VadeVi
Un consum moderat de vi podria ser beneficiós pels majors de 40 anys
  • CA

La revista mèdica The Lancet ha publicat un informe del Global Burden of Deseases on es conclou que un consum moderat i responsable de vi podria ser beneficiós per la salut de persones de més de 40 anys. Parla específicament de salut cardiovascular o la diabetis, i sempre apuntat un consum moderat, que podria equivaler a una o dues copes de vi, màxim, al dia.

The Global Burden of Disease (GBD) és un organisme en el qual hi col·laboren investigadors de més de 156 països que tenen per objectiu disposar de recursos que permetin, d’una banda, avaluar l’impacte en la salut de centenars de malalties i factors, entre ells el consum d’alcohol, i, de l’altra, incorporar aquest coneixement als sistemes sanitaris per contribuir a la implantació de noves polítiques basades en l’evidència.

Els efectes que recull l’estudi s’expliquen per inducció de la producció del colesterol bo (HDL-colesterol) i la seva activitat sobre l’endoteli (la capa que revesteix l’interior dels vasos sanguinis i el cor) que tenen accions beneficioses davant a malalties com les cardiovasculars o la diabetis.

Decisions informades sobre la salut

La Fundació per a la investigació del vi i la nutrició, FIVIN, considera clau comunicar les últimes evidències científiques perquè la població prengui les decisions adequades i informades sobre la seva salut. Un dels resultats més interessants d’aquesta investigació, apunten des de l’entitat, és contradir els resultats de l’estudi publicat el 2018 on s’assenyalava que el nivell de consum d’alcohol que minimitza la pèrdua de salut era zero. L’actual, mostra com el risc associat al consum d’alcohol varia segons l’edat i la regió d’origen, ja que les causes de mortalitat més significatives no són les mateixes en tots els casos.

Així doncs, el nivell de consum estimat que representava el risc més baix en el rang d’edat més jove analitzat (15-39 anys) era zero o molt proper a zero, un grup poblacional on les lesions/accidents tenen un paper especialment rellevant.

Mentre que, a la població 40 anys, el nivell de consum amb el risc més baix era lleugerament superior, entre 0,114 i 1,87 begudes estàndard/dia. De manera que, en els més grans de 40 anys s’observava una relació de tipus “corba en forma de J” on un consum nul o excessiu s’associava amb un risc més gran per a la salut que un consum lleuger d’alcohol, un tipus d’associació que ja havia estat observada per investigacions anteriors.

Copes de vi
Una copa o dues de vi al dia podria ser positiu per la salut a partir de certes edats | Getty Images

El vi, part d’un estil de vida saludable

Diversos estudis científics demostren que, si se segueixen les pautes apropiades de consum moderat, i no es depassen, el vi pot formar part d’un estil de vida saludable i el consum té contrastats beneficis en la salut, sempre parlant d’adults sans. Pot ser perjudicial si es consumeix de forma abusiva tal i com també passa amb molts d’altres aliments. Per això, és molt important distingir entre el consum moderat i el consum abusiu.

Finalment, la fundació recorda que, tot i que nombrosos estudis han demostrat els beneficis per a la salut del consum moderat de vi, la majoria dels investigadors adverteixen que això no és prou motiu perquè algú que no beu comenci a fer-ho per motius de salut. Qualsevol estudi sobre el vi i la salut no substitueix el consell mèdic d’un professional.

Referències bibliogràfiques

GBD 2016 Alcohol Collaborators (2018). Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990-2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. Lancet (London, England), 392(10152), 1015–1035.

Kalinowski, A., & Humphreys, K. (2016). Governmental standard drink definitions and low-risk alcohol consumption guidelines in 37 countries. Addiction (Abingdon, England), 111(7), 1293–1298. 

Xi, B., Veeranki, S. P., Zhao, M., Ma, C., Yan, Y., & Mi, J. (2017). Relationship of Alcohol Consumption to All-Cause, Cardiovascular, and Cancer-Related Mortality in U.S. Adults. Journal of the American College of Cardiology, 70(8), 913–922. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa