VadeVi
La DO Montsant redueix un 20% la seva producció de raïm per la sequera

La sequera continua sent el problema principal dels vins catalans. La manca d’aigua ha estat la responsable de la mort d’algunes vinyes, la situació precària de molts pagesos i la ja més que comentada caiguda dràstica de la producció de raïm a tot el territori català. En aquest context, la Denominació d’Origen Montsant ha presentat els últims resultats de la verema d’aquest 2024. Com era d’esperar, doncs, el territori ha perdut un 20% de la producció en comparació a l’any passat, el que es tradueix amb un total de poc més de quatre milions de quilos de raïm veremats. El pitjor de les xifres, però, és la comparació amb la mitjana dels últims anys, on es comprova que enguany s’ha perdut un 50% de la producció mitjana de raïm. No obstant això, el territori admet que malgrat la poca quantitat de raïm, aquest és cada vegada de més qualitat.

La zona del Montsant viu una de les sequeres més complicades de gestionar de tot el territori. De fet, la mateixa DO ha anunciat en un comunicat aquest dimecres que la verema va començar amb uns registres de pluja acumulats al llarg de l’any per sota dels 250 litres. Aquesta situació -continua el territori- “agreuja el dèficit hídric acumulat des del 2021, i que està sotmetent les vinyes a un intens estrès hídric“. Precisament aquesta tensa situació, és la principal causa dels reclams del Consell Regulador de la DO, que insisteix la posada en marxa urgent de mesures que garanteixin l’arribada immediata de les ajudes del Govern als pagesos afectats. De fet, en el mateix comunicat, l’organització recorda que mentre no es posin en marxa les mesures de transvasament del riu Ebre “és necessari garantir ajudes compensatòries a cellers i viticultors per pal·liar els efectes de la sequera en una comarca eminentment agrícola on el sector primari és la base de l’economia”.

Vinyes a la vall del Calàs, a la Serra de Llaberia | Foto: DO Montsant

El raïm de qualitat és de les poques conseqüències positives que té la sequera. D’aquesta manera, tot i que la producció es redueix, el valor del raïm a escala de sabor i textura, augmenta. Tal com comenta la DO, la manca d’aigua ajuda a evitar les malalties associades a la humitat. A més, el 70% de les vinyes adscrites a la DO utilitzen tècniques de confusió sexual, és a dir, mètodes de control de l’aparellament dels insectes i, per tant, aconsegueixen que el raïm collit presenti un “un bon estat sanitari”, asseguren des de la DO Montsant.

Les varietats històriques dominen la producció

Pel que fa a les varietats de la zona, les històriques continuen sent les grans protagonistes del Montsant. En aquest sentit, les varietats negres, garnatxes i carinyenes, amb 2 milions i mig de quilos veremats, representen el percentatge més alt de la collita, en concret, un 70%. En el cas de les varietats blanques, amb 461.778 quilos collits, pugen una mica en pes, i suposen ja l’11% de la producció de la DO Montsant. Entre les varietats blanques destaquen la garnatxa blanca i la macabeu, que sumen conjuntament el 92% de la producció total de blanques.

Més notícies
Notícia: La identitat única del vi català esdevé clau per la resiliència del sector
Comparteix
La Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA) fa un repàs de les propostes adients per a reflotar el sector vinícola maltractat per la sequera
Notícia: Manual prioratí per sobreviure a la sequera
Comparteix
Entrevista a Salustià Alvarez, president de la DOQ Priorat, i Carlos Brull, l'alcalde de Falset, sobre la sequera i les conseqüències devastadores pel Priorat
Notícia: Baixada històrica de la producció a la Terra Alta: un 18% menys de raïm
Comparteix
La DO finalitza la verema amb 29,5 milions de quilos collits | La varietat del 'morenillo' experimenta un creixement del 140% malgrat la sequera
Notícia: Cinc Alelles per gaudir d’una bona castanyada
Comparteix
Són vins que poden acompanyar tots els plats que decidiu compartir, entre els quals, els panellets

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa