La verema 2025 podria ser la primera en pràcticament recuperar la normalitat en la producció de raïm. Així s’espera en diferents territoris, entre ells la DO Montsant, que aquest dimarts ha expressat en un comunicat que tot apunta que podrien arribar a la mitjana històrica de collida de raïm. En concret, el Consell Regulador porta ja registrats prop de 750.000 quilos veremats, i preveu una producció final que s’aproximi a la seva mitjana, que acostuma a estar al voltant dels 7 milions de quilos. Segons explica la mateixa DO, aquesta recuperació de la producció és fruit de les pluges caigudes al llarg de la tardor del 2024 i d’aquesta primavera i a les temperatures de l’estiu que, tot i les dues onades de calor, no han estat excessivament altes.
S’espera “una verema excepcional”, si el temps acompanya al llarg de les pròximes setmanes, assegura Pilar Just, presidenta de la DO Montsant. En aquest sentit, els cellers de la Denominació d’Origen arrenquen la verema 2025 aquest dies, majoritàriament els cellers de la zona sud, on la verema sempre és més primerenca. Les varietats blanques són les primeres a collir-se, i tal com exposa el comunicat de la DO, “presenten un molt bon estat sanitari”.

Pel que fa a la qualitat, per a tots els territoris amb Denominació d’Origen, tenir bon raïm és molt important. Així doncs, com ja ha fet en campanyes anteriors, durant la verema el Consell Regulador portarà a terme controls basats en el validat a camp de les dades introduïdes al RVC (Registre Vitivinícola de Catalunya) i els aforaments de vinya i cellers. L’objectiu final d’aquests controls s’ajusta a la voluntat de la DO Montsant de continuar aportant garanties de qualitat i origen als consumidors i als professionals del món del vi.
La sequera no cau en oblit
Tot i que la situació actual és de celebració, des de la DO Montsant també remarquen que cal seguir a l’aguait. D’aquesta manera, expressen que encara que hi hagi hagut bones pluges, l’estiu torna a ser molt sec al territori. Per tant, el Consell Regulador insta a les institucions públiques a continuar treballant en millors infraestructures per a garantir el subministrament d’aigua a la comarca, tant per la població com pels cultius de regadiu. La realitat és que la sequera va produir un gran dèficit d’aigua a tota la comarca des del 2021, la qual cosa va sotmetre les vinyes a un intens estrès hídric -quan la planta no rep tota l’aigua necessària per fer bé la fotosíntesi- que va fer minvar la producció com mai s’havia vist.