Pau Peyri, nascut a Porrera, ha posat en marxa el seu projecte propi després de fer diferents feines d’enòleg en altres projectes de Priorat, i de dedicar-se durant diversos anys a la venda del raïm per a altres cellers i elaboradors.
L’any 2006 Pau Peyri, decideix deixar l’estudi de Batxillerat que cursava en aquell moment i la vida que portava a Balaguer per tornar al poble de la seva família i endinsar-se en la tradició pagesa que havien tingut totes les generacions passades de la seva família. Al Priorat, Peyri comptava amb aproximadament uns 700 ceps que el seu pare havia mantingut abans de marxar fora de la comarca a la recerca d’una vida millor, com tantes famílies van fer per buscar un futur millor, amb més qualitat de vida.
En els seus inicis compagina la feina a altres cellers de la zona amb el procés d’aprenentatge per poder crear el seu projecte fins que als 25 anys decideix deixar-ho tot i començar els estudis universitaris d’enologia, per continuar creixent en formació. Tot amb un clar objectiu: arribar en el que tot just comença, el seu propi celler amb el nom de la seva família.
Aquesta feina en diferents cellers de la zona, Peyri, confessa que li va donar una mica de marge per anar estalviant, per anar fent feina de formigueta, i de mica en mica, amb el que guanyava treballant en altres cellers va poder anar invertint per la plantació de més ceps per fer començar a donar-li forma al seu somni. A poc a poc va aconseguir arribar a les cinc hectàrees que té actualment en propietat i dues que ha pogut arrendar. D’aquestes set hectàrees de vinya dividies en 2 finques molt diferenciades i una mica contràries entre si, el propietari assegura que li donen la possibilitat de vendre aproximadament un 95% del raïm de la producció, amb la qual cosa es pot guanyar la vida.
La primera anyada del vi ja disponible
Dels dos vins que va elaborar a l’anyada 2023 al mercat hi ha arribat només un. Aquest és el vi que dona nom al celler, Família Peyri, del qual en van elaborar 750 ampolles, un cupatge clàssic del Priorat de Garnatxa i Carinyena. Igual que tot el projecte, recorda Peyri, intenta transmetre la tipicitat de la zona i part més clàssica del vi del Priorat.

Per altra banda, la seva segona elaboració del 2023 està a punt de sortir al mercat. Es tracta d’un monovarietal de Garnatxa amb la peculiaritat de fer una criança en damajoanes d’una vinya jove en coster, al Mas de la Rosa. Tots dos vins, a causa del fet que de moment no ha tingut la possibilitat d’adequar cap espai propi per vinificar, s’han elaborat gràcies a l’espai que li han cedit per començar el seu projecte al celler l’Antic Magatzem, també de Porrera.
L’any 2024 el doble d’ampolles
En la darrera verema d’aquest 2024, Peyri ha pogut ampliar la quantitat de raïm que destina al projecte familiar, fins a duplicar la producció de l’any anterior. Una tendència que vol anar incrementant, ja que Peyri reconeix que a deu anys vista li agradaria poder produir gairebé el total de la seva extensió de vinya, per fer créixer el seu projecte familiar. Ara bé, el propietari també té molt clar que no vol deixar de ser un celler petit i familiar, i busca continuar com fins avui dia, és a dir, podent ser present en tot el procés de producció des de la vinya fins al celler. De fet, l’única intenció de Peyri és continuar mostrant la tipicitat del Priorat i elaborar vins que a cada copa i cada glop, transportin directament a Porrera.