Passen els dies volant i no ens n’adonarem que ja tindrem aquí el Nadal. Ens esperen dies de retrobament, de celebració, d’alegria…, i de ben segur que molts d’aquests moments ens reuniran al voltant d’una taula per gaudir de plats i creacions tradicionals. Que si l’escudella i carn d’olla, que si els canelons… Una o altra proposta al plat que sempre ve de gust acompanyar-la d’un bon vi. I si és català, sempre maridarà millor.
Falten uns dies, cert, però som previsors i us recomanem tres vins negres que segur que us faran quedar bé i dels quals sabem que gaudireu. I no perquè ho diguem nosaltres, sinó perquè han estat escollits, a cegues i entre prop d’un miler, com als millors negres de Catalunya de l’any als Premis Vinari.
Preneu nota, i afanyeu-vos a fer-ne la comanda!

Millor vi negre de guarda: Purgatori 2017
- Varietats: carinyena, garnatxa negra i syrah
- Celler: Família Torres
- Territori: DO Costers del Segre
- Preu aproximat, entre 25-30€
La finca on creixen aquests raïms, el Mas de l’Aranyó, també és coneguda com “la finca dels Desterrats”, i segons explica la història, de 1770 ençà que alguns monjos de l’abadia de Montserrat s’hi van anar instal·lant com a penitència, amb la finalitat de treballar la terra i produir aliments.
El seu clima extrem i les condicions de vida duríssimes de la zona eren, sens dubte, un càstig per als monjos, però van donar com a resultat el descobriment d’un paratge on es podien produir uns vins d’una qualitat excel·lent.
Si fem cas dels Premis Vinari d’enguany, sembla que la llegenda ha resultat ser certa, ja que un dels vins d’aquest paratge tan singular ha aconseguit ser, enguany, el millor de tot el país.

Millor vi negre jove: Montrubí Black 2020
- Varietats: 100% garnatxa negra
- Celler elaborador: Montrubí
- Territori: DO Penedès
- Preu aprox.: 10,50 euros
Segons el sommelier Ramon Roset, es tracta d’un monovarietal de garnatxa negra que d’entrada crida l’atenció per la intensitat de color vermell molt fosc. Uns reflexes violacis delaten la seva joventut. Deixa a la copa una llàgrima densa i abundant, d’evolució lenta.
En nas és intens i molt perfumat. Atrapa des del primer moment oferint tot un festival d’aromes de fruites del bosc, gerds, mores i nabius, acompanyades d’un punt especiat, que recorda el pebre i d’un aroma floral que ens recorda les violetes, que li atorga un punt d’exuberància aromàtica que el fa molt atractiu.
En boca té una entrada força ampla, amb una acidesa viva que li dona molta frescor i actua de fil conductor de les intenses aromes afruitades en un pas de boca sedós i molt, molt llaminer. De final llarg i força persistent, és un vi que convida a repetir.

Millor vi negre de criança: Tocat de l’Ala 2018
- Varietats: Carinyena negra, garnatxa negra i syrah
- Celler elaborador: Tocat de l’Ala
- Territori: DO Empordà
- Preu de venda aproximat, entre 10-12€
El Tocat de l’Ala 2018 és un vi elaborat amb un cupatge de carinyena negra (55%), garnatxa negra (35%) i syrah (10%) al qual se li dona una criança de 4 mesos en bótes de roure francès. És un projecte fruit de la unió dels cellers Coca i Fitó del Masroig (Priorat) i Roig Parals de Mollet de Perelada (Alt Empordà) per elaborar vins singulars, de qualitat i amb la voluntat d’expressar l’entorn del territori de la DO Empordà.
En paraules del sommelier Ramon Roset, es tracta d’un vi molt seductor, dels que agraden a gairebé tothom. De seguida que l’obrim ens ofereix unes intenses aromes de fruites del bosc, madures i ben assaonades de notes balsàmiques que ens recorden les herbes remeieres presents en els boscos mediterranis. Un conjunt molt atractiu que convida a tastar-lo.
En boca és un vi que destaca per la finor de la seva entrada, on una magnifica acidesa molt ben equilibrada, forjada en els sòls de pedra foguera i pissarres, li atorga frescor. El pas de boca és sedós, amb uns tanins amables, arrodonits i ben polits. Les aromes de fruites del bosc sempre acompanyades de les notes balsàmiques en segon pla protagonitzen el seu perfil aromàtic. Final força llarg i persistent.