VadeVi
Les cerveses fetes amb most de raïm treuen el cap al territori DO Alella

No fa gaires anys que el fenomen de la cervesa artesana va esclatar mundialment. Catalunya no va quedar-ne al marge i hi van aparèixer un bon nombre de cervesers que van posar els seus productes al mercat. El temps ha estabilitzat el fenomen i, passats els anys de bogeria, trobem una àmplia gamma de productes de diferents cerveseries artesanes de Catalunya. 

Un dels tipus de cervesa que el públic general ha descobert els darrers anys són les grape ale i les grape lager. Són cerveses en què una part de la massa fermentable és substituïda per most de raïm, cosa que aporta al producte final característiques aromàtiques, gustatives i sensorials diferents i que acosten aquestes cerveses al món del vi. Les cerveses lager són de fermentació baixa, és a dir, el procés que converteix sucres en alcohol té lloc a baixa temperatura (entre 8 i 12 graus). Aquest procés els aporta unes aromes i uns gustos concrets, diferents (més suaus) que els que s’obtenen quan s’elabora una ale, d’alta fermentació (temperatures entre 18 i 22 graus), amb aromes i gustos més intensos. 

Cervesa 'ale' d'Alta Alella / Cedida
Cervesa ‘ale’ d’Alta Alella / Cedida

Ara mateix podem trobar al mercat dues ale i una lager elaborades amb most de raïm del territori DO Alella. La Canetenca elabora a Canet de Mar, amb la col·laboració de Vallalta Vinícola, l’Arraïmada, una grape ale que incorpora most de raïm merlot de Sant Cebrià de Vallalta, de les vinyes que són a tocar del celler. És una novetat de fa poques setmanes i es pot trobar a les botigues especialitzades de proximitat per un preu aproximat de 4,30 €. Fa un parell d’anys que Alta Alella té al mercat una grape ale i una grape lager, elaborades per Art Cevesers (Lliçà d’Amunt) amb most de mataró, varietat de raïm pròpia de la DO Alella i per la qual Alta Alella aposta fortament. Són produccions molt limitades que s’acaben de seguida. Es poden comprar per al voltant de 6 € al centre d’enoturisme del celler. 

Per acabar de vincular aquestes cerveses amb el vi, els tres productes estan embotellats en ampolla de cava de 37,50 cl.

Arraïmada, una 'grape ale' que incorpora most de raïm merlot de Sant Cebrià de Vallalta / Cedida
Arraïmada, una ‘grape ale’ que incorpora most de raïm merlot de Sant Cebrià de Vallalta / Cedida
Més notícies
Notícia: Albet i Noya recupera dues varietats perdudes després de 30 anys de recerca
Comparteix
El BOE autoritza Belat i Marina Rion, les varietats ancestrals rescatades pel celler català
Notícia: Un centenar d’experts exposaran les novetats del sector del vi a la BWW
Comparteix
La pròxima edició de Barcelona Wine Week posarà el focus en reptes vitivinícoles, les tendències de consum i la revaloració dels vins que neixen de ceps centenaris
Notícia: L’Audiència Nacional arxiva el cas de frau de la DO Valdepeñas però admet “descontrol”
Comparteix
El magistrat Calama renya els operadors de la denominació d'origen castellana pel desori
Notícia: La història de la DO Binissalem, les vinyes de Mallorca
Comparteix
Els viticultors exposen l'esforç per recuperar l'essència del vi mallorquí davant nous desafiaments com el canvi climàtic i les plagues

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa