El vi sempre ha estat una beguda seriosa, sofisticada i per a moments concrets. La caiguda del consum d’alcohol generalitzada arreu del món ja és una realitat i el vi ha estat un dels productes que més ho ha patit. Els cellers moltes vegades eviten les estratègies de màrqueting i pensen que el seu producte s’explica per si sol. Lacrima Terrae és una start-up espanyola que neix per intentar reconduir la connexió dels cellers amb els seus consumidors. Les seves dues fundadores, Alba i Sofia Atienza, expliquen que cal tornar a posar el consumidor en el centre i desvincular el vi d’aquests moments tan limitats que han acabat per allunyar el celler del consumidor.
“La gent no té el vi present o creu que no és per ells”, explica Alba Atienza. Les germanes madrilenyes venen d’una família molt vinculada al sector vitivinícola, però van ser elles les que van veure que la connexió que tenia el producte amb el consumidor no acabava de ser l’adequada. D’aquí va néixer la seva empresa, amb l’objectiu de fer difusió sobre el vi i ajuda a les empreses que ho desitgin a poder arribar més i millor a tot el seu públic. Segons els estudis que ha fet la companyia de les germanes Atienza, hi ha diversos factors clau que han fet que el consum de vi baixi. En molts moments, els consumidors asseguren que no entenen sobre el vi, ja que és un sector amb paraules molt grans i sense gaire espai per a preguntes o dubtes. Per això, les emprenedores proposen intentar fer etiquetes més senzilles i explicar de manera més general tot allò que el consumidor ha de saber, els bàsics. “S’ha de perdre la por a la generalització“, comenta Sofia Antienza, qui confirma que és evident que hi ha diferències entre els vins i les varietats, però que hi ha algunes pautes generals que si s’expliquen, fan més entenedor el producte pel client.
Precisament d’adoptar aquesta visió generalista també surt la iniciativa de deixar a un costat els tecnicismes. Al cap i a la fi, les germanes emprenedores recorden als elaboradors que “no sempre s’ha d’explicar amb paraules que el client no entendrà”. La necessitat d’intentar apropar el vocabulari als consumidors s’intensifica cada vegada més i calen noves maneres de ser incisius en el mercat. “No es tracta només de fer màrqueting, sinó de fer els anuncis que arribin al consumidor de veritat”, reitera Alba Atienza, qui reconeix que en molts moments els cellers volen fer promoció, però en pocs casos saben perfectament allò que volen explicar o a qui es volen dirigir.

L’objectiu de beure més que vi
El vi sempre ha estat un producte únic, que no es barreja. Les germanes Atienza també demanen que es trenquin els tabús del consum de vi per apropar-se a nous públics. En les seves anàlisis, les emprenedores han pogut beure com els consum de vi ha caigut entre els joves perquè no es pot trobar el producte en contextos en què hi ha alcohol. Davant d’aquest repte, des de Lacrima Terrae asseguren que és hora que el vi substitueixi els destil·lats i, fer valdre el producte no només per prendre’l sol, sinó dins d’un còctel. “Podrien guanyar molt més espai que ara ocupen els combinats”, remarca Sofia Atienza. En ser preguntades pel preu del vi i que aquest podria ser un impediment per la integració d’un públic més jove, les germanes Atienza han explicat que “no es tracta de poder adquisitiu sinó d’ordre de prioritats” i han afegit que “els joves també paguen 15 euros per una copa en una discoteca, perquè no ho haurien de poder fer amb un bon vi”, han puntualitzat.