VadeVi
Família Torres actualitza l’elaboració dels seus vins d’Antologia
  • CA

Família Torres ha presentat un any més les noves anyades de la seva col·lecció d’Antologia. Ho ha fet, com ja ve sent una tradició de fa anys, en una jornada en primícia dirigida a premsa, sommeliers i prescriptors del vi en la qual s’hi ha pogut tastar i comentar les anyades 2019 del Milmanda i del Mas de la Rosa, i les 2018 del Mas La Plana, Reserva Real i Grans Muralles, cinc vins de tres denominacions d’origen i dues anyades molt diferents entre si, que reflecteixen la singularitat de la vinya des de la vessant, segons el celler “més hedonista i gastronòmica”.

El tast, guiat per Miquel Torres Maczassek, cinquena generació del projecte, i Josep Sabarich, director tècnic, ha permès constatar un canvi d’estil en l’elaboració d’aquests vins icònics. “El denominador comú d’aquests cinc vins són l’elegància i la frescor“, comentava en Miquel Torres, i el fet que siguin “productes que parlen de paisatge, història i tradició; vins amb més acidesa, en els quals preval la fruita per sobre de la fusta, buscant el millor equilibri per enaltir la part més hedonista”.

Miquel Torres Macsassek, durant la presentació | cedida

El Milmanda 2019, l’emblemàtic Chardonnay de la Conca de Barberà, és el que mostra un canvi més marcat. Ara, presenta un estil molt més fresc, amb molta més presència de fruita i menys fusta, més en la línia de l’estil actual dels grans blancs europeus. Milmanda 2019, l’únic blanc de la col·lecció d’Antologia, prové de la finca del Castell de Milmanda, flanquejada pels rius Sec i Francolí i protegida per la Serra de Prades, que imprimeix al clima un caràcter continental.

Al Penedès hi neix el Mas La Plana 2018. El resultat de pràcticament cinquanta anys treballant i coneixent cada parcel·la de les 29 hectàrees que té la finca, conreada avui sota els principis de la viticultura regenerativa. La finca s’estructura en tres parts en funció de l’altura i la constitució dels seus sòls al·luvials, i cada parcel·la es vinifica i envelleix de manera diferent. Al celler, l’assemblatge dels diferents lots de cabernet sauvignon donen com a resultat un monovarietal “expressiu, viu, amb molta fruita, embolcallat de la complexitat que li aporta la criança en bota”; un vi, comenta Sabarich, “que encara es mostra jove i que tindrà una molt bona evolució en ampolla per les característiques de l’anyada”. Per a mi, un del millors vins negres de Cabernet Sauvignon que s’elaboren a l’Estat espanyol.

Els cinc vins de la col·lecció d’Antologia de Família Torres | cedida

La particularitat de Reserva Real 2018, el segon Penedès de la col·lecció, radica en els sòls de llicorella, únics a la regió, de la petita finca Les Arnes de només 4 hectàrees. La frescor de l’anyada, diran, també es percep en el vi, encara que no tant com en Mas La Plana, ja que els sòls aquí tenen menys capacitat de retenció de l’aigua. Les tres varietats que conformen aquest vi (82% cabernet sauvignon, 6% merlot i 12% cabernet franc) es treballen per separat i buscant un perfil més clàssic, amb maceracions més llargues, que li confereixen una bona estructura en boca i tanins més marcats. És un vi terriblement elegant.

De l’anyada 2018, i també procedent de la Conca de Barberà, a prop del Monestir de Poblet, el Grans Muralles 2018 és el primer exponent del projecte de recuperació de varietats ancestrals que duu a terme Família Torres des dels anys vuitanta. Aquest vi va néixer el 1996 com un cupatge de varietats autòctones, entre elles l’ancestral garró. Avui manté cinc varietats, amb una presència majoritària de carinyena, que li aporta estructura, i garnatxa, que li aporta fruita, si bé cadascuna de les altres varietats –querol, monestrell i garró– deixa la seva empremta en el vi.

El Mas de la Rosa 2019 s’elabora seguint cada vegada més la nova tendència del Priorat en la cerca de vins de vinya vella més frescos i amb menys presència de les notes de criança; és per això que s’opta per treballar amb un foudre de 1.500 litres. És, segons el celler, “l’expressió més honesta de la vinya d’1,9 hectàrees de ceps de més de 80 anys situada a la vessant del sol ixent de Porrera”. Aquesta és la quarta anyada d’un vi impulsat per Miquel Torres Maczassek que va quedar captivat per la bellesa de la vinya i el seu entorn; i malgrat l’extrema dificultat que comporta, també s’ha optat per treballar-la amb agricultura regenerativa. La seva manera d’entendre aquest petit racó del Priorat s’ha materialitzat en un “vi delicat i hedonista”, de carinyena i garnatxa, de les quals s’extreu l’essència, amb maceracions més curtes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa