VadeVi
La cervesa i el licor perjudiquen més la salut que el vi
  • CA

Els efectes nocius del consum de cervesa i licors en la salut humana són clarament superiors als del consum de vi. No només això sinó que, a més dels beneficis del consum moderat de vi negre en la salut cardiovascular, consumir vi blanc, també amb mesura, podria estar relacionat amb un altre benefici: un augment de la densitat mineral òssia.

Aquestes són les principals conclusions a què ha arribat un equip d’investigadors que, en un article publicat a la revista ‘Obesity Science & Practice’, descriuen tant com han arribat a aquests resultats com, també, quines diferències hi ha entre el consum de diversos tipus de begudes alcohòliques a nivell de salut.

Vi i cervesa
Vi i cervesa

Tant la cervesa com els licors s’associen a nivells elevats de greix visceral, un tipus perjudicial de greix que augmenta el risc de malalties cardiovasculars, síndrome metabòlica i altres complicacions de salut. El vi, en canvi, no només no correlaciona amb l’augment dels niells d’aquest greix sinó que, en el cas del vi negre, fins i tot podria reduir-los i, en el cas del blanc, no té cap efecte beneficiós però tampoc cap de perjudicial. En el cas del vi blanc, com hem dit, el seu consum s’associa més a un benefici específic, ossos més densos, un fet que no s’ha observat en cap de les altres begudes estudiades, ni tan sols en el vi negre.

L’estudi ha estat possible gràcies a una gran base de dades del Regne Unit, l’UK Biobank. Gràcies a la informació que conté, s’han pogut examinar els historials i patrons de consum de gairebé 2.000 adults d’entre 40 i 79 anys, inclosos el seu consum d’alcohol, la dieta i altres factors relacionats amb l’estil de vida. A més, també se’n va tenir en compte l’alçada i el pes i se’n va analitzar la sang i la composició del cos.

Un sommelier servint una copa de vi blanc | Pixabay

L’envelliment, és clar, sovint va acompanyat d’un augment de la presència de greix visceral i també de la reducció de la densitat òssia, dos problemes que poden ser prou greus per sí mateixos però que, combinats, ho poden ser encara més. En el cas del greix, el sobrepès i l’obesitat es relacionen no només amb problemes cardiovasculars sinó també amb un augment del risc de patir càncers i, en general, de morir.

Els factors que poden dur al sobrepès o l’obesitat són diversos, és clar, dels genètics fins al consum excessiu d’alcohol, tot i que es estudis duts a terme fins ara han tingut resultats contradictoris. Una de les possibles raons és haver considerat les “begudes alcohòliques” com un tot, en comptes de distingir els diversos tipus i estudiar-ne els efectes al cos de manera individualitzada. Afortunadament, estudis com aquests ens ajuden a treure’n l’entrellat i a conèixer millor què fem al nostre cos quan consumim segons què.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa