VadeVi
Celler Masroig demostra la qualitat dels vins de cooperativa a Brussel·les

La rellevància dels vins de Catalunya a tot el món és innegable. Cada vegada s’elaboren productes de més qualitat que enamoren els catalans, però també els estrangers. Els premis comencen a omplir les estanteries de diversos cellers del territori que demostren que aquí també es fan vins al nivell d’altres països vitivinícoles més coneguts, com per exemple França o Itàlia. A part, no només les Denominacions d’Origen més famoses a l’estranger tenen el privilegi de pujar a escenaris a recollir guardons, sinó que l’èxit i la qualitat s’escampen per tots els racons de Catalunya. L’últim a conquerir Europa ha estat el vi Les Sorts Vinyes Velles 2020 de Celler Masroig que s’ha emportat una Gran Medalla d’Or com a Millor Vi Negre de l’edició d’aquest 2025 del Concurs Mundial de Brussel·les. Enguany, aquesta cooperativa catalana del Montsant ha encapçalat una llarga llista de vins amb més de 7.000 referències de 49 països del món.

“Encara ho estem assimilant, però estem satisfets que es premiï la feina dels qui treballen en el nostre projecte”, explica a Vadevi Eulàlia Roca, cap del departament comercial de Celler Masroig. La cooperativa aglutina al voltant de dos centenars de viticultors que s’esforcen per cultivar, recollir, elaborar i embotellar un producte de qualitat, actualment altament reconegut. Tot i que la repercussió real de guanyar aquest premi encara és incerta, Roca assegura que ja han començat a “notar més gent interessada en aquest vi”. A més d’aquest guardó, el vi ha estat també seleccionat com a Vi Negre Revelació Internacional de l’edició, consolidant així una de les marques icòniques de Celler Masroig, i especialment la que és considerada la referència per excel·lència de la categoria. En altres paraules, la cooperativa ha demostrat el seu valor al territori i també a l’estranger. “Esperem que aquest premi sigui un impuls per ser més reconeguts”, esmenta Roca.

Celler Masroig aconsegueix amb aquesta fita trencar les idees preconcebudes de la poca qualitat dels vins de cooperativa. Tot i que Roca confirma que fa temps que demostren que els seus elaborats són dignes de premi, també reconeix que “malauradament aquesta creença persisteix”. En aquest sentit, la vida centenària de les cooperatives i el seu antic lligam als vins de taula creen un relat fals de baixa qualitat en les seves elaboracions. La mateixa cap del departament comercial de la cooperativa admet que en alguns moments han sentit que “havien de treballar el doble”. “Som un celler com qualsevol altre i competim amb tothom al mateix nivell”, reconeix Roca.

Un impuls per la DO Montsant

Si bé és cert que la DO Montsant no és la més coneguda a escala internacional quan es parla de Catalunya, cada vegada hi ha més distribuïdors que la tenen en compte. Des de Celler Masroig, Roca recorda que continuen treballant per exportar els seus productes i ser coneguts mundialment. Actualment, a la cooperativa exporten el 50% de la seva producció, tot i que en l’àmbit de la facturació només representa un 20% del total. Enguany, aquest guardó podria ajudar a canviar aquesta percepció i donar-los les ales per avançar cap a l’augment del valor de les seves ampolles a l’estranger. I precisament aquesta fita podria també catapultar a l’èxit la Denominació d’Origen que els empara, ja que per la cap del departament comercial de Celler Masroig “aquest premi és una celebració compartida amb tota la DO”.

Una part visitable del celler Masroig / Cedida
Una part visitable del celler Masroig / Cedida

Un vi per recordar

Les Sorts Vinyes Velles 2020 és cupatge de carinyena (95%) i garnatxa (5%). Amb un envelliment de 17 mesos en botes noves de roure francès i 12 mesos més en ampolla, el resultat és un vi de color cirera picota amb tons violacis, i aromes complexos de confitura de fruits vermells i negres, amb matisos de pebre negre, cacau o sotabosc mediterrani. En concret, els membres del jurat del concurs l’han definit com “un buquet elegant i fresc que s’obre amb notes de tabac, xocolata i fum, enriquides amb accents vegetals de romer. Les espècies dolces i les notes de pebre li aporten complexitat. En boca, una acidesa vibrant i tonificant sosté les aromes de mora, culminant en un equilibri extraordinari i un final de gran qualitat”.

El Les Sorts Vinyes Velles 2020 no és un vi qualsevol, sinó que pertany a una anyada original, segons apunten des de la mateixa cooperativa en un comunicat. En aquest sentit, el 2020 va ser un any especialment marcat per les intenses onades de calor. Aquestes i els contrastos tèrmics extrems van influir força en la varietat carinyena, fent que expressi tot el seu caràcter mediterrani, oferint una potent combinació d’herbes aromàtiques amb intensos fruits vermells. Aquests detalls no només el fan únic, sinó que l’han fet guanyar altres distincions com ara 92 punts a l’edició 2025 de la Guia Peñín, 95 punts al Montsant Panel Tasting 2025 de la revista Decanter, o 90 punts al Tim Atkin MW. Catalan Wines Special Report 2025.

Més notícies
Notícia: Nou acord per impulsar la cultura del vi català
Comparteix
VINSEUM i l'INCAVI uneixen esforços per divulgar, difondre i donar a conèixer tots els secrets del sector vitivinícola del territori
Notícia: ‘Coupage’, el joc de taula que t’endinsa en l’art d’elaborar vi
Comparteix
Un nou joc de taula arriba al mercat per fer gaudir a parts iguals a enòfils i estrategs
Notícia: Quan el vi es vesteix d’art: el paper de les etiquetes
Comparteix
L’etiquetatge és clau en el sector vitivinícola, i cada cop més petits productors posen en mans d’il·lustradors i artistes locals els seus vins per així augmentar-ne el valor
Notícia: La manca d’interès dels joves frena la recuperació del consum de vi
Comparteix
Tot i la baixada general de les vendes i l'escassa presència d'elaborats a la llista de la compra, Catalunya se situa com el tercer territori de l'Estat amb més consum per càpita

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa