Còrsega porta uns dies esverada. L’intent d’assassinat a la presó del líder independentista cors, Yvan Colonna, que ha acabat amb la seva mort, ha escalfat els ànims a un moviment sobiranista que semblava atemperat per l’exercici del poder regional.

Dilluns al vespre, Bastia i Aiacciu tenien concentracions convocades davant la Prefectura i la seu del tribunal de justícia en protesta per la situació. La situació és de calma tensa, fins i tot, en una exquisit celler del carrer comercial d’Aiacciu. És La Cave du Cardinal. Una delicada boutique de vi enmig de la ciutat, a l’avinguda Napoleó, possiblement un dels pocs carrers comercials on les grans franquícies no hi són.

En Julien regenta la botiga amb un caire cors. Simpàtic però sense exagerar mostra un gran somriure quan se li demana un vi cors. Poc a poc, agafa les ampolles, posades com a joies en un aparador de Tiffany’s, i amb traça les ensenya amb una descripció breu però intensa. En descobrir l’origen català del client no se’n pot estar de mostrar una les “joies de la corona” de l’establiment.

El propietari de la botiga de vins corsa mostra l’ampolla de vi català que reposa a les seves prestatgeries

“Mira, mira què hi tinc aquí!”, mentre mostra com un trofeu el vi La Canya. “Els catalans feu uns vins elegants, molt elegants, i aquest n’és la mostra, per això el tinc a la botiga”, detalla en Julien amb una atenció professional però alegre. Va conèixer el vi per una recomanació, en un tast internacional i el va trobar extraordinari. “Sembla cors!”, ironitza picant l’ullet.

De fet, té el vi col·locat en un lloc d’honor, tenint present que és a tocar de la seva nineta dels ulls, els vins d’Aiacciu. “Són uns vins especials, juguen amb els tons i els colors, com l’illa”, afegeix. De fet, la seva descripció fa pensar que són vins com l’illa que pots banyar-te en aigües tropicals i en dues hores esquiar. Una sorpresa. Vins cuidats. Tan cuidats com una botiga corsa, on qui la regenta fa l’esforç de deixar anar paraules en català i fa bandera de la terra corsa. A la botiga, s’expressa en cors. I a les lleixes, també. Dues nacions, dos vins. I tots dos, elegants.

La Canya, un dels vins alellencs d’Oriol Artigas

Ampolla de La Canya, el vi d’Alella que ha enamorat els cors

La Canya, d’Oriol Artigas, és un vi blanc elaborat a partir del cupatge de les varietats pansa blanca (majoritària), godello, garnatxa blanca i picapoll. Elaborat al territori d’Alella, a partir d’una vinificació de premsat suau, fermentació alcohòlica en dipòsits d’acer inoxidable amb llevats autòctons, i una criança de set mesos en dipòsits d’acer inoxidable sobre les seves lies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa