L’art i el vi fan sempre bona parella. Acompanyar la música, el ball o fins i tot la pintura i l’escultura amb una copa de vi pot crear un moment de catarsi en qualsevol. Jean Leon s’aprofita de les emocions afloren en combinar vi i art per elaborar La Scala, un dels seus vins més emblemàtics. Enguany, les pintures de l’artista Assumpció Mateu -coneguda per la seva pintura d’estil abstracte i intimista vinculada a la natura- il·lustren l’etiqueta de La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2018, el vi ecològic del Penedès de producció limitada, elaborat únicament en collites excepcionals.
“El quadre escollit surt de la meva col·lecció més Mediterrània”, explica l’artista gironina en la presentació del vi. D’aquesta manera, fa un recull de tota la seva vida com a pintora, escultora i professora d’art i recorda el moment en el qual va crear l’obra que enguany és l’etiqueta de La Scala del 2018. Per a Mateu, la clau d’aquesta col·lecció era teixir ponts i connexions entre els territoris que voregen el Mediterrani. La mateixa artista reconeix que hi ha països del Mediterrani oriental que no són tan coneguts: “Volia connectar les cultures, ensenyar que tots comparteixen aquest mar”, descriu l’artista. Unes obres plenes de colors càlids i blaus marins que demostren com la tècnica de l’artista es combina a la perfecció amb les seves emocions per crear obres úniques.
Mateu treballa amb les mans i amb productes naturals. El seu lligam amb la terra li prové del seu passat, quan vivia de ben a prop la vida de pagès. La seva connexió amb el camp i la impressionant tècnica de l’artista van portar a Mireia Torres, directora general de Jean Leon, a visitar el seu estudi, a Jafre. Es van conèixer en l’homenatge a un altre artista, Gerard Sala, qui ja havia il·lustrat un La Scala i de seguida van notar que d’aquella trobada podria sortir alguna cosa més que les ganes de compartir. “Jo hi vaig portar els pintors”, recorda Mateu, mentre Torres assegura que “va portar el vi”. Mesos després, a l’estudi de Mateu, Torres va quedar captivada per les obres de l’artista i amb l’ajuda de la seva mare Waltraud Maczassek -també artista- van acabar d’escollir l’etiqueta guanyadora.

Una obra excepcional per un vi singular
L’obra escollida és una oda a l’essència i riquesa cultural del Mediterrani, anomenada Ponts de l’ànima: Mediterrani. Mateu hi fusiona cal·ligrafies i vestigis ancestrals a través del símbol del pont, que representa la unió i el diàleg entre cultures, on els tons blau marí i els colors terra esdevenen protagonistes. Utilitza la tècnica mixta, barrejant fotografia, pintura i paper, i textures matèriques de pigments naturals, acrílics i pols de marbre que doten la seva creació d’una aura de misteri i bellesa sublim. Segons Torres, aquesta obra encaixa amb el vi que va sortir de la collita 2018 i també manté viva la tradició d’unir art amb vi: “Vinya La Scala representa el nostre compromís amb l’excel·lència i la creativitat. La col·laboració amb artistes com l’Assumpció Mateu ens permet expressar, a través de cada anyada, la profunda connexió entre el món del vi i l’art, dos llenguatges universals que comparteixen sensibilitat, emoció i capacitat de perdurar en el temps”, confirma la directora general de Jean Leon.
Certificat com a Vi de Finca Qualificada, Jean Leon Vinya La Scala s’elabora a partir del cabernet sauvignon procedent d’una parcel·la de sòls argilo-calcaris de vuit hectàrees, plantada el 1963 per Jean Leon i l’enòleg Jaume Rovira. Segons expliquen des del mateix celler, l’anyada 2018 va estar marcada per les pluges, amb una primavera fresca i humida i un estiu càlid. Elaborat per l’enòloga Montse Escoté, el vi envelleix 24 mesos en botes de roure francès, seguit d’una criança mínima de tres anys en ampolla. El resultat és un vi intens i profund en nas, amb predomini d’aromes a fruits negres madurs, elegants notes especiades i matisos balsàmics que li aporten frescor i complexitat. El seu distintiu fons de torrats, resultat de la criança en bota, enriqueix el conjunt aromàtic i li confereix sofisticació. En boca es mostra untuós i concentrat, amb tanins rodons i ben integrats que realcen el seu equilibri i estructura. A més, de l’equilibri que descriuen des del celler, l’anyada 2018 ha estat reconeguda amb 95 punts per la Guia Gourmets i 93 punts pel prescriptor James Suckling i ha obtingut Medalla d’Or al certamen internacional Mundus Vini.
Una profunda relació entre vi i art
Des dels anys noranta, el celler de Família Torres acompanya les ampolles d’aquest vi amb una obra d’algun artista i converteix cada ampolla en una peça col·leccionable que ret homenatge al restaurant La Scala de Beverly Hills, regentat per Jean Leon i convertit en punt de trobada de les grans estrelles de Hollywood dels anys cinquanta i seixanta. Artistes com Josep Maria Subirachs, Antoni Tàpies, Joan Hernández Pijuán, la mateixa Waltraud Maczassek, Javier Mariscal, Josep Guinovart o August Rosell, entre d’altres, han deixat “la seva empremta en aquest gran reserva, símbol inqüestionable de la simbiosi entre el vi i l’art”, asseguren des de Jean Leon.
