VadeVi
La DO Empordà preveu tornar a la normalitat amb una verema 8 milions de kg

La DO Empordà dona el tret de sortida a la verema d’aquest 2025 amb bones expectatives. Després d’anys de sequera i incerteses, el Consell Regulador de la Denominació d’Origen ha assegurat en una roda de premsa aquest dimecres que preveu una producció que s’aproxima molt a la mitjana habitual del territori, és a dir, al voltant dels 60.000 hectolitres. Aquesta xifra equival a una collita d’entre 8 i 9 milions de quilos de raïm. Amb aquestes dades, trencarien per primera vegada en els últims anys amb la tendència de caiguda de la producció. Ara bé, des de l’entitat també han explicat que “la campanya encara hauria pogut estat millor, però la sequera d’anys anteriors té efectes en les futures veremes a causa de l’estrès que genera a la planta i els futurs borrons”. Tot i això, han confirmat que “el fruit està molt sa i es preveu collir un raïm de molta qualitat”.

A diferència de les darreres campanyes, la pluviometria ha estat bona i ha acompanyat els diferents estadis fenològics dels ceps, han descrit des de la DO. En aquest sentit, la millora de la meteorologia ha donat el temps necessari a les plantes pel seu bon desenvolupament. Tot i això, els cellerers “han hagut de treballar de valent” per evitar els efectes del míldiu, que ha estat prou present en les vinyes de l’Empordà, més que en altes zones. No obstant això, tal com han afirmat des de l’entitat: “El bon maneig dels viticultors, especialment durant la primavera, ha permès contenir el míldiu que enguany no ha tingut una afectació significativa”. En concret, el responsable del celler Castelló Murphy de Rabós, Gabriel Castelló, ha explicat que el 95% del raïm està sa i no té problemes. “Tu has de veure que el raïm és ple, que no està sec i no hi ha taques ni atacs de podridures. I aquest any està sa”, celebra Castelló. Cal tenir en compte que en aquesta finca de Rabós han tingut uns darrers anys “complicats” per la sequera i l’afectació del míldiu que va provocar problemes de producció que van afectar-los.

Raïm collit durant els primers dies de la verema del 2025 de la DO Empordà / Cedida
Raïm collit durant els primers dies de la verema del 2025 de la DO Empordà / Cedida

Un altre dels motius que no ha permès una millor producció és l’afectació de la fauna cinegètica. Com ja és habitual, el senglar i cada vegada més el cabirol malmeten els grans de raïm de les vinyes, especialment en les parcel·les més aïllades i en aquelles que estan tocant a zones boscoses, malgrat que moltes d’elles estan tancades amb pastor elèctric. Enguany, també cal destacar la incidència dels ocells que ja es pot considerar un problema important que també afecta el nivell productiu de les vinyes. Tanmateix, però l’estat de la vinya és molt bo i l’equilibri entre el grau i l’acidesa és òptim. Aquest fet permet ser molt optimista respecte a les bones aptituds enològiques del raïm que han de permetre elaborar vins de gran qualitat. 

El retorn a la normalitat

La producció final dependrà de les condicions meteorològiques de les setmanes vinents que marcaran l’evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema 2025 dels més de 40 cellers que treballen les varietats autòctones de l’Empordà. Segons han concretat des de la DO, les varietats autòctones representen prop dos terços del vinyar empordanès i no han deixat de créixer en els últims anys gràcies a l’aposta decidida dels viticultors empordanesos per la garnatxa i la carinyena. Anualment, els cellers empordanesos venen prop de 6 milions d’ampolles a més d’una cinquantena de països.

Més notícies
Notícia: Torna la Festa de la Verema d’Alella amb la seva 51a edició
Comparteix
Després de les celebracions extraordinàries de l’any passat, el programa recupera enguany el seu format habitual
Notícia: Can Sumoi presenta Muntanya 2024, un nou escumós de mètode tradicional
Comparteix
Un cupatge de macabeu i xarel·lo que reivindica el valor de les vinyes de muntanya i aposta per l’autenticitat
Notícia: Albet i Noya entra a l’elit d’empreses sostenibles amb el segell B Corp
Comparteix
El celler penedesenc aconsegueix una de les millors puntuacions europees i reforça el seu lideratge en sostenibilitat de triple impacte
Notícia: Vins que sorprenen: quan l’estrany es converteix en fascinant
Comparteix
Ampolles sota el mar, bombolles imprevisibles i varietats recuperades: el costat més insòlit del vi català

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa