Una de les tasques que fa l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) és la recerca i validació de les varietats de vinya permeses a Catalunya. No és precisament una tasca senzilla, ja que un cop descobertes s’ha de demanar permís al govern espanyol per a incorporar-les al registre. Aquest ha estat l’objectiu assolit per l’INCAVI aquest dilluns, on un cop finalitzat el període d’investigació, l’entitat ha demanat incorporar al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació cinc noves varietats a la llista de varietats de vinya permeses per a la producció de raïm de vinificació. En concret, se sumen tres varietats noves: trobat, bornac i montori, també coneguda com a cua de moltó; i dues varietats híbrides: soreli i merlot khorus. Si com es preveu, aquesta petició prospera de forma òptima, a Catalunya es podrà vinificar amb 67 varietats de raïm diferents. En els últims 12 anys s’han incorporat 16 varietats i incorporant aquestes ja serien 21.
Tal com ha especificat en un comunicat l’entitat catalana, cada incorporació és específica d’un territori i hi ha estudis variats que justifiquen la seva entrada en el registre. En aquest sentit, la incorporació de la varietat trobat, tot i que molt minoritària, ha estat iniciativa de la Denominació d’Origen Costers del Segre en tractar-se d’una varietat que va ser característica de les comarques de Ponent i del Pirineu. Referent a la bornac, es tracta d’una varietat que podria ser descendent de la traminer, i parental de la varietat querol, de la qual, segons la base de dades de l’INCAVI, existeixen accessions coincidents que la localitzarien al Berguedà, Lluçanès i Osona. En el cas de la montori o cua de moltó hi ha dades coincidents que la situen en les comarques de l’Anoia i el Pla de Bages. En els dos últims casos, són varietats que s’han estudiat conjuntament amb Torres i DO Catalunya.

Combinacions per salvar el futur de la vinya
Les plagues i malalties han atacat bastant les vinyes catalanes en els últims anys. És per això que també s’ha arribat a un nou acord per tal d’intentar salvaguardar el futur del sector. D’aquesta manera, els viticultors catalans també podran fer ús de dues noves varietats híbrides, resistents a l’oïdi i el míldiu, que són el soreli i el merlot khorus. Respecte a la varietat soreli, que compta amb unes característiques morfològiques, agronòmiques i enològiques que faciliten el seu conreu, es tracta d’una hibridació entre dues varietats, de vitis vinífera Tocai Friulano i una varietat de vitis no vinífera, i respon a l’objectiu d’obtenir una varietat resistent a malalties fúngiques com el míldiu i l’oïdi. En concret, aquesta varietat és fruit del projecte de R+D col·laboratiu amb l’empresa AGROMILLORA.







