El vi sense alcohol és un dels reclams del mercat del segle XXI. Després de la ja més que posicionada cervesa 0,0, el sector vitivinícola busca igualar l’èxit de la beguda fermentada i traslladar el seu públic al món del vi. Tot i això, el procés de desalcoholització encara és molt laboriós i només alguns cellers han pogut destinar recursos a la seva elaboració. Enmig d’aquest l’auge per a la desalcoholització del vi, però, el celler Jordi Miró sembla haver trobat una resposta a les tendències de mercat sense buscar-la. Nakens -de la cooperativa Agrícola Corbera d’Ebre– és el primer vi sec amb un 9% de volum d’alcohol de l’estat espanyol que no ha passat per un procés de desalcoholització.
“No buscàvem fer un vi sense alcohol, sinó potenciar l’ús de la Parellada”, explica Andrea Miró, propietària del celler Jordi Miró i project manager d’aquest nou vi de la cooperativa. Juntament amb el seu pare, qui dona nom al celler familiar, Miró volia trobar la manera de fer valdre la Parellada, una varietat que en molts moments “ha estat abandonada”, lamenta la propietària de l’empresa vitivinícola. D’aquest afany per trobar-li un nou ús a la varietat autòctona, els Miró van començar a investigar les seves propietats i van provar de fer diferents elaboracions de vi únicament amb la Parellada: “En ser un celler petit podíem passar-nos molt de temps provant nous projectes”, descriu Andrea Miró qui ja en el seu Treball de Final de Grau investigava sobre la utilització d’aquesta classe de vinya. De fet, Nakens no és la prova pilot del celler, sinó que anys abans ja havien tret altres vins amb baixa gradació, però no havien sigut mai avalats ni per la DO ni per l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI): “Sempre hi ha hagut certes limitacions legislatives, perquè no es podia considerar dins de la DO si no complia amb els requisits d’alcohol”, reconeix Jordi Miró.
La presentació oficial d’aquest nou vi es farà amb la cara de la cooperativa Agrícola Corbera d’Ebre. En aquest sentit, els propietaris del celler han treballat de manera conjunta amb l’associació d’agricultors del seu poble natal i serà la mateixa cooperativa l’encarregada de comercialitzar el vi. “L’entrada al mercat d’aquest vi no és només una oportunitat per a nosaltres, sinó també per a la cooperativa”, comenta el propietari del celler, qui està d’acord que el poble s’emportarà cert reconeixement per la troballa. La realitat del Nakens, doncs, es converteix en una aposta decidida de la cooperativa, del celler i també de la DO Terra Alta, qui han acceptat el producte com a una oportunitat per incidir amb propostes innovadores als nous reclams dels consumidors.

Un canvi necessari a la normativa
Tot i que el vi ha tingut una molt bona rebuda per art del sector, tant l’INCAVI com la DO Terra Alta han ajudat a fer possible la seva elaboració dins de les normes de la Denominació d’Origen, la família Miró concreta que en un principi no ho van tenir fàcil. Tanmateix, afirmen que la rigidesa de la legislació europea i també del consell regulador de la seva DO feien que no es pogués elaborar un vi de tan baixa graduació dins del paraigua del territori vitivinícola. “Vam justificar molt bé que no era una qüestió de desalcoholització, sinó que la mateixa planta ja no té tant de sucre”, exclama Andrea Miró. Ara bé, un cop el projecte estava més que avançat, ambdues institucions van donar llum verda perquè la iniciativa cobrés vida sota la marca de la DO Terra Alta: “Ho vam acabar aconseguint”, recorda entusiasmada Miró.
Poc sucre, la clau de la desalcoholització
La clau per aconseguir aquest vi de baixa graduació és el sucre. Quan Miró estava estudiant les propietats de la Parellada va comprovar que la varietat de per si ja es caracteritza per un baix contingut en sucre. “El que l’havia convertit en una veritat abandonada ara la fa original”, explica la project manager del vi. Així doncs, treballant la varietat en el seu punt òptim de maduració, un cop fermentada, ofereix un baix nivell alcohòlic de manera natural. Gràcies a això, El resultat és un vi fresc i lleuger, amb totes les qualitats d’un vi tranquil, però amb poca graduació. A més, els canvis que el celler va proposar per aconseguir aquest vi eren mínims, ja que tal com asseguren pare i filla Miró, només calia ajustar més el temps de veremar per tal que la planta no tingués tant de sucre. Nakens es presentarà oficialment dilluns 3 de febrer a la BWW, la fira de referència del sector. L’acte serà conduït per Sarah Jane Evans, Master of Wine i copresidenta dels Decanter World Wine Awards, i Andrea Miró com a directora del projecte.
Nakens és el primer de la seva espècie, però no serà l’únic. La desalcoholització dels vins és una tendència creixent i el públic cada vegada té més interès per beure vi sense alcohol. Des del celler Jordi Miró han plantat la llavor i han aconseguit un vi natural, baix en sucre i per conseqüència de baixa graduació. La fórmula que la cooperativa Agrícola de Corbera d’Ebre posarà al mercat ven aviat marca un precedent que prova de manera clara que hi ha marge per fer vins amb poc alcohol, de qualitat i de manera natural.







