VadeVi
Corpinnat anuncia l’entrada de més cellers després d’una verema “excepcional”
  • CA

Corpinnat tanca una verema “excepcional” amb un dels preus mitjans per quilo de raïm més alts de tot el sector vitivinícola català. La marca col·lectiva europea va sumar fa uns dies dos nous cellers a les seves files, però confirmen que arribaran a la vintena el 2026 i fins a 10 cellers més estan treballant per complir els requisits per tal de formar part de l’associació. En aquest sentit, la capacitat d’aglutinar cellers de la marca és cada vegada més sorprenent i el seu creixement els porta, de manera indiscutible, cap a l’augment d’elaborats sota el nom de Corpinnat. Cada vegada més cellers d’escumosos volen formar part de la iniciativa, una alegria que aquest divendres es combina amb els bons resultats de la verema, on tots els cellers apunten cap a una recuperació imminent. Tot i que encara es poden percebre estralls de la sequera, les vinyes de Corpinnat estan més fortes que mai.

“Enguany han entrat un total de 1.200 hectàrees de vinya a la marca”, explica Roc Gramona, vicepresident de Corpinnat al celler Nadal, des d’on s’han presentat els resultats de la marca. En concret, s’han recollit al voltant de 8 milions de quilograms de raïm, una fita històrica a la qual se li suma el bon rendiment de les parcel·les, que gairebé ha doblat la seva producció en tan sols un any. D’altra banda, Corpinnat es posiciona com la millor entitat per fer-hi negocis si ets viticultors, ja que han establert el seu mínim de pagament per quilo en els 0,92 euros, però Gramona confessa que “la mitjana ronda els 1,10 euros”. Tot i que el preu mitjà ha caigut lleugerament, l’alt rendiment per hectàrea ha fet que els viticultors hagin assolit uns ingressos d’uns 7.000 euros per hectàrea, gairebé el doble que l’any anterior. Corpinnat reafirma el seu compromís amb la subsistència dels viticultors, garantint que el preu mínim continuarà augmentant cada any. Una collita intensa, equilibrada i d’una qualitat extraordinària que consolida la verema 2025 com una de les més destacades dels darrers temps.

Xavier Nadal, propietari del celler Nadal; Pere Llopart, president de Corpinnat; Roc Gramona, vicepresident de Corpinnat / Cedida
Xavier Nadal, propietari del celler Nadal; Pere Llopart, president de Corpinnat; Roc Gramona, vicepresident de Corpinnat / Cedida

Corpinnat no només tanca una verema molt bona, sinó que també s’apropa a un any de molts canvis en positiu. El que va començar com un projecte de sis cellers el 2018 aglutina ara 19 marques, totes d’escumós i molt compromeses amb el territori en totes les seves formes i colors. La sequera va afectar els cellers de l’associació com tants d’altres, però sembla que aquest 2025 han començat a veure la llum al final del túnel. Xavier Nadal, amb un atac d’optimisme assegura en roda de premsa que “la vinya s’ha recuperat”, mentre que tant Gramona com Pere Llopart, president de Corpinnat, recorden que s’ha perdut molts ceps pel camí que caldrà replantar. La mort de les vinyes és encara una incògnita de cara el públic, ni des de l’INCAVI ni els mateixos Corpinnat saben identificar quants ceps han perdut durant els tres anys de sequera, però si confirmen que es podran recuperar.

Una verema diferent

En xifres, la verema 2025 de Corpinnat ha estat excepcional tant en quantitat com en qualitat, amb una anyada que promet fer història, especialment per l’excel·lent resultat del xarel·lo. Enguany han entrat a celler 1.200 hectàrees de vinya -tant per a vins escumosos com tranquils-, que han aportat gairebé 8 milions de quilos de raïm, amb un rendiment mitjà de 6.600 kg per hectàrea, una xifra molt superior als 4,5 milions i 3.600 kg/ha, registrats el 2024. D’aquest total, el 80% del raïm s’ha destinat a escumosos i el 20% a vins tranquils. Pel que fa a la procedència, el 48,5% de les vinyes són pròpies dels cellers i el 51,5% provenen de contractes de llarga durada, que garanteixen un preu just per al viticultor. La varietat principal continua sent el xarel·lo, que representa més d’un terç de la collita, seguit del macabeu i la parellada. En conjunt, el 94% del raïm de Corpinnat és de varietats tradicionals i només un 6% foranes, amb l’objectiu ferm d’eliminar aquestes darreres abans del 2035. Entre les varietats negres, sumoll, monestrell i garnatxa sumen més de mig milió de quilos. 

Tot i que la verema ha estat molt bona, també s’ha de tenir en compte que ha estat “molt diferent”. D’aquesta manera, Nadal reconeix que els canvis en la temperatura han estat notoris, fins al punt que en alguns moments no acabava de quedar clar si seria un bon any o no. La realitat d’aquest 2025 “s’explica en cinc punts”, en paraules de Nadal. Després d’una primavera i un maig plujosos, les vinyes han recuperat vitalitat. Tot i que les temperatures mitjanes han superat en més de dos graus la mitjana del segle, el juliol va registrar rècords de pluja i, tot seguit, una onada de calor a principis d’agost que va accelerar el procés de maduració. El resultat ha estat una de les collites més primerenques que es recorden, amb una maduració impecable del raïm i produccions que es normalitzen després d’anys de restriccions. La pluja i el sol de l’estiu han propiciat una activitat intensa a finals d’agost, i el neguit per la manca de producció ha quedat enrere. Els ceps tornen a respirar, i el Penedès recupera el seu pols natural després d’una de les sequeres més llargues i dures de les darreres dècades.

Raïm de la verema 2025 de Corpinnat / Cedida
Raïm de la verema 2025 de Corpinnat / Cedida

Nous reptes per Corpinnat

Corpinnat vol continuar afegint cellers a la seva llista. Tot i tenir un dels reglaments més exigents d’Europa en termes de cultius i maneres de fer, així com auditories, queda clar que hi ha alguna cosa d’aquesta marca col·lectiva que enganxa a moltes empreses vitivinícoles. De fet, el seu compromís en destacar el territori i la visibilització dels cellers que participen és una de les decisions que més atrau altres elaboradors. Actualment, la marca té 19 cellers associats, però el mateix president confirma que a principi del 2026 ja arribaran a la vintena. D’aquesta manera, Corpinnat ja ha crescut un 58% en només un any i la idea és que continuï al mateix ritme. Llopart considera que “ja són una referència imprescindible pels grans escumosos del Penedès”, i no li tremola el pols en afegir que “més d’una desena d’empreses estan fent auditories per sumar-se al projecte”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa