La cooperativa de vins i olis ecològics L’Olivera va donar el tret de sortida a la verema 2025 el passat 19 d’agost tant a Vallbona de les Monges com a les vinyes periurbanes del Parc Agrari de Sabadell. Després de tres anys de sequera, l’organització preveu que enguany la collida del raïm torni a arribar a nivells de producció normals. En concret, es preveu una verema de quantitat raonable, però de gran sanitat i qualitat. La cooperativa collirà 185.000 kg de raïm, dels quals 145.000 kg es destinaran a vins blancs i 40.000 kg a vins negres. No obstant això, l’última onada de calor d’aquest estiu ha obligat a avançar la verema dues setmanes respecte al calendari tradicional. La campanya d’enguany s’allargarà entre 5 i 6 setmanes: ha començat amb les varietats blanques com el Macabeu, continuarà amb els escumosos i culminarà amb els vins negres i dolços.
“Ens trobem davant d’un repte enològic. El canvi climàtic ens obliga a avançar la verema per evitar un excés de grau alcohòlic. La calor accelera la fotosíntesi i l’acumulació de sucres al raïm”, explica Pau Moragas, responsable de producció de L’Olivera. En aquest sentit, l’organització ha aconseguit un augment considerable del raïm entrat a celler després de tres anys de sequera, sobretot en vins blancs i escumosos. Ara bé, les teperatures per sobre els 40 graus que s’han viscut durant els mesos de juny i juliol han afectat la maduració del raïm, per la qual cosa la collita ha començat abans. Una situació que segons les dades de l’IRTA, continuarà en augment, fins el punt que al llarg del segle XXI la verema podria avançar-se fins a 2 o 2,5 mesos.

Davant aquest escenari, L’Olivera fa temps que treballa per garantir la sostenibilitat de l’agricultura de secà, amb assajos en cobertes vegetals i la introducció de varietats recuperades resistents a la sequera com el Trobat. Ho fa mitjançant un projecte de recerca amb la Universitat de Lleida i INCAVI: “La recerca amb varietats històriques de les terres de Lleida és un àmbit estratègic per la viticultura del futur, i fer-ho en el marc de la denominació d’origen genera un esforç compartit positiu”, afegeix Moragas.
Una verema de valor afegit
L’Olivera és una organització coneguda per la seva labor social, a part de la qualitat dels seus vins. Des de fa més de cinquanta anys la verema es fa manualment amb la participació de persones en risc d’exclusió. En aquesta 37a edició de la verema, participen unes 35 persones, i es manté la vocació social de la cooperativa: “Creiem en un treball a escala humana que posa les persones al centre; per això tenim la visió de crear itineraris d’inclusió social en tot el procés d’elaboració del vi”, remarca Moragas. A més, enguany, L’Olivera ha acollit estudiants de la Universitat República l’Uruguai de Montevideo i de la Universitat Chapingo de Mèxic per mostrar-los la campanya de la verema.