Combinar els elements que conformen el paisatge al voltant d’un celler és una idea revolucionària que es va inventar quan l’enoturisme va començar a tenir fama. Molts productors preparen experiències immersives on no només es fa una tradicional visita guiada pel celler i es prenen unes copes de vi, sinó que els clients se submergeixen en tot allò que ha fet possible la creació del producte: el paisatge, la història, les vinyes, els animals… Dins d’aquest nou imaginari de tasts i activitats que fan els cellers, Bàrbara Forés ha portat el seu producte al següent nivell. Experts a fer tasts de combinacions estrafolàries, com ara lligar els vins a la memòria històrica o entrellaçar la poesia, el teatre i les copes, aquest celler s’ha empescat una nova manera d’atraure els més valents a les portes del seu celler: el tast d’escalada.
“Sempre ens agrada buscar activitats innovadores pels nostres clients”, explica en una conversa amb Vadevi Pili Sanmartín, propietària del celler. La idea de l’escalada va sorgir d’una de les seves treballadores, però de seguida va ser acceptada per la direcció. De fet, Sanmartí explica que és una bona manera de demostrar que el celler està molt lligat al paisatge, però també a la cultura del territori. En aquest sentit, Bàrbara Forés és un celler ubicat a Gandesa, Tarragona, una de les meques de l’escalada de Catalunya, com és també Margalef. Per això, combinar les dues passions del territori semblava una iniciativa prou atractiva per oferir als clients: “Quan ets un celler petit busques altres maneres més enllà del teu vi per atraure a possibles compradors”, reconeix la propietària.
El celler proposa dos tipus de tast diferents, ambdós relacionats amb l’escalada. De la mà d’Aitor Rodríguez, Tècnic Esportiu en Escalada (TDII) de l’escola Pinell de Brai, els participants podran gaudí d’unes cinc hores d’intensiu d’aquest esport d’aventura i més tard combinaran la majestuositat del paisatge amb tres vins de Bàrbara Forés. El primer tast que proposa l’empresa consisteix en un exercici per a principiants. L’anomenat Bateig d’escalada i tast de vins s’impartirà al mig de la serra de Pàndols i s’ensenyaran les bases tècniques i de seguretat necessàries per a practicar l’escalada en roca, els descensos controlats i els fonamentals sobre la lectura de la roca. “Aquesta és una activitat pensada per principiants”, remarca Sanmartín, qui afegeix que per aquells que ja dominin l’art d’escalar tenen disponible l’Escalar sense por i tast de vins. Aquesta segona opció és per aquells que ja tenen certes nocions d’escalada i busquen gestionar el temor a estar suspès en l’aire. Al curs es treballaran tècniques avançades de maneig de la por en la roca, es practicaran caigudes en diferents situacions i s’aprendrà a assegurar d’una manera dinàmica.

Ara bé, la proposta no s’acaba aquí sinó que els tasts de vins de després continuen en la mateixa línia que les activitats d’aventures. Pel celler, el tast és una experiència sensorial que després d’escalar connectarà millor els clients amb la natura i podran entendre del tot aquells matisos que es troben dins dels vins, els mateixos que s’observen en el paisatge de la serra de Pàndols. Ambdós cursos tenen un preu d’entre 80 i 85 euros per persona i es requereix la participació de com a mínim un grup de quatre. Actualment, l’única data disponible és el pròxim 24 de novembre, però el celler no nega que es podrien obrir més places en un futur si la iniciativa funciona.
Activitats “que surten del ventre”
No és la primera vegada que Bàrbara Forés fa una activitat trenadora. Sanmartín assegura que “fa anys que fan activitats disruptives”. D’aquesta manera, per a la propietària tot allò que proposen als seus clients “són iniciatives que surten del ventre”, és a dir, que les pensen en primera persona i, per tant, van molt lligades a la manera de fer del celler. A més, Sanmartín confirma que gràcies a aquests projectes no només donen a conèixer el celler sinó que “ajuden a desestacionalitzar el consum del vi“. Així doncs, els tasts innovadors posen en el mapa aquest celler centenari per a coneguts i desconeguts.
Totes les activitats que proposa Bàrbara Forés tenen una cosa en comú: “Exigeixen que t’impregnis del lloc que visites”, aclareix Sanmartín. Tanmateix, però, són molt diferents les unes de les altres. El tast Petjada i llavor, per exemple, és definit com “una experiència sensorial”, que combina vins amb poesia i paisatge. Amb un relat a tres veus, els clients conèixer més sobre el lloc on es troben i la història de les muntanyes. “Busquem endinsar-nos i gaudir de la bellesa en la contemplació del paisatge”, relata Sanmartín, qui també és conductora d’aquest tast narrat. També la història juga un paper molt important en les activitats del celler Bàrbara Forés. En el cas del Tast de Tardor, els participants gaudeixen d’una visió panoràmica des de la cota 705, on s’explica l’episodi bèl·lic de la batalla de l’Ebre. Després es descendeix fins als peus de la serra, per passejar entre vinyes que acullen vins únics com El Templari i L’Ancestral, elaborats amb la varietat morenillo, recuperada pel celler fa més de 30 anys.







