La tradició dels vins dolços i rancis és estesa i llargament arrelada arreu del territori català. Són vins que s’associen a les postres, però que poden acompanyar i maridar perfectament amb altres plats del menú, ja sigui en dies assenyalats, com avui que celebrem Tots Sants, o cada dia.
De fet, el cert és que tant uns com els altres són grans companys d’aquests dies de castanyes i moniatos, per això compartim una llista de productes que val la pena tenir sempre a mà per anar consultant. La tria, no està feta a l’atzar, sinó que es basa en la decisió d’un panell de tast professional que en va fer un tast a cegues. Són, per tant, vins que s’han endut una medalla en la darrera edició dels Premis Vinari.

Llistat dels millors vins dolços i rancis dels Premis Vinari
Medalla Gran Or
- Masia Pairal Can Carreras Garnatxa d’Empordà, Celler Martí Fabra (DO Empordà)
Medalla d’Or
- Solera 1931 Espolla – Garnatxa d’Empordà, Celler Cooperatiu d’Espolla (DO Empordà)
- Solera Garnatxa 1926, De Muller (DO Tarragona)
- Torre de Capmany Garnatxa 2021, Celler Pere Guardiola (DO Empordà)
Medalla de Plata
- Coca i Fit󠄯ó Dolç 2017, Celler Coca I Fitó (DO Montsant)
- Gamberrillo Mistela Blanc 2017, Celler Pagos de Híbera (DO Terra Alta)
- Josefina Piñol Dolç Blanc 2017, Celler Piñol (DO Terra Alta)
- Perelada Garnatxa de l’Empordà 20 Anys 2009, Perelada (DO Empordà)
- Vi de Panses 2019, Vinyes Dels Aspres (DO Empordà)
- Coca i Fit󠄯ó Dolç 2017, Celler Coca I Fitó (DO Montsant)
- Gamberrillo Mistela Blanc 2017, Celler Pagos de Híbera (DO Terra Alta)
- Josefina Piñol Dolç Blanc 2017, Celler Piñol (DO Terra Alta)
- Perelada Garnatxa de l’Empordà 20 Anys 2009, Perelada (DO Empordà)
- Vi de Panses 2019, Vinyes Dels Aspres (DO Empordà)