VadeVi
Un viatge per la Catalunya del vi, a ‘Decanter’

La revista britànica Decanter dedica un extens article en el seu darrer número a Catalunya i els seus vins. El titula Catalonia’s exciting winemakers i detalla una desena de projectes vitivinícoles que ell considera que estan despuntant en l’actualitat des de regions com el Priorat, Montsant, Conca de Barberà, Terra Alta, Penedès o Alella.

“Un pensament independent i valent -el concepte que utilitza originalment és fearless, sense por– caracteritza alguns dels productors destacats d’aquest territori”, escriu l’autor Darren Smith. I entra al detall, un a un, a descriure qui són, alhora que recomana un dels vins que fan. Tot plegat, després d’una petita introducció en la qual, d’entrada, diu això: “Tradicionalment, s’ha associat sovint Catalunya amb grans marques o vins de cooperativa, afortunadament, això ara està canviant”.

“Catalunya, a l’elit mundial del vi”

Continua el text parlant que els “vins vitals i expressius estan elaborats per nous viticultors que confien en les seves varietats de raïm i en el seu territori d’origen”, que descriu, globalment, com a “joves elaboradors que han viatjat molt, que han estudiat i que ara treballen amb un esperit col·lectiu” i que comparteixen l’objectiu “d’aprendre, millorar i promoure la identitat de la seva regió”.

Continua parlant del Priorat i de la seva piràmide de classificació dels vins i del naixement de Corpinnat, i de tot plegat apunta que “aquests moviments només poden ser positius per a la regió, en tant que Catalunya vol demostrar que es pot situar entre l’elit mundial del vi“. I acaba, abans d’entrar al detall dels projectes, dient que aquests elaboradors no estan “rígidament lligats” a les normes i que tenen “llibertat” i “accés a vinyes velles” per poder crear “la seva pròpia llegenda”.

Els germans Francesc i Joan Frisach, mencionats a l’article | Foto: Decanter / celler

Els projectes i vins destacats

Els projectes amb nom propi que el periodista detalla, en aquest mateix ordre, són:

  1. Terroir al Límit, amb Dominik Huber & Tatiana Peceric (Priorat/Montsant)
  2. Celler Frisach, amb Francesc i Joan Frisach (Terra Alta)
  3. Lectores Vini, amb Fredi Torres (Priorat/Montsant)
  4. Oriol Artigas (Alella)
  5. Enclòs de Peralba, amb Roc i Leo Gramona (Penedès)
  6. Alfredo Arribas (Montsant)
  7. Cal Tiques, amb Joan Rubió (Penedès)
  8. Joan d’Anguera (Montsant)
  9. Escoda Sanahuja, amb Joan Ramon Escoda (Conca de Barberà)
  10. Mario Rovira (Alella)
Paisatge de vinyes amb Montserrat de fons | Foto: Enoturisme Penedès

I els vins recomanats de cadascun d’aquests elaboradors són els següents:

  • Terroir Sense Fronteres, Vèrtebra de la Figuera 2021
  • Sang de Corb, Celler Frisach 2019
  • Lectores Vini Clàssic Priorat 2019
  • Oriol Artigas La Bella 2019
  • L’Enclòs de Peralba Betzinera 2020
  • Vins Nus, Siur Alta Orange, Montsant 2021
  • Tiques Ancestral Xarel·lo Penedès 2019
  • Joan d’Anguera Altaroses 2020
  • Escoda- Sanahuja, els Bassots 2021
  • Mario Rovira, la Flamenca 2019

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa