L’estiu convida a sortir, a sopar a la fresca, a tastar vins i a gaudir de la gastronomia. El territori DO Alella ofereix infinitat d’opcions durant els mesos estivals. Més enllà de terrasses i guinguetes, a tot arreu s’organitzen jornades gastronòmiques i esdeveniments diversos que combinen vi d’Alella, bona teca i, sovint, activitat cultural.
El tret de sortida de l’estiu és sempre el Tast Tiana, la primera fira gastronòmica i vinícola de l’any que se celebra a primers de juny: gastronomia local, concerts, tasts, visites a cellers, etcètera, configuren un programa molt complet amb un model conegut, que es repeteix en diversos municipis i que funciona. I molt bé!
A mitjan juny, Alella celebra la nit del comerç. Mentre el poble bull d’activitat, la plaça de l’Ajuntament s’omple de taules amb famílies i grups d’amics que sopen tapes que preparen les parades del mercat municipal acompanyades dels vins d’Alella, mentre sona música en directe.
Unes setmanes més tard, el Masnou celebra l’Escuracassoles: una trentena de bars i restaurants ofereixen un plat o una tapa maridats amb un vi de la DO. L’objectiu és tastar-ne tants com es pugui i votar el que més t’ha agradat.
A mitjan agost té lloc la Mostra Gastronòmica de Cabrils, la degana d’aquesta mena de fires al territori. Durant quatre dies, cada vespre tot Cabrils i rodalia es concentren a gaudir de les propostes gastronòmiques dels restaurants locals i dels vins de la zona amb una organització que demostra els anys d’experiència.

A primers de setembre té lloc la Festa de la Verema d’Alella, una de les fires vinícoles més antigues del país (aquest any celebrarà la 51a edició). Va néixer com una petita mostra dels cellers de la zona, però no va trigar a incorporar-hi la gastronomia i ja fa dècades que és la festa grossa d’Alella, molt més que no pas la festa major. Si no hi heu estat mai, us esteu perdent un esdeveniment important.
A mitjan setembre, des de fa dotze anys, se celebren a Vallromanes les Jornades Gastronòmiques Tastets. Segueix el mateix format que el Tast Tiana, la Mostra de Cabrils o la Festa de la Verema: els restaurants locals ofereixen els seus plats en una plaça a l’aire lliure i productors de la DO Alella hi posen el vi.