VadeVi
Champ Sors, el cava alellenc de quan en dèiem xampany

Can Sors és una masia alellenca del segle XIV. Una casa amb tants segles al darrere ha de tenir, per força, desenes d’anècdotes i històries interessants. Una de les més curioses explica que quan el Masnou va independitzar-se d’Alella, ara fa exactament dos-cents anys, la proposta original de “frontera” deixava Can Sors al nou municipi: el Masnou. La família propietària de Can Sors era prou poderosa per negar-s’hi i fer canviar l’esdevenir dels fets: Can Sors es va quedar a Alella. Avui, observant un mapa que mostri els dos municipis, es veu perfectament com la línia que els separa dibuixa un calaix que deixa la finca original a Alella. 

Celler Sors anys 20 / Òscar Pallarès, Arxiu Papers de Vi
Celler Sors anys 20 / Òscar Pallarès, Arxiu Papers de Vi

Can Sors acull ara un bon restaurant de cuina catalana de mercat, però durant segles, com a totes les masies de la zona, s’hi va elaborar vi. Però sembla que és a partir del 1796 que va començar a comercialitzar vi embotellat amb el nom de Bodegas Casa Sors. A la primeria del segle XX, Bonaventura Garcia Miralda, descendent de la família Sors, va excavar unes caves per elaborar-hi xampany (com se’n deia en aquell moment) al Masnou, a tocar del mar. Les galeries baixen fins a 30 metres sota terra, per sota del Camí Ral (la N-II), molt a prop de l’aigua. Són, segurament, les caves més pròximes al mar d’Europa. Al seu damunt es va construir un edifici que va esdevenir el nou celler Sors, on es va elaborar (mitjançant el mètode del grand vas, és a dir, fent la segona fermentació en dipòsit) fins al 1972 el Champ Sors, que va gaudir d’un enorme èxit comercial internacional el primer terç del segle passat.

La cava de Champ Sors / Òscar Pallarès, arxiu Papers de Vi
La cava de Champ Sors / Òscar Pallarès, arxiu Papers de Vi
Més notícies
Notícia: El retorn dels vins catalans a Barcelona
Comparteix
Les DO celebren una jornada històrica als Jardins del Palau Robert i reclamen més implicació de la capital en la promoció del sector.
Notícia: Celler Abadal, primer d’Europa amb el distintiu Fire Wine contra els incendis
Comparteix
La iniciativa del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) reconeix les vinyes com a aliades en la prevenció i contenció del foc en un context marcat pel canvi climàtic
Notícia: El vi, entre la polèmica i la ciència
Comparteix
Un informe retirat als Estats Units reobre el debat sobre els beneficis del consum moderat i els seus possibles riscos
Notícia: Tret de sortida a la quarta edició dels Premis Vinari d’Enoturisme
Comparteix
La principal novetat del concurs d’enguany és la creació del Premi Vinari a la Millor Empresa de Serveis de Promoció d’Enoturisme Català

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa