertesa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa