VadeVi
L’Estat aplica el nou reglament europeu per a la replantació de la vinya

L’estat espanyol permetrà als pagesos ampliar el termini de replantació de vinya de dos a cinc campanyes. Segons ha publicat el Boletín Oficial del Estado (BOE) aquest dimecres, s’aplicarà de manera immediata la resolució de la Comissió Europea del Reglament d’Execució 2025/340. En concret, la nova norma permet augmentar els anys entre l’arrencada d’una vinya i la presentació d’una sol·licitud de replantació. Enguany, aquesta nova mesura s’aplicaria a unes 1.200 hectàrees de vinya a Catalunya, i cada any, al voltant d’un miler de plantacions podrien gaudir d’aquest augment del termini. Gràcies a aquesta ampliació, els pagesos poden tenir més llibertat per decidir com replantar els seus terrenys.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha valorat positivament la publicació d’aquesta nova norma. Tal com explica a Vadevi Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la FCAC, “abans hi havia una normativa massa restrictiva que no donava prou llibertat al pagès”. En aquest sentit, hi havia un termini de dos anys des que s’arrencava la vinya i s’havia de decidir un pla d’acció. Aquest temps tan ajustat collava els pagesos, que segons Raventós “no podien decidir què fer amb les seves terres”. De fet, aquesta normativa havia estat una estratègia europea per mantenir el preu del raïm estable, per tal que no hi hagués un excés de vinyes europees. Tot i això, amb les dificultats climàtiques dels últims anys, la FCAC conclou que l’antiga normativa feia més mal que bé.

El nou canvi augmenta fins als vuit anys tot el procés de replantació, la qual cosa dotarà de més temps de reflexió als viticultors: “Aquesta ampliació de termini és una reivindicació històrica de la FCAC perquè el fet de deixar el sòl sense vinya durant uns anys, abans de replantar, té beneficis agronòmics que afavoreixen que les futures plantacions siguin més saludables i productives. Es tracta d’una mesura que, en definitiva, hauria de permetre incrementar la qualitat del raïm”, assegura l’entitat en un comunicat. Més enllà del temps de cocció d’un nou projecte pel pagès, aquesta ampliació té altres beneficis. Entre els beneficis derivats d’un període més llarg de repòs de la vinya, s’inclouen la millora de la qualitat del sòl, que augmentarà la capacitat de retenció d’aigua, la disponibilitat de nutrients i la fertilitat. Alhora, durant aquest temps, es pot afegir matèria orgànica, com compost o cobertes vegetals que contribueixen a millorar la microbiota i la capacitat de suportar noves plantacions.

Imatge d’un gotim de raïm / Pixabay

Un moment de molta incertesa

L’ampliació d’aquest termini és un reclam històric de la FCAC, però fins aquest 2025 no ha estat una preocupació generalitzada al sector vitivinícola europeu. En aquest sentit, Raventós confirma que “vivim un moment d’incertesa total” i enumera les polítiques aranzelàries de Trump, el canvi climàtic i la caiguda del consum de begudes alcohòliques com alguns dels elements clau per entendre aquest canvi de paradigma. És per això que el responsable de vi i cava de l’entitat recorda que l’allargament de terminis permetrà disposar d’un major marge temporal per prendre decisions sobre plantació adaptades al nou context del mercat.

Més notícies
Notícia: Macabeu, el xatbot català que tria el teu vi ideal al Mobile World Congress
Comparteix
La iniciativa de l'INCAVI en col·laboració amb Decántalo per promocionar els productes vitivinícoles de Catalunya atrau alguns visitants curiosos de la famosa fira tecnològica
Notícia: Els ancestrals, les bombolles naturals
Comparteix
Les originals begudes han ressorgit com una alternativa natural i autèntica dels escumosos i que conserven la puresa del raïm i les condicions del terrer 
Notícia: La innovadora tècnica per gaudir del vi com si fos cervesa
Comparteix
Ignasi Martínez i Elisenda Casadellà dirigeixen el restaurant Terra, Teca i Mam de la Garriga, que revoluciona el sector amb el sistema 'Keykeg'
Notícia: Joan Gené (INCAVI): “No entenc un fricandó amb aigua”
Comparteix
ENTREVISTA al director general de l'INCAVI, qui reconeix que a Catalunya "més aviat sobren Denominacions d’Origen, no en falten"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa