VadeVi
Clos Ancestral Blanc 2023, el primer certificat en regenerativa de Família Torres

Aquest any hem vist com les primeres vinyes, cellers i vins de diferents regions vitivinícoles del món han rebut la certificació internacional de viticultura regenerativa, l’anomenada Regenerative Viticulture Alliance. Un certificat que, d’entrada, ha avalat la implementació d’un model regeneratiu a set cellers de quatre països, tres dels quals són catalans: Clos Mogador, Jean Leon i Família Torres.

Família Torres ha estat històricament un dels cellers que més ha contribuït a impulsar l’estudi i aplicació de les pràctiques regeneratives a les seves finques. I aquest reconeixement al celler es reforça a través també de la certificació de dos dels seus vins, el Clos Ancestral Blanc i el monovarietal Forcada, que aviat sortirà al mercat, tots dos de l’anyada 2023.

Família Torres és impulsora i aplica els preceptes de la Viticultura Regenerativa | cedida

Clos Ancestral, cinquè exponent del projecte de recuperació d’ancestrals

Clos Ancestral és la gamma de vins amb què Família Torres democratitza el seu projecte de recuperació d’ancestrals iniciat fa 40 anys. Es va estrenar el 2021 amb un negre del Penedès elaborat amb moneu, en cupatge amb l’ull de llebre i garnatxa, i l’any passat es presentava un blanc ecològic elaborat majoritàriament amb la també varietat ancestral forcada. Al mercat sota l’empara de la DO Penedès, el Clos Ancestral Blanc ha esdevingut amb la nova anyada el primer certificat en viticultura regenerativa.

“La forcada és l’única varietat blanca ancestral, de les més de seixanta recuperades pel projecte vinícola penedesenc que reuneix totes les aptituds per elaborar grans vins i fer front al canvi climàtic”, remarquen des del celler elaborador. Els motius, diran, que es tracta d’una varietat de cicle llarg, que madura lentament i manté una marcada acidesa. Autoritzada per la DO Penedès el 2018, aquest és el segon vi de la varietat que hi ha al mercat, ja que el mateix celler elabora un monovarietal de petita producció que destinen, en aquest cas, a l’alta restauració.

Ampolla de Clos Ancestral de Torres

Finca Mas Palau a més de 500 metres d’altura

El raïm amb què s’elabora el Clos Ancestral Blanc prové principalment de la finca Mas Palau, unes vinyes de sòls argilo-calcaris profunds de color vermell, situada a Santa Maria de Miralles, a l’Alt Penedès, a més de 500 metres d’altura i lluny de la influència marítima. La forcada madura aquí entre finals de setembre i principis d’octubre i, de fet, acostuma a ser l’última varietat blanca que es verema. El cupatge del vi es completa amb un petit percentatge de xarel·lo, tot i que cada varietat es verema i vinifica per separat. Tant la fermentació com la criança sobre mares durant tres mesos es fan en acer inoxidable. El preu recomanat de venda és de 16,75 €, i pot adquirir-se aquí

A més dels dos vins Clos Ancestral, Família Torres també elabora altres vins amb varietats ancestrals recuperades com el Grans Muralles (DO Conca de Barberà), que neix d’un cupatge de querol, garró i altres varietats autòctones, i tres monovarietals de producció limitada: Forcada (DO Penedès), Pirene, amb vinyes plantades al Prepirineu, i Gonfaus (DO Costers del Segre).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa