VadeVi
Una nit de bombolles Corpinnat a la redacció del Grup Món
  • CA

Tastar vins és tot un art que no tothom té el privilegi de conèixer i gaudir. Des de la redacció del Grup Món, a través del mitjà especialitzat en el sector vitivinícola Vadevi, hi ha un compromís ferm per a enaltir i explicar les històries del món del vi als lectors. Tant és així que el passat dimecres es va fer el primer tast a les instal·lacions del grup de la mà de Corpinnat. L’associació d’elaboradors que aguanten aquesta marca col·lectiva europea va triar cinc representants d’entre els 19 cellers que conformen l’entitat per comentar i descriure cinc excel·lents escumosos. Viader, Huguet de Can Feixes, Llopart, Recaredo i Mas Bertran van ser els escollits d’una nit en la qual el públic menys expert i més curiós va poder degustar les bombolles catalanes penedesenques.

Corpinnat neix d’un sentiment de voler expressar el territori. Els sis cellers fundadors de la marca col·lectiva van sortir de la DO Cava per voler més exigència i la necessitat de potenciar el Penedès, la regió històrica de les bombolles catalanes. Des d’aquella decisió el 2018, Corpinnat ha anat creixent fins a arribar gairebé a la vintena de cellers. La seva normativa és una de les més exigents del món i inclou el cultiu de varietats històriques, la collita a mà i ecològica, les llargues criances i la preservació de la cadena de valor justa. I precisament amb aquest reglament com a mantra, els cellers de Corpinnat elaboren escumosos reconeguts ja de manera internacional. El tast comença amb una ampolla de Les Eretes, del celler Viader. Eduard Viader, primera generació de celleristes no pot assistir a la jornada, però el gerent de Corpinnat, Carles del Amor, presenta el seu escumós. Viader és un celler petit que només cultiva les varietats del nord de l’Alt Penedès. Per aquest motiu, els escumosos es fan només amb xarel·lo i macabeu, ja que la parellada -altra varietat històrica utilitzada per fer escumosos- “és més difícil de cultivar en aquesta part del territori”, diu Del Amor. Amb 24 mesos de criança, és el vi més jove de la nit, però la seva profunditat i acidesa el fan de bon degustar.

Joan Huguet és un dels tres germans propietaris d’Huguet de Can Feixes. El veterà del sector i actual president de la DO Penedès assegura que el seu celler està a més altitud que la mitjana penedesenca. Huguet presenta Huguet de Can Feixes Brut Nature 2021, un escumós elaborat amb macabeu, parellada i pinot noir. Per al cellerista, aquesta última varietat és la que li dona sedositat al vi i fa que perdi “el gust metàl·lic”. També aprofita l’altaveu per recordar que Corpinnat té prohibit elaborar escumosos de marca blanca i reconeix que “bona part de la davallada del sector podria ser culpa d’aquesta necessitat de treballar a volums”. Per això, confirma orgullós que a diferència d’altres, “Corpinnat està compromès amb el territori”. Llopart és una marca d’escumosos històrica a Catalunya. De fet, van començar a elaborar vi fa més d’un segle, la qual cosa els converteix en el primer celler de Corpinnat en fer vi. Jordi Bort és el director general de l’empresa vitivinícola i porta al tast el seu Leopardi, un icònic del celler. Bort recorda que l’època de Nadal és quan més escumosos s’obren de tot l’any. En concret, afirma que és el moment que els cellers tenen més feina. Tot i això, expressa que Corpinnat té el compromís de desestacionalitzar les bombolles i que per ells “l’escumós és un producte de tot l’any”.

Joan Huguet, del celler Huguet de Can Feixes; Carles del Amor, gerent de Corpinnat; Macarena Muñoz, sommelier del celler Recaredo; Dani Cereijo, sommelier del celler Mas Bertran; i Jordi Bort, director general del celler Llopart / J.C.
Joan Huguet, del celler Huguet de Can Feixes; Carles del Amor, gerent de Corpinnat; Macarena Muñoz, sommelier del celler Recaredo; Dani Cereijo, sommelier del celler Mas Bertran; i Jordi Bort, director general del celler Llopart / J.C.

Podríem coincidir tots a afirmar que la bombolla més integrada i subtil de Corpinnat és la de Recaredo, un altre d’ells cellers fundadors de la marca col·lectiva. La sommelier Macarena Muñoz porta per tastar el Serral del Vell, un vi històric del celler que fa anys que es comercialitza. Ara bé, Muñoz reconeix que té aquest nom dels del 2008, ja que en aquell moment van decidir començar a donar més importància a les parcel·les de vinya. De fet, Recaredo també és un dels primers cellers de Catalunya que va començar a fer vins parcel·laris, és a dir, que tot el raïm provenia de la mateixa parcel·la, cultivat en les mateixes condicions. El tast acaba amb un dels últims cellers en incorporar-se a les files de Corpinnat. Per presentar l’Argila de Mas Bertran hi ha el sommelier Dani Cereijo, qui afirma que “no té res a afegir”, perquè els seus companys “ho han dit tot”. Explica que l’escumós que han triat és el més vell de la sala, amb una dècada de criança i un gust confitat molt potent. Així i tot és l’acompanyat perfecte per al final de la nit, que clou amb un aplaudiment etern als convidats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa