VadeVi
Del garatge al cava: dues maneres de ser petit entre vinyes

Hi ha qui entén la vinya com una extensió de terra. D’altres, com una extensió de vida. A Vadevi conversem amb dos cellers que demostren que la grandària no ho és tot. Les Acàcies, un dels cellers més petits de Catalunya en superfície —i, segons ells, potser del món—, i Molí Parellada, el més petit pel que fa a producció, exemplifiquen dues maneres d’entendre el vi i constaten que en el pot petit hi ha la bona confitura. 

Les Acàcies: vi d’altura fet a mà

A Les Acàcies, un celler situat al terme d’Avinyó a 500 metres d’altitud, la història va començar com un joc: “Fer vi per als amics, per passar una bona estona. Mario Monrós i la seva parella van començar a fer vi en un antic estable de cavalls. Van habilitar l’espai com van poder i tot va començar amb quatre ampolles”, recorda Llorenç De Ferrer, enòleg del celler.

Amb el temps, aquell “vi de garatge” va anar creixent, però l’essència es va mantenir. Avui elaboren unes 20.000 ampolles anuals, totes a partir de microvinificacions fetes al mateix espai inicial. “Hem crescut en vinya, sí, però el celler continua sent el mateix. Això ens obliga a ser molt curosos i ens permet mantenir un control artesanal absolut”, afirma l’enòleg. 

El clima continental del Bages, amb altes variacions tèrmiques i una marcada sequera, condiciona els cicles de la vinya, i també el caràcter dels vins. El 2012 van plantar la primera hectàrea d’ull de llebre i avui ja en tenen sis. Tot i això, no tot ha estat fàcil. “Hem patit glaçades dures, però cada any aprenem una mica més. La gent queda sorpresa quan veu com treballem, en un espai tan reduït, però precisament aquest és el nostre tret distintiu”, assegura De Ferrer.

Imatge del celler Les Acàcies / Ruta del vi del Bages
Imatge de l’exterior de l’edifici del celler Les Acàcies / Ruta del vi del Bages

Molí Parellada

A Sant Sadurní d’Anoia, la capital del cava, hi trobem el celler que actualment té una producció més reduïda de vi segons l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), però amb una llarga trajectòria en el món del cava. “Durant molts anys, vam deixar de fer vi per centrar-nos en el cava. La DO Penedès ara, per això, ja forma part del nostre projecte”, explica Júlia Rosa, la copropietària del celler.

Fundat el 1987, Molí Parellada va néixer amb una filosofia molt clara: entre el minúscul i el majúscul hi ha l’ambició. Des del primer dia han volgut fer del detall una bandera. Avui elaboren entre 400.000 i 500.000 ampolles de cava anuals, però en vi només produeixen 1.200 ampolles. Des del Molí Parellada van decidir tornar-se a submergir al món del vi el 2017, després d’un llarg silenci vinícola. “La situació del sector ens va fer repensar el negoci. El 2017 vam tornar al vi amb la gamma N’Joy, blanca i rosada, jove i aromàtica”, recorda Rosa.

Amb el naixement de la seva primera filla el 2020, la família va decidir fer un blanc de criança 100% sauvignon blanc, un gest emocional que ha marcat una nova línia de productes: 800 ampolles de blanc de criança i 400 de negre. “És una producció mínima, però molt pensada. Amb cada ampolla hi ha una història, i això el consumidor ho nota.”

Tot i les diferències —Les Acàcies aposta pel vi tranquil a petita escala i Molí Parellada és expert en cava amb produccions vinícoles mínimes—, ambdós projectes comparteixen una mateixa mirada: cuidar el detall, fugir de la producció massiva i entendre el vi com una forma de vida.

Imatge del Molí p Parellada / Cedida
Imatge del Molí p Parellada / Cedida

Més notícies
Notícia: La vinya catalana revifa després de la crisi de la sequera
Comparteix
Les previsions espanyoles de producció de la verema són optimistes i asseguren resultats compatibles amb una lleugera recuperació
Notícia: Programació musical del festival Vinàriament Barcelona
Comparteix
Música, tast, maridatges, i molt més del 16 al 18 de maig al Poble Espanyol
Notícia: Els vins catalans sonen a la ràdio
Comparteix
Vadevi i Ràdio Estel obren una finestra, en directe i en pòdcast, a la cultura del vi i a la difusió dels productes dels millors cellers del país
Notícia: Juvé & Camps enalteix la Finca Espiells amb una col·lecció de vins blancs tranquils
Comparteix
Aquesta nova gamma es fonamenta en la vinificació parcel·lària i el respecte per les varietats autòctones, amb una clara voluntat d’expressar el caràcter del terrer

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa