Aquests darrers dies hem parlat molt de vinyes i veremes, però el mercat del vi continua creixent i consolidant-se amb l’arribada de nous productes o noves anyades. Us compartim algunes de les novetats que s’han presentat recentment i que passen per un nou escumós rosat a la Terra Alta, una novetat en vins negre al territori d’Alella, un ull de llebre amb aires californians i un nou joc enigmàtic dels penedesencs Llopart.

Les Vinyes del Convent sumen aquest rosat a l’escumós que ja tenia al mercat | Foto: Vinyes del Convent

La Senyoria Rosat 2019

Les Vinyes del Convent (Horta de Sant Joan, Terra Alta), ha presentat aquesta setmana els seu primer escumós rosat. 

La Senyoria Rosat 2019 és un monovarietal de garnatxa negra emparat sota el segell de la Denominació d’Origen Terra Alta, un dels pocs rosats escumosos que s’elaboren en aquest territori vitivinícola que surt al mercat després d’una criança de 24 mesos. És un escumós brut nature “elegant, de bombolla fina i persistent amb aromes que recorden a fruita vermella, pell de taronja i amb tocs a canyella. En boca compta amb una gran cremositat i un post-gust llarg”, tal com descriu el propi celler.

Cau d’En Genís negre, nova incorporació d’Alta Alella

Alta Alella Cau d’en Genís Negre

La família Pujol-Busquets ha presentat l’Alta Alella Cau d’en Genís negre, el nou vi del celler i “germà” del Cau d’en Genís blanc. Una “cuvée” especial que neix de la il·lusió de “crear un vi fresc i versàtil que preservi al màxim l’essència de la vinya”, en paraules de Mireia Pujol-Busquets. Es tracta, per a la família, de “l’expressió de la frescor de la terra vora la mar, on conflueixen tradició i actualitat”, dirà. “Amb aquesta primera anyada, busquem agermanar tres factors com vam fer amb el Cau d’en Genís blanc: Sauló, Mar i elaboració en Oeuf de Beaune“, afegeix Josep Maria Pujol-Busquets.

Aquest vi neix d’unes vinyes situades a 130m d’altitud, a menys de 2km del mar i plantades sobre sauló. La verema es realitza de manera manual, i després se’n fa una selecció gra a gra de la garnatxa peluda al celler. Després d’una maceració curta, el vi fermenta i fa una criança de 6 mesos sobre lies fines en ou de ciment basat en argila. Finalment, s’embotella i s’afina durant tres mesos en ampolla.

Marimar Estate Tempranillo, ull de llebre californià

El celler californià de la quarta generació de Família Torres, Marimar Estate, també té novetats. Acaba de presentar tot just el seu primer monovarietal d’ull de llebre, una producció limitada de poc més de 2.000 ampolles, que prové del Green Valley, la regió més freda i amb més boira del Russian River Valley, a 15 km de l’Oceà Pacífic.

La Marimar ha volgut experimentar amb ull de llebre per rememorar les seves arrels i va plantar una petita vinya de la qual va obtenir una primera collita l’any 2008, que va vinificar juntament amb la sirà. Satisfeta amb els resultats i la bona adaptació d’aquesta varietat al sòl i clima californians, va decidir ampliar la vinya, que ocupa actualment una hectàrea.

L’any 2013, va poder elaborar un vi monovarietal d’ull de llebre, que va destinar al mercat americà i ara arriba per primera vegada a l’Estat espanyol i altres mercats d’exportació Marimar Estate Tempranillo 2017. S’obté a partir de raïms seleccionats a mà, desrapats i fermentats en petites tines d’acer inoxidable, amb llevat autòcton; i després d’una criança en botes de roure francès (50% noves) durant deu mesos, s’embotella sense filtrar ni clarificar i continua la seva evolució a l’ampolla.

Llopart continua jugant amb L’Enigma 3

Els més aventurers segur que ja han resolt els dos primers enigmes de Llopart; doncs ja poden continuar amb la tercera juguesca que ha preparat el celler penedesenc, que tot just ha posat al mercat l’Enigma 3, un nou vi d’edició limitada (amb poc més de 2.700 ampolles) que surt ara amb l’anyada 2021.

Neix de Can Llopart, d’una vinya ubicada al voltant dels 360 metres d’alçada ubicada al terme municipal de Subirats, a la zona de muntanya de l’Alt Penedès. 102 hectàrees de vinya pròpia conreades seguint els preceptes de l’agricultura ecològica i els paràmetres del cultiu sostenible.

Amb aquestes ‘pistes’, comença el joc. I un cop es destapa l’ampolla, Llopart convida a descobrir el misteri que amaga aquest vi, de varietat incògnita i elaboració secreta. Més informació a la pàgina web lavidasecretadelesplantes.com.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa