L’excel·lència dels vins catalans es pot catalogar de moltes maneres. Qualitat, territori excepcional, característiques úniques… Sense dubte, però, la distinció més important és els Vins de Finca Qualificada, el màxim reconeixement que pot aconseguir el vi català per part del Govern de la Generalitat. Aquesta setmana, cinc nous vins de dues Denominacions d’Origen han rebut aquesta distinció, arribant als 24 vins d’aquesta categoria en tot el territori català. Es tracta dels vins La Capella, La Creu, La Romana i Monreal, del celler Can Bas (DO Penedès); i Singular Negre, del celler Collbaix (DO Pla de Bages).
Els representants dels cellers han rebut el reconeixement de mans del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i del director general de l’INCAVI, Joan Gené, a un acte celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona. “El futur passa per fer productes amb valor afegit. Hem d’anar a crear marca de país, a la màxima qualitat, a distinció, a segmentació. En definitiva, hem d’anar a Vins de Finca”, ha assegurat Ordeig. Per la seva part, Gené ha recordat que aquesta categoria no només és una etiqueta comercial, sinó que els vins que aconsegueixen la distinció tenen “un compromís verificat amb el territori i la qualitat”. Abans del lliurament, els nous vins s’han pogut tastar en un tast dirigit per Ferran Centelles, formador i sommelier, i Meritxell Falgueras, sommelier i comunicadora.

Paral·lelament, la gala també ha acollit el reconeixement a Antoni Falgueras, mestre bodeguer i propietari del Celler Gelida, comerç especialitzat en vins a Sants que enguany ha celebrat el seu 130è aniversari. Falgueres, que forma part de la quarta generació del negoci vinícola, és reconegut per la seva aposta pionera per la qualitat en una època en què els vins es venien majoritàriament a granel.
Un reconeixement exigent i qualitatiu
Dins d’una DO, es considera Vi de Finca Qualificada aquell que es produeix en un entorn determinat, d’una extensió inferior a la d’un terme municipal i amb característiques pròpies edàfiques i microclimàtiques. El nom ha d’estar lligat a les vinyes de les quals s’obté i ha de comptar amb l’informe previ del seu consell regulador. Ara bé, aquests no són els únics requisits que el Govern posa sobre la taula per donar aquesta distinció. En concret, els Vins de Finca Qualificada han de complir amb certs requisits d’excel·lència, d’arrelament i compromís amb el territori: antiguitat mínima de 10 anys en el registre de la Denominació d’Origen, un rendiment de producció de vinya un 15% inferior a l’establert per la DO i una nota superior del comitè de tast. Pel que fa a la propietat i el celler, el propietari de les vinyes ha de ser el mateix celler que comercialitza el vi i l’elaboració s’ha de fer en un espai situat a la mateixa finca o en les proximitats. A més, el celler ha de comptar amb una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període de 10 anys o més i ha de ser un elaborador integral verificable.
L’exigència d’aquesta categoria va lligada a l’excel·lència dels vins catalans i a la qualitat immillorable d’aquests elaborats. És per això que fins a la data, només 24 vins de sis Denominacions d’Origen han aconseguit obtenir aquesta distinció:
DO Empordà
- Vd’O2, de Celler Vinyes d’Olivardots
DO Montsant
- Les Tallades de Cal Nicolau, d’Orto Vins
- Teixar, de Celler Vinyes Domènech
DO Penedès
- Avi Ton, de Celler Eudald Massana Noya
- La Capella, de Can Bas
- La Creu, de Can Bas
- La Romana, de Can Bas
- Monreal, de Can Bas
- Raïms de la Immortalitat, de Torres del Veguer
- Vinya Le Havre, de Jean Leon
- Vinya Palau, de Jean Leon
- Vinya Gigi, de Jean Leon
- Vinya La Scala, de Jean Leon
DO Pla de Bages
- Arnau Oller, d’Oller del Mas
- Especial Picapoll Negre, d’Oller del Mas
- Finca 3.9, de Celler Abadal
- Singular Blanc, de Celler Collbaix
- Singular Negre, de Celler Collbaix
DOQ Priorat
- Clos Fontà, de Celler Mas d’en Gil
- Coma Blanca, de Celler Mas d’en Gil
- Mas de la Rosa, de Celler Vall Llach
- Vi de Finca, de Clos Mogador
DO Terra Alta
- La Serra Blanc, d’Herència Altés
- Vi de Finca Edetària, de Celler Edetària




