VadeVi
Inici prometedor per a la verema 2025 tot i la incertesa en els preus

La verema d’aquest 2025 podria ser la primera bona collita després d’anys de sequera. Tot i que encara és d’hora per parlar de números, tots els experts i viticultors asseguren que la normalitat estaria garantida. En concret a Catalunya, encara no hi ha una gran quantitat de zones que han començat a collir el raïm, però s’espera que en les pròximes setmanes i mesos més cellers iniciïn la recol·lecció de la fruita. En aquest sentit, no s’espera una producció altíssima, però sí prou bona per respirar més tranquils. D’altra banda, la qualitat del raïm va a l’alça, la qual cosa suposa un molt bon punt de partida per elaborar el vi. No obstant això, el preu del raïm encara és un misteri. Si bé és cert que alguns cellers ja han posat sobre la taula els preus, encara hi ha molta incertesa al voltant d’aquesta qüestió tan important pels pagesos. Així doncs, mentre se celebra la possible llum al final del túnel i les bones perspectives en termes de qualitat de la fruita, la pagesia espera pacient que el preu no caigui de manera desmesurada.

“Es tracta de tornar a trobar l’equilibri perquè tothom es guanyi la vida”, explica a Vadevi Eugeni Llos, president de l’Associació Vinícola Catalana (AVC). L’expert recorda que durant els anys de sequera els preus del raïm van augmentar exponencialment, cosa que encara va encarir els costos de producció del vi per alguns cellers. Davant de les previsions de bona producció, Llos confia en el fet que els preus s’estabilitzin, però també assegura que cal que ho facin a l’alça, és a dir, que no es redueixin fins al punt que els pagesos no puguin obtenir beneficis de les seves vinyes. “Hem d’arribar a una normalització de preus on cellers i pagesos puguin treballar correctament”, reconeix el president de l’AVC.

No és cap secret que el preu del raïm és una part essencial de la verema i, per tant, la taula de preus es converteix en una prioritat a negociar. Cal recordar, a més, que molts cellers de Catalunya compren el raïm a tercers, pagesos que cultiven dins del mateix territori i amb els quals hi ha una relació anual. Alguns cellers tenen contractes ja tancats que s’acorden per no fer variar els preus depenent de la verema, però en la gran majoria de casos funciona per oferta-demanda. Enguany, només Raventós Codorníu ha anunciat el preu pel qual comprarà el raïm als seus viticultors, una situació que tensa la verema, ja que complica molt la supervivència del sector no saber a quin preu es comprarà la fruita cultivada. “Feia anys que no hi havia tanta incertesa“, lamenta David Sendra, responsable del vi i la vinya d’Unió de Pagesos. Ell mateix afirma que els pagesos haurien de saber “fins 15 dies abans de començar a veremar” allò que podran demanar pel seu raïm per tal de tenir una previsió del benefici que s’emporten durant la collida de la fruita.

Tot i la falta de coneixement de la taula de preus, Sendra confirma que si la tendència és assimilar-se a les projeccions de Raventós Codorníu –0,70 euros el quilo– “els pagesos no tindran queixes”. Tanmateix, però, en el cas que la mitjana quedi per sota aquestes xifres, “nosaltres actuarem en conseqüència des d’Unió de Pagesos”, aclareix el responsable del Vi i la Vinya de la patronal. Aquesta hipotètica mitjana que ha marcat l’anunci de Raventós Codorníu també és acceptada pel president de l’Associació Vinícola de Catalunya qui, sense mencionar noms de cellers, argumenta que el preu no pot arribar als mínims de fa uns anys, però tampoc als màxims de l’època de la sequera. En aquest sentit, Llos reconeix les tensions que hi ha cada any envers aquest tema, però afegeix que “els rumors diuen que els preus es troben en l’escala correcta, encara que no s’hagin anunciat”.

Veremador buidant un cistell de raïm al tractor / ACN

Producció “normal” de qualitat “excepcional”

La verema 2025 podria ser tot un èxit. Els diversos experts consultats per aquest diari coincideixen a confirmar que les perspectives són molt optimistes en termes de producció, encara que ningú es vol mullar donant xifres exactes. D’aquesta manera, Roc Gramona, director tècnic del celler Gramona -un dels primers cellers catalans en començar a veremar- reconeix que en el seu cas la producció augmentarà entre un 20% i un 25%. Aquestes dades porten el director tècnic a definir la collida d’enguany com “una verema tranquil·la i relativament normal”. Una opinió que també comparteix Joaquim Tosas, director del celler Sumarroca i president de l’AECAVA. Segons les prediccions que fa l’expert, donada la varietat de territoris i tipologies de raïm que hi ha a Catalunya, “podria augmentar entre un 15% i un 25% la producció“. En el seu cas, Sumarroca va començar la verema amb la varietat Chardonnay a principis d’aquesta primera setmana d’agost.

Pel que fa a la qualitat, els experts i celleristes reconeixen que tot apunta a una collita excepcional. Tosas recorda en una conversa amb Vadevi que ni el míldiu ni el mosquit verd, les dues grans preocupacions per la collita d’enguany, han acabat fent estralls de manera generalitzada. En aquest sentit, la fruita s’ha començat a veremar en un bon punt de maduració i Gramona reitera que tot indica que “la qualitat serà immillorable en el nostre cas”. Ara bé, el director tècnic de Gramona afegeix que durant anys el corc del raïm, una malaltia que indueix a la podridura de la fruita, no havia donat problemes i enguany hi ha hagut un repunt: “Sembla que ens hem confiat una mica i podria ser un conflicte”, expressa Gramona, qui admet, però, que “no és un problema significatiu”.

La nova era del canvi climàtic

“El canvi climàtic ha vingut per quedar-se”, reflexiona el president de l’Associació Vinícola Catalana. Una opinió que també comparteixen els altres experts consultats, qui s’atreveixen a expressar que aquesta sequera de tres anys “no serà l’última que veiem”, diu Llos. D’aquesta manera, el sector vitivinícola es prepara per a la pròxima crisi climàtica i ho fa des de la certesa pràcticament absoluta que tot tornarà a passar. Per aquest motiu, el president de l’AECAVA recorda que cal mantenir la inversió en infraestructures i innovació que ajudin a pal·liar els efectes d’un canvi climàtic que toca de ple l’agricultura catalana. “És imprescindible invertir a assegurar la supervivència del sector”, recalca Tosas. Sigui com sigui, el món del vi està preparat per una possible nova onada de males collites, però se centra en la verema d’enguany, que -si no hi ha grans canvis- apunta ser la millor dels últims quatre anys.

Més notícies
Notícia: Els vins europeus perden força als EUA pels aranzels
Comparteix
Les importacions de vi cauen un 16,8% en valor i un 5,4% en volum el mes de maig del 2025 | L'estat espanyol ocupa la quarta posició entre els països exportadors al país
Notícia: El fals mite del vi negre a temperatura ambient
Comparteix
Cristina M. Figuero, tercera generació del celler Figuero, confirma que per tastar un bon vi no sempre cal fer cas a la cultura popular
Notícia: Brussel·les manté la lluita per eliminar els aranzels nord-americans al vi
Comparteix
La CE suspèn les represàlies previstes mentre treballa "constructivament" per posar en pràctica l'acord amb Trump
Notícia: Tret de sortida a la verema 2025 del celler Raimat amb bones perspectives
Comparteix
L'empresa vitivinícola preveu una collita "normal", d'uns 6 milions de quilos de raïm per als vins del celler i d'uns 12 milions per a l'elaboració de cava

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa