La Denominació d’Origen Catalunya ha donat pràcticament per finalitzada la verema d’aquest 2025 amb un balanç clarament positiu. Segons les darreres dades recollides a finals de setembre, la collita ha arribat als 33,9 milions de quilos de raïm, una xifra que representa un increment del 25,9% respecte a l’any anterior. Aquest resultat consolida la recuperació del sector després dels anys més durs marcats per la sequera, que havia reduït notablement la producció en les darreres campanyes.
Les condicions meteorològiques han estat la clau d’aquesta millora. Les pluges abundants registrades durant la tardor, la primavera i fins i tot part de l’estiu han estat decisives per garantir un desenvolupament òptim de les vinyes. Gràcies a aquesta disponibilitat d’aigua, les plantes han mostrat un creixement vigorós i una major sortida de raïm respecte a la collita passada. Tot i això, la campanya no ha estat exempta de complicacions. Al mes de juny, una onada de calor intensa va posar a prova la resistència dels ceps, però el mes de juliol va compensar la situació amb unes temperatures inusualment fresques per a l’època i pluges que van aportar el necessari equilibri hídric. Aquestes condicions van provocar un lleuger endarreriment en la maduració del raïm, un factor que, segons la DO, pot haver contribuït a una millor concentració d’aromes i sabors.
Amb l’arribada de la calor de finals d’agost, el procés de maduració es va accelerar, i això va permetre iniciar una verema que s’ha desenvolupat de manera concentrada en poc més de trenta dies. Això ha donat lloc a una campanya curta, però intensa, en què la collita de varietats blanques ja s’ha completat gairebé del tot. Només queda pendent una petita part de raïms negres més tardans, situats sobretot en zones d’altitud, que estan finalitzant el seu procés de maduració. Les temperatures més baixes de les darreres nits han estat especialment beneficioses per a aquestes varietats, ja que han afavorit una pigmentació òptima del raïm, un aspecte que, segons la DO, es traduirà en vins de color intens i de gran qualitat.
Pel que fa a les condicions agrícoles i sanitàries, la campanya ha estat també positiva. Tot i que s’han registrat alguns episodis puntuals de glaçades i pedregades durant la primavera, les pluges posteriors han ajudat a una notable recuperació de la producció. Des del punt de vista fitosanitari, la DO Catalunya destaca que ha estat una verema molt sana, amb afectacions de míldiu molt localitzades i fàcilment controlades, un fet que ha permès mantenir una qualitat alta del raïm collit.

Una millor qualitat del raïm
En l’àmbit qualitatiu, les previsions són optimistes. Els responsables de la DO Catalunya apunten que la d’aquest any podria ser una de les millors anyades dels darrers temps. Els vins resultants s’esperen més frescos, aromàtics i lleugers, amb una expressió més equilibrada que la de les collites anteriors, marcades per la manca d’aigua i les temperatures extremes. Les condicions d’aquest 2025 han permès que el raïm arribi a una maduració més pausada, cosa que sol afavorir l’obtenció de vins més fins i elegants.
Amb aquesta campanya, la DO Catalunya tanca un cicle de recuperació després de diversos anys complicats per la sequera. Els viticultors celebren que la climatologia hagi donat una treva i hagi permès recuperar la vitalitat de les vinyes, tant en producció com en qualitat. L’augment del 25,9% en la collita i les bones perspectives qualitatives reforcen la confiança del sector i apunten cap a un futur més estable per al vi català. En definitiva, la verema 2025 es recordarà com una anyada de renaixement per a la DO Catalunya: una campanya breu, intensa i marcada per unes condicions meteorològiques favorables, que han permès obtenir raïms sans, equilibrats i de qualitat excepcional. Amb aquests resultats, el sector vinícola català enceta la nova temporada amb optimisme i esperança, consolidant el seu compromís amb la qualitat i la sostenibilitat.