La revista britànica Decanter dedica un extens article en el seu darrer número a Catalunya i els seus vins. El titula Catalonia’s exciting winemakers i detalla una desena de projectes vitivinícoles que ell considera que estan despuntant en l’actualitat des de regions com el Priorat, Montsant, Conca de Barberà, Terra Alta, Penedès o Alella.
“Un pensament independent i valent -el concepte que utilitza originalment és fearless, sense por– caracteritza alguns dels productors destacats d’aquest territori”, escriu l’autor Darren Smith. I entra al detall, un a un, a descriure qui són, alhora que recomana un dels vins que fan. Tot plegat, després d’una petita introducció en la qual, d’entrada, diu això: “Tradicionalment, s’ha associat sovint Catalunya amb grans marques o vins de cooperativa, afortunadament, això ara està canviant”.
“Catalunya, a l’elit mundial del vi”
Continua el text parlant que els “vins vitals i expressius estan elaborats per nous viticultors que confien en les seves varietats de raïm i en el seu territori d’origen”, que descriu, globalment, com a “joves elaboradors que han viatjat molt, que han estudiat i que ara treballen amb un esperit col·lectiu” i que comparteixen l’objectiu “d’aprendre, millorar i promoure la identitat de la seva regió”.
Continua parlant del Priorat i de la seva piràmide de classificació dels vins i del naixement de Corpinnat, i de tot plegat apunta que “aquests moviments només poden ser positius per a la regió, en tant que Catalunya vol demostrar que es pot situar entre l’elit mundial del vi“. I acaba, abans d’entrar al detall dels projectes, dient que aquests elaboradors no estan “rígidament lligats” a les normes i que tenen “llibertat” i “accés a vinyes velles” per poder crear “la seva pròpia llegenda”.

Els projectes i vins destacats
Els projectes amb nom propi que el periodista detalla, en aquest mateix ordre, són:
- Terroir al Límit, amb Dominik Huber & Tatiana Peceric (Priorat/Montsant)
- Celler Frisach, amb Francesc i Joan Frisach (Terra Alta)
- Lectores Vini, amb Fredi Torres (Priorat/Montsant)
- Oriol Artigas (Alella)
- Enclòs de Peralba, amb Roc i Leo Gramona (Penedès)
- Alfredo Arribas (Montsant)
- Cal Tiques, amb Joan Rubió (Penedès)
- Joan d’Anguera (Montsant)
- Escoda Sanahuja, amb Joan Ramon Escoda (Conca de Barberà)
- Mario Rovira (Alella)

I els vins recomanats de cadascun d’aquests elaboradors són els següents:
- Terroir Sense Fronteres, Vèrtebra de la Figuera 2021
- Sang de Corb, Celler Frisach 2019
- Lectores Vini Clàssic Priorat 2019
- Oriol Artigas La Bella 2019
- L’Enclòs de Peralba Betzinera 2020
- Vins Nus, Siur Alta Orange, Montsant 2021
- Tiques Ancestral Xarel·lo Penedès 2019
- Joan d’Anguera Altaroses 2020
- Escoda- Sanahuja, els Bassots 2021
- Mario Rovira, la Flamenca 2019