Catalunya és terra de vins de molta qualitat. No és cap secret que els cellers del país cada vegada tenen més fama arreu del planeta, i també es posicionen com elaborats de luxe dins dels restaurants i les cases de les famílies catalanes. La supervivència del sector vitivinícola és necessària, com també ho és premiar aquests esforços i deixar-los per escrit perquè el consumidor tingui menys complicacions i més ganes de tastar cada dia referències noves. En aquest context, la Guia de Vins de Catalunya arriba a la seva divuitena edició amb una gala d’honor que s’ha celebrat aquest dilluns a Razzmatazz. Els seus editors i tastadors han quantificat i puntuat 1.009 vins de 177 cellers, dels quals al voltant d’una trentena s’han endut algun premi. Pel que fa a les altres referències presentades, han estat puntuades i catalogades en La Guia 2026, el llibre que també aquest dimarts surt a la venda.
Premis Honorífics
- Premi Trajectòria: Carles Ahumada, de L’Olivera
- Premi Territori: Celler l’Olivera
- Premi Futur: Cristina Borrull, de celler Piñol; i Ivette Alonso, de La Botera
- Icona del vi català: Gramona III Lustros; i Juvé & Camps Reserva de la família

Palmarès
- Premi Millor Vi de l’edició: Abadal Arboset 2019, d’Abadal; Les Manyes 2023, de Terroir al Límit; Camí de Peseroles 2023, de Mas Martinet; i Pla de Pey 2023, de Joan Bada Vins de Vinyes Úniques
- Premi Millor Puntuació Mitjana: Mas Martinet Viticultors
- Premi Millor Vi Blanc: Pla de Pey 2023, de Joan Bada Vins de Vinyes Úniques
- Premi Millor Vi Brisat: Brisat del Coster 2024, de Josep Foraster
- Premi Millor Vi Claret: Lagravera Natural Vi Clar 2024, de Lagravera
- Premi Millor Vi Dolç: Vi de panses, de Vinyes dels Aspres; i Ònra Verema Tardana Solera, de Lagravera
- Premi Millor Vi Escumós: Torelló 225 Enoteca 2014, de Torelló; i Argila 2013, de Mas Bertran
- Premi Millor Vi Escumós Rosat: Els Lledoners Reserva Brut Nature Rosat 2021, de Can Suriol
- Premi Millor Vi Negre: Abadal Arboset 2019, d’Abadal; Camí de Pesseroles 2023, de Mas Martinet; i Les Manyes 2023, de Terroir al Límit
- Premi Millor Vi Ranci: Memòries del Priorat, de Costers del Priorat
- Premi Millor Vi Rosat: Pedrer Rosat 2023, de Sara i René Viticultors
- Premi Millor Vermut: Dos Déus Estrelles Reserva blanc; i Dos Déus Origins blanc sec, de Priorat B&D Lab
Premis per Varietats:
- Premi Millor Carinyena Blanca: VD’O 6 2023, de Vinyes d’Olivardots
- Premi Millor Carinyena Negra: Arbossar 2023, de Terroir al Límit
- Premi Millor Garnatxa Blanca: Dosterras Blanc 2024, de Dosterras
- Premi Millor Garnatxa Negra: Guix vermell 2023, de Terroir sense Fronteres
- Premi Millor Garnatxa Peluda: Les Manyes 2023, de Terroir al Límit
- Premi Millor Garnatxa Roja: Singulars Garnatxa Roja 2023, de Mas Llunes
- Premi Millor Macabeu: Brisat del Coster 2024, de Josep Foraster
- Premi Millor Mandó: Abadal Mandó 2022, d’Abadal; i Mandó de Solergibert 2021, de Solergibert
- Premi Millor Malvasia de Sitges: Els Pedrets de Montpicolis 2021, del celler Montpicolis
- Premi Millor Picapoll Blanc: PD’A de Solergibert 2022, de Solergibert
- Premi Millor Sumoll Negre: Sumoll de Solergibert 2022, de Solergibert
- Premi Millor Trepat Negre: Pólvora 2023, de Vins de la Memòria
- Premi Millor Parellada: Carles Andreu Parellada 2024, del Carles Andreu
- Premi Millor Xarel·lo: Venus de Cartoixà 2021, de Venus La Universal
- Premi Millor Escumós de Parellada: L’Era del Celdoni 2016, del celler Carles Andreu
- Premi Millor Escumós de Xarel·lo: Argila 2013, de Mas Bertran