VadeVi
Escumosos d’Alella per brindar aquestes festes
  • CA

Catalunya és un país de bombolles. En realitat, Catalunya és un país de vi, però és ben cert que a casa nostra ens agrada brindar en les grans ocasions amb escumós a la copa. I el territori DO Alella també ha estat històricament una zona de producció de vins escumosos (les caves Champ Sors, al Masnou, o Parxet, a Tiana, totes dues en desús, en són exemples). Avui, tots els productors de vi del territori alellenc elaboren escumosos (siguin de mètode ancestral o tradicional). I nosaltres us en proposem una desena perquè celebreu les festes amb aquests escumosos a la taula (i a la copa). 

Puput Rosé (Celler de les Aus-Art Laietà)

Mètode ancestral. Sense DO

Estrenant etiqueta i imatge, aquest escumós elaborat amb la varietat mataró acaba d’arribar al mercat amb la seva nova anyada (2025). Agradable, fàcil i ple de fruita vermella, farà les delícies dels convidats als vostres àpats nadalencs si, tal com entren per la porta, els en poseu una copa a la mà. 

Ampolla de Puput Rosé, del Celler de les Aus-Art Laietà / Cedida
Ampolla de Puput Rosé, del Celler de les Aus-Art Laietà / Cedida

Plaer Escumós (Bouquet d’Alella)

Mètode tradicional. DO Alella

60% chardonnay i 40% pansa blanca per a un escumós delicat, de bombolla fina amb una estructura i un volum que fan gaudir i que el converteixen en un vi molt versàtil per a tota mena d’àpats. 

Ampolla de Bouquet d'Alella / Cedida
Ampolla de Plaer Escumós, del celler Bouquet d’Alella / Cedida

Gran Minguet (Can Roda)

Mètode tradicional. DO Alella

La millor pansa blanca d’una vinya vella de Santa Maria de Martorelles és la que fan servir a Can Roda per elaborar el Gran Minguet, que ret homenatge al pare de la família. Un escumós de llarga criança que reclama la seva posició dalt del podi dels vins de Can Roda. 

Ampolla de Gran Minguet, del celler Can Roda / Cedida
Ampolla de Gran Minguet, del celler Can Roda / Cedida

Roura Brut (Roura)

Mètode tradicional. DO Cava

Segurament, l’escumós del territori amb la millor relació qualitat-preu. Pansa blanca i chardonnay ben elaborades i amb aquest final brut, el punt lleugerament dolcet que el fan especialment apte com a copa prèvia al dinar o per acompanyar algunes postres. 

Ampolla de Roura Brut, del celler Roura / Cedida
Ampolla de Roura Brut, del celler Roura / Cedida

Picapoll Escumós (Quim Batlle)

Mètode tradicional. DO Alella

Un dels Rolls-Royce del territori. Un dels pocs escumosos de picapoll que s’elaboren al país. Un vi de primera categoria tan adequat per als wine lovers com per als qui només beuen escumós per brindar als àpats nadalencs. 

Ampolla de Picapoll Escumós del celler Quim Batlle / Cedida
Ampolla de Picapoll Escumós del celler Quim Batlle / Cedida

L’an(ç)estral (Testuan)

Mètode ancestral. Sense DO

A can Testuan els agrada fer experiments i proves. I ja han demostrat que saben fer-los bé. Tan bé com aquest ancestral de pansa blanca, que fermenta (abans de ser embotellat per acabar la fermentació) en bota de castanyer de 400 litres. Curiós, interessant i boníssim!

Ampolla de L’an(ç)estral, del celler Testuan / Cedida
Ampolla de L’an(ç)estral, del celler Testuan / Cedida

Titiana Pansa Blanca (Can Matons)

Mètode tradicional. DO Alella

Els Titiana eren la gamma alta elaborada amb raïm del territori DO Alella de Parxet. Avui és una marca de Can Matons i surt al mercat com a DO Alella. Amb la qualitat de sempre (o més). Si encara no tens un escumós de capçalera… tasta’l. L’estimaràs. 

Ampolla de Titiana Pansa Blanca, del celler Can Matons / Cedida
Ampolla de Titiana Pansa Blanca, del celler Can Matons / Cedida

Carbó Capdevila 1975 (Blancher)

Mètode tradicional. Sense DO (la DO Cava encara no existia!)

Es va elaborar i criar a les caves de Can Canjon (Teià), amb pansa blanca de Teià i macabeu i parellada del Penedès. El 1975 van passar coses bones. Una d’elles, aquest escumós meravellós. Cada ampolla és diferent, però totes esdevenen una delícia al paladar. 

Ampolla de Carbó Capdevila 1975, del celler Blancher / Cedida
Ampolla de Carbó Capdevila 1975, del celler Blancher / Cedida

Artiga Ancestral (Artiga)

Mètode ancestral. DO Alella

Ramon González és petit productor que mena una única vinya a Cabrils i es fa elaborar el vi a Can Roda. Una pansa blanca jove i una amb bombolles ancestrals. Un escumós fàcil i golós, un projecte d’aquells petits que tant ens agraden. 

Ampolla d'Artiga Ancestral, del celler Artiga / Cedida
Ampolla d’Artiga Ancestral, del celler Artiga / Cedida

Mirgin Exeo Evolució+ 2007 (Art Laietà)

Mètode tradicional. DO Cava

Allò que els freakies del vi anomenem un pepino. La gamma més alta d’Art Laietà (Alta Alella), però deixada reposar ni més ni menys que divuit anys per sortir a la venda en un estat de forma extraordinari. Acompanyarà a la perfecció qualsevol plat, qualsevol conversa, qualsevol moment.

Ampolla de Mirgin Exeo Evolució+ 2007, del celler Art Laietà / Cedida
Ampolla de Mirgin Exeo Evolució+ 2007, del celler Art Laietà / Cedida
Més notícies
Notícia: Tast Comentat | Purgatori 2022, de Família Torres
Comparteix
Família Torres aconsegueix trobar l'equilibri entre la tradició i la modernitat en un vi que complementa la garnatxa amb una varietat recuperada pel celler, la gonfaus
Notícia: L’Escola d’Enoturisme amplia la seva oferta formativa: “Treballem per fer un sector més competitiu” 
Comparteix
El curs 2026/2027 inclou el programa de Direcció Estratègica en Enoturisme i el curs de Sommelier Professional tindrà continuïtat amb l’Escola de Tast
Notícia: Raventós Rosell Heretat Brut Reserva 2021: equilibri, territori i elegància al Penedès
Comparteix
Aquest cava neix a la finca Heretat Vall-Ventós, un entorn privilegiat de 52 hectàrees situat entre la muntanya de Montserrat i el Massís de l’Ordal
Notícia: La història del celler Alella Vinícola
Comparteix
L’edifici modernista de l’històric celler cooperatiu passarà a ser un equipament cultural públic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa