Catalunya és un país de bombolles. En realitat, Catalunya és un país de vi, però és ben cert que a casa nostra ens agrada brindar en les grans ocasions amb escumós a la copa. I el territori DO Alella també ha estat històricament una zona de producció de vins escumosos (les caves Champ Sors, al Masnou, o Parxet, a Tiana, totes dues en desús, en són exemples). Avui, tots els productors de vi del territori alellenc elaboren escumosos (siguin de mètode ancestral o tradicional). I nosaltres us en proposem una desena perquè celebreu les festes amb aquests escumosos a la taula (i a la copa).
Puput Rosé (Celler de les Aus-Art Laietà)
Mètode ancestral. Sense DO
Estrenant etiqueta i imatge, aquest escumós elaborat amb la varietat mataró acaba d’arribar al mercat amb la seva nova anyada (2025). Agradable, fàcil i ple de fruita vermella, farà les delícies dels convidats als vostres àpats nadalencs si, tal com entren per la porta, els en poseu una copa a la mà.

Plaer Escumós (Bouquet d’Alella)
Mètode tradicional. DO Alella
60% chardonnay i 40% pansa blanca per a un escumós delicat, de bombolla fina amb una estructura i un volum que fan gaudir i que el converteixen en un vi molt versàtil per a tota mena d’àpats.

Gran Minguet (Can Roda)
Mètode tradicional. DO Alella
La millor pansa blanca d’una vinya vella de Santa Maria de Martorelles és la que fan servir a Can Roda per elaborar el Gran Minguet, que ret homenatge al pare de la família. Un escumós de llarga criança que reclama la seva posició dalt del podi dels vins de Can Roda.

Roura Brut (Roura)
Mètode tradicional. DO Cava
Segurament, l’escumós del territori amb la millor relació qualitat-preu. Pansa blanca i chardonnay ben elaborades i amb aquest final brut, el punt lleugerament dolcet que el fan especialment apte com a copa prèvia al dinar o per acompanyar algunes postres.

Picapoll Escumós (Quim Batlle)
Mètode tradicional. DO Alella
Un dels Rolls-Royce del territori. Un dels pocs escumosos de picapoll que s’elaboren al país. Un vi de primera categoria tan adequat per als wine lovers com per als qui només beuen escumós per brindar als àpats nadalencs.

L’an(ç)estral (Testuan)
Mètode ancestral. Sense DO
A can Testuan els agrada fer experiments i proves. I ja han demostrat que saben fer-los bé. Tan bé com aquest ancestral de pansa blanca, que fermenta (abans de ser embotellat per acabar la fermentació) en bota de castanyer de 400 litres. Curiós, interessant i boníssim!

Titiana Pansa Blanca (Can Matons)
Mètode tradicional. DO Alella
Els Titiana eren la gamma alta elaborada amb raïm del territori DO Alella de Parxet. Avui és una marca de Can Matons i surt al mercat com a DO Alella. Amb la qualitat de sempre (o més). Si encara no tens un escumós de capçalera… tasta’l. L’estimaràs.

Carbó Capdevila 1975 (Blancher)
Mètode tradicional. Sense DO (la DO Cava encara no existia!)
Es va elaborar i criar a les caves de Can Canjon (Teià), amb pansa blanca de Teià i macabeu i parellada del Penedès. El 1975 van passar coses bones. Una d’elles, aquest escumós meravellós. Cada ampolla és diferent, però totes esdevenen una delícia al paladar.

Artiga Ancestral (Artiga)
Mètode ancestral. DO Alella
Ramon González és petit productor que mena una única vinya a Cabrils i es fa elaborar el vi a Can Roda. Una pansa blanca jove i una amb bombolles ancestrals. Un escumós fàcil i golós, un projecte d’aquells petits que tant ens agraden.

Mirgin Exeo Evolució+ 2007 (Art Laietà)
Mètode tradicional. DO Cava
Allò que els freakies del vi anomenem un pepino. La gamma més alta d’Art Laietà (Alta Alella), però deixada reposar ni més ni menys que divuit anys per sortir a la venda en un estat de forma extraordinari. Acompanyarà a la perfecció qualsevol plat, qualsevol conversa, qualsevol moment.






