Els diferents diccionaris de la llengua tenen serioses dificultats a l’hora de definir la paraula ranci. En la seva primera accepció, tots ells fan referencia a una “olor i un sabor especials“, per després continuar dient que són “desagradables” atribuint-lo “a causa d’una alteració química”. Finalment ho refereixen a “una substància greixosa”.

En la segona accepció dedicada al vi, aleshores el matís canvia, definint el vi ranci com aquell “que adquireix una flaire i un tast especials que el milloren en envellir a la bota“. Des d’un punt de vista científic el que anomenem “ranci” no és altre cosa que l’efecte que li produeix a un producte, sigui sòlid o líquid, el contacte amb l’oxigen, és una oxidació. El que fa que l’oxidació tingui un efecte positiu en un vi és que aquest tingui una graduació alcohòlica natural elevada (mínim 12% vol) i un alt contingut en sucres del raïm (superior a 12º Baumé). Si no es donen aquestes dues circumstàncies aleshores l’efecte de l’oxidació també serà en negatiu sobre el vi.

Tradicionalment aquesta mena de vins es produïen a les cases de pagès que tenien vinyes en el que s’anomenava la bóta del racó. Precisament rebia aquest nom per ser la bóta que romania en un racó de les masies, arrecerada del tràfec generat pels treballs al celler. Era un bóta especial, per això en moltes publicacions la defineixen com la “bota que contenia el vi més vell i més bo del celler“. D’aquesta bota s’anava traient vi i s’anava reomplint, amb vi jove de l’any, pel que s’anava creant un solera mentre l’oxidació anava fent el seu procés. Les varietats més emprades per fer aquesta mena de vins eren les garnatxes, tan blanques com negres, tot i que també hi ha alguns vins rancis fets amb altres varietats.

Es pot elaborar un vi ranci sense tenir una bóta del racó, fermentant els total o parcialment els raïms, si volem un vi ranci dolç, i posteriorment fent-li un envelliment oxidatiu en un ambient d’humitat molt reduïda, que pot ser només en botes de roure o amb botes de roure i després en damajoanes de vidre que es deixen reposar en una part exterior del celler exposades a les inclemències meteorològiques i als canvis de temperatura, humitat i altres factors entre el dia i la nit i les diferents estacions de l’any. És el que es coneix com envelliment “a sol i serena”.

Els vins rancis són un producte genuí dels països catalans, tant del Principat com del País Valencià i la Catalunya del Nord. Són uns vins que tradicionalment es prenien en acabar les postres, sobretot si aquestes havien estat elaborades amb fruits secs que són possiblement el seu maridatge més idoni. Unes postres de músic amb una copa de vi ranci és una combinació per emmarcar. També són molt bona parella per carquinyolis, galetes, rosquilles, i productes excepcionals per donar un punt singular als guisats.

A nivell organolèptic són vins molt complexos degut al seu llarg envelliment sotmesos a una lenta oxidació benigna. A la vista solen presentar un color ambre, reflexos daurats. N’hi ha que tenen una certa terbolesa. Aromàticament són intensos, amb  notes de fruites confitades, mel, herbes seques en infusió, espècies dolces, fruits secs, toffee,… En boca són vins voluminosos, potents, càlids, de textura untuosa i llarga persistència. Tan en nas com en boca són molt perceptibles les notes oxidatives. N’hi ha de molt secs, però també n’hi ha de dolços.

Una cosa molt important en els vins rancis, molt més que en altres vins, es que se’n pot gaudir moltíssim amb els que tenen un preu més humil. Sovint el preu dels rancis té més a veure amb l’escassetat o la singularitat que amb la qualitat intrínseca.

Selecció de vins rancis catalans | Ramon Roset

Aquests són alguns dels vins rancis més afamats de casa nostra:

De Muller Ranci Sec 

  • Celler De Muller (DO Tarragona)
  • 40% Garnatxa blanca, 40% Garnatxa blanca 20% Carinyena
  • Ampolla de 0,75 l.
  • PVP: 7 euros

Ètim Sol i Serena Ranci

  • Celler Cooperatiu de Falset-Marçà (DO Montsant)
  • Garnatxa i carinyena
  • Ampolla de 0,5 l.
  • PVP: 7,95 euros

Clot d’Encís Ranci de Solera

  • Sant Josep Vins (DO Terra Alta)
  • Garnatxa blanca
  • Ampolla d’1 l.
  • PVP: 8,50 euros

Unió Vi Ranci

  • Cellers Unió
  • Garnatxa blanca
  • Ampolla de 0,375 l.
  • PVP: 15,15 euros

Sicus Vel-Ox

  • Celler Sicus (Penedès)
  • Macabeu
  • Ampolla de 0,5 l.
  • PVP: 19,50 euros

Memòries Dolç Ranci

  • Celler Costers del Priorat (DOQ Priorat)
  • Garnatxa
  • Ampolla de 0,375 l.
  • PVP: 24,50 euros

Ortovins Vi Ranci Clàssic

  • Celler Ortovins (DO Montsant)
  • Garnatxa blanca i Macabeu
  • Ampolla de 0,75 l.
  • PVP: 27 euros

Bac de les Ginesteres

  • Celler Vinyes dels Aspres (DO Empordà)
  • Garnatxa Roja
  • Ampolla de 0,5 l.
  • PVP: 39,95 euros

Arrels Vi de Mare 30 Anys

  • Arrels del Priorat (DOQ Priorat)
  • Garnatxa
  • Ampolla de 0,5 l.
  • PVP: 58,50 euros

Martinet Ranci Dolç

  • Celler Mas Martinet (DOQ Priorat)
  • Garnatxa
  • Ampolla de 0,375 l.
  • PVP: 99,95 euros

Masia Roqueta Sagristia C-1 i R-2

  • Celler Abadal (DO Pla de Bages)
  • Ull de llebre, mandó, garnatxa negra i picapoll negre
  • Ampolla de 0,375 l.
  • PVP: 45 euros / 120 euros

Maria de Cal Vall

  • Celler Vall Llach (DOQ Priorat)
  • Garnatxa Negra, Garnatxa Blanca
  • Ampolla de 0,2 l.
  • PVP: 114,95 euros

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa