VadeVi
El vi novell tanca a Barcelona la seva gira per Catalunya
  • CA

La gira que els vins novells catalans han fet per diferents poblacions del país per donar a conèixer els novells de l’anyada 2021 es tancarà aquest diumenge 12 de desembre a Barcelona. Serà al Celler El Tros (carrer Mallorca 303), on els 12 cellers catalans que elaboren novell donaran a conèixer els vins d’aquest any.

En aquesta ocasió, i per qüestions d’espai, no hi serà present la wine truck que des de l’11 de novembre està fent gira per Catalunya amb els vins novells. Sí que hi seran representants dels 12 cellers per explicar el producte a totes les persones interessades. L’activitat tindrà lloc entre les 11 del matí i les 4 de la tarda, a un preu de 3 € la copa de vi.

El primer vi de l’anyada

El vi novell és el primer vi fet amb la collita de l’any. Es tracta d’un producte efímer que surt al carrer per Sant Martí, l’11 de novembre, i que es troba en el moment òptim per consumir-lo durant els mesos de novembre i desembre, tot i que la temporada pot allargar-se fins al febrer.

El novell és un vi sense cap mena de repòs que, tan bon punt ha acabat la fermentació, es prepara per ser embotellat i distribuït per al seu consum immediat. Per això entre les seves característiques destaquen la frescor i la senzillesa, amb un gust afruitat que recorda molt el del raïm i un punt espurnejant per la presència del gas carbònic que hi ha quedat durant la fermentació. A Catalunya se’n fan de blancs, de rosats i de negres.

La tradició de fer vi novell a Catalunya era molt extesa antigament, però s’havia anat perdent fins que, el 2017, un grup de cellers que n’elaboraven van decidir unir esforços per donar a conèixer i recuperar aquest producte. Aquest any al país hi ha 12 cellers que en fan: el Celler Cooperatiu d’Espolla (Espolla, DO Empordà), la Vinícola de Sarral (Sarral, DO Conca de Barberà), el Celler Ronadelles (Cornudella de Montsant, DO Montsant), el Celler Sanstravé (Solivella, DO Conca de Barberà), Covides (Vilafranca del Penedès, DO Penedès), Cellers Maset (La Granada, DO Penedès), el Celler Carles Andreu (Pira, DO Conca de Barberà), Sant Josep Vins (Bot, DO Terra Alta), el Celler cooperatiu de La Granada (La Granada, DO Penedès), Vins Petxina (Sarral, DO Conca de Barberà), el Celler Masroig (El Masroig, DO Montsant) i el Celler de Sanuí (Lleida, DO Costers del Segre).

Una gira per tot Catalunya

Per celebrar la sortida de la nova anyada i donar-la a conèixer a tothom, el vi novell ha fet una gira amb una wine truck que ha parat a diferents poblacions catalanes, entre les quals Manresa, Palafrugell, Montblanc, Granollers o Torelló.

La gira apel·la al caràcter popular del vi novell, un vi senzill, per celebrar i per compartir. I és que antigament, quan la tècnica no permetia que els vins es mantinguessin en bones condicions durant molt de temps, poder obrir el novell era una festa. És per això que aquest any els cellers han volgut portar la festa del vi novell a un grup de petites i mitjanes poblacions catalanes, amb la idea que, si l’experiència té bona acollida, cada any pugui arribar a diferents localitats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa