VadeVi
Els escumosos surten victoriosos de la caiguda d’exportacions de vi el 2024

El sector de vins i escumosos catalans ha perdut part del seu mercat exterior. Les dades del tancament del 2024 demostren que hi ha certa reticència a comprar productes vitivinícoles de Catalunya a l’estranger. En aquest sentit, tots els subsectors han patit caigudes poc pronunciades en el valor de les seves vendes, excepte els escumosos que com sempre continuen guanyant qualitat de cara al mercat internacional. Ara bé, mentre el general d’escumosos (que inclou Cava, Corpinnat, Clàssic Penedès i productes sense DO) augmenta, les exportacions de cava cauen lleugerament. Així, sembla que la diferència de productes dins del mateix subsector ha acabat quallant a l’estranger i ja no és només el cava aquell producte català que ressona internacionalment. Pel que fa als altres subsectors del vi, les xifres no són gaire encoratjadores i, tot i que les caigudes en valor són més moderades, el volum continua anant a la baixa. En altres paraules, el preu no puja prou per a cobrir la caiguda d’estoc que es demana. Tot i això, un germanastre dels vins catalans sembla recuperar part del mercat. Els vermuts, que antigament havien estat pràcticament eliminats de les exportacions, despunten aquest 2024 amb un creixement de més d’un 15% en valor, però també en volum, on pugen al voltant d’un 19%.

Els vins escumosos s’han tornat a posicionar com els principals favorits de l’exterior en el sector dels vins. Segons les dades de Prodeca a les quals ha pogut accedir Vadevi, aglutinen el 62,38% del mercat en valor i el 63,31% en volum de tot el que exporta Catalunya en matèria vitivinícola. A més, aquestes xifres també han pujat al llarg del 2024 i en el tancament de l’any els escumosos han augmentat un 2,56% en valor, fins als 387,95 milions d’euros. Tot i això, el volum continua a la baixa i ha reculat un 8,52%. Si bé és cert que els escumosos surten més ben parats del tancament del 2024, no totes les classes d’escumós s’emporten un gran augment. El cava, que havia estat l’etern preferit dels mercats estrangers ha caigut lleugerament en volum, al voltant d’un 0,43%. La caiguda està liderada per Alemanya, que ha reduït les seves compres de cava en un 50% aproximadament. Aquesta tendència, que ja explicava el president de la DO Cava, Javier Pagés, en la presentació de resultats del final del 2024 és fruit de la caiguda de la producció de la mateixa DO: “Alguns dels distribuïdors alemanys han assegurat que no els surt a compte”, explicava Pagés.

Tot i el petit retrocés del cava queda clar que els escumosos són la gallina dels ous d’or de Catalunya en termes d’exportacions de vi. Les bones xifres són causades, sobretot, per l’estima que tenen a la marca catalana països com els Estats Units o Bèlgica, que aglutinen la majoria de les vendes a l’exterior d’aquest producte. En concret, Catalunya ha exportat 57,43 milions d’euros en escumosos a Bèlgica, una xifra un 2,95% més alta que la del 2023. El mateix passa amb els Estats Units, que el tancament del 2024 ha comprat escumosos per valor de 48,97 milions d’euros, un 6,8% més que l’any anterior. En canvi, Alemanya, que continua sent el tercer mercat on més s’exporta, ha disminuït les seves compres d’escumós català un 37,86%, fins als 36,43 milions d’euros. És per això, doncs, que tot i que el cava perd tirada, els escumosos continuen en alça. Cal recordar, a més, que la consolidació de la marca col·lectiva Corpinnat i el segment d’escumosos de la DO Penedès, Clàssic Penedès han perpetuat aquesta victòria dels escumosos catalans que, tot i caure cada vegada més en volum, no deixa d’augmentar el seu valor.

Imatge de dues copes de vi

Les xifres generals del sector del vi del 2024, però, no han donat tan bon resultat. En aquest sentit, el mercat exterior ha reduït les seves compres de vins catalans. La realitat, però, és que la baixada no ha estat molt significativa, ja que la mitjana total ha caigut un 0,35% en valor. El volum, però, sí que ha patit una baixada més pronunciada d’un 10,19%. El retrocés més gran és dels vins tranquils, que perden al voltant d’un 5% de les seves vendes a l’estranger en valor i un 14,52% en volum. D’aquesta manera, sembla que el vi no acaba de trobar el seu espai en un mercat on la competència és cada vegada més roent. A diferència dels escumosos, els vins tranquils arriben a un mercat més conservador que no està disposat a pagar el mateix que paguen els belgues o els americans pels escumosos. De fet, el Regne Unit -que és el principal comprador de vi tranquil de Catalunya- només ha augmentat un 1% les compres del producte vitivinícola català en valor, una xifra molt més modesta si es compara amb els augments del valor dels escumosos en els principals països compradors.

El repunt dels vermuts

Els vermuts han triomfat aquest 2024. Aquesta beguda, sovint concebuda a l’exterior com a un complement, ha despuntat en el tancament de l’any amb augments tant en valor com en volum. Així doncs, es converteix en l’únic sector que creix en ambdós vessants de les dades i, per tant, guanya terreny en el mercat internacional. No obstant això, les xifres encara són poc significatives i, en conseqüència, la integració completa dels vermuts a l’estranger li queda un llarg camí per arribar a les dades dels vins i els escumosos. Segons Prodeca, aquest 2024, els vermuts s’han exportat per un valor d’11,81 milions d’euros, la qual cosa suposa un creixement del 15,85% en comparació a les dades del 2023, quan es van aconseguir un total de 10,19 milions d’euros. Pel que fa al volum, s’han exportat fins a 4.681,15 tones, és a dir, un 18,77% més que l’any anterior, que van arribar a les 3.941,20 tones.

La temuda pujada aranzelària de Trump

No és cap secret que la pujada al poder de Donald Trump i les seves amenaces de pujades aranzelàries ha estat un cop dur per a les exportacions de Catalunya. La por per aquests augments i el que poden implicar s’han traslladat a pràcticament tots els sectors, fins i tot el de vins i escumosos. Tal com confirmen les dades de Prodeca, els Estats Units són un mercat molt important, sobretot pels escumosos catalans. En la presentació de les dades d’exportacions agroalimentàries d’aquest dimecres, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha recordat que hi ha certa preocupació en tot el sector, però ha admès que ja s’està treballant per buscar mercats alternatius per tal “d’esmorteir el cop”. D’aquesta manera, es calcula que els aranzels de Trump podrien generar pèrdues per valor de 45 milions d’euros a tot el sector agroalimentari. Tanmateix, el sector del vi també es veuria molt afectat per aquesta reducció. Segons les dades de Prodeca, els Estats Units són el principal mercat comprador de vins i escumosos en general i el 2024 s’hi han exportat productes vitivinícoles per valor de 78,82 milions d’euros, cosa que suposa un creixement de més del 6% en comparació el 2023.

En definitiva, les exportacions de vins i escumosos catalans han caigut lleugerament i aquesta podria ser una tendència que es repetís en els pròxims anys si els Estats Units deixa de ser el màxim comprador d’aquestes begudes. Mentre tots els sectors continuen amb petites reduccions els escumosos s’alcen un cop més com el producte vitivinícola de més valor i, per tant, augmenten la percepció de qualitat dels vins catalans de l’estranger, una fita que des de l’administració pública celebren i reconeixen que “cal continuar treballant per transmetre aquest valor afegit”, afirma Ordeig.

Més notícies
Notícia: El celler U MÉS U elabora el millor escumós català segons Tim Atkin
Comparteix
Cygnus Sador és el cava reconegut per l'informe del crític britànic 'Catalan Sparkling Special Report 2025' en la categoria 'Entry Level'
Notícia: Novetats dels darrers mesos al territori DO Alella
Comparteix
La creativitat dels productors d’aquest territori sembla no tenir límits
Notícia: Vinyes de Barcelona, el primer vi blanc de la capital catalana
Comparteix
El vi monovarietal de Xarel·lo ja es pot comprar a botigues i vinoteques de Catalunya | L'elaboració de la beguda ha estat possible gràcies a una iniciativa de micromecenatge que va començar el 2021
Notícia: Abadal presenta un nou rosat que recupera varietats tradicionals del Bages
Comparteix
El vi representa la voluntat del celler de donar continuïtat a la seva línia de treball centrada en la reivindicació de raïms històrics del Pla del Bages

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa