El del vi català és un mercat viu i dinàmic on gairebé cada dia els cellers sorprenen amb unes quantes novetats. Us compartim algunes de les últimes incorporacions bé siguin noves anyades o imatges renovades d’algun producte que ha decidit fer un canvi estètic.
Edetària, més “garnatxera” que mai
El celler terraltí Edetària està a punt de celebrar les dues dècades de vida i mentre preparar una bona festa per commemorar l’efemèride, presenta dues novetats. D’una banda, Lo Mas, inspirant-se en les cases de pagès del territori, però també fent un joc de paraules amb l’expressió castellana que significa el millor. Es tracta d’un cupatge de garnatxa peluda i carinyena de vinyes velles que surt al mercat amb una producció molt limitada.
Acompanyant el vi negre, una segona novetat més dolça. “La Terra Alta és bressol de grans vins rancis i misteles”, apunten des del celler. I ara ells volen contribuir a mantenir un llegat històric amb la presentació de l’Edetària Dolç de Garnatxa Blanca 2021, una verema tardana amb sobremaduració de raïms seleccionats d’aquesta varietat.
Precisament, i segons comparteix Joan Àngel Lliberia, ànima d’aquest projecte, se senten “més garnatxers que mai”, i ho demostren tant en la tria de varietat d’aquestes dues últimes incorporacions a la seva gamma, com en la repensada d’altres vins que han anat virant cap a monovarietals o cupatges on hi predomina la varietat estrella del territori.

La Florens, vi amb relat de Josep Grau
Josep Grau Viticultor presenta La Florens 2020, un monovarietal de garnatxa que neix de vinyes entre 75 i 105 anys, dirà el propietari, ubicades al municipi de Capçanes, a la DO Montsant. Rendiments baixos, raïms sans que es treballen de manera ecològica i aplicant pràctiques biodinàmiques. “Fem una intervenció mínima al celler”, dirà el responsable del projecte, simplement fem “un acompanyament per a preservar l’essència de la garnatxa i les característiques de la collita,de manera que el vi sigui un transmissor d’allò que conté la vinya de la Florens”.
La Florens és un homenatge a la mare de Josep Grau, la Florentina, a qui afectuosament anomenava ‘la Florens’. El vi té un preu aproximat de venda al públic de 27 euros.

Gg 2020 de Terra Remota, estrena imatge
Des de la Denominació d’Origen Empordà, el celler Terra Remota comparteix novetats respecte a la imatge del seu Gg 2020.
“Gégé era el nom que els meus fills Adèle i Adrien li deien a la meva mare, Germaine Carboneill“, explica la propietària del projecte Emma Bournazeau. “La mare va ser una dona amb molta personalitat, sempre va decidir el seu camí i mirava el futur amb confiança. Tenia una gran sensibilitat; l’apassionava la família, les arts, i per descomptat el vi, i en gaudia moltíssim”, comparteix. “Estar al seu costat era una autèntica festa, perquè a més la meva mare tenia l’habilitat natural d’encomanar el seu entusiasme i l’alegria de viure que tenia a tots els que l’envoltàvem, igual que el vi és capaç de generar sensacions i complicitats entre les persones”.
El Gegé és un vi d’edició limitada, que surt amb 3.500 ampolles, i que s’elabora amb garnatxa negra. Tot i que va néixer el 2018, l’anyada 2020 estrena una nova etiqueta on hi ha un dibuix de Germaine fet per la seva germana Christine Carboneill.

Vallformosa amplia la gamma Cultivare
Des del Penedès, el celler Vallformosa ha ampliat la seva gamma Cultivare amb la incorporació del Cultivare Rosé, el primer monovarietal rosat, 100% sirà que fa criança de 3 mesos en bota. Surt al mercat amb una edició limitada de 1.824 ampolles.
El seu origen es remunta a una vinya de sirà de més de 25 anys ubicada al Penedès. “Es tracta d’un vi rosat concebut per a ser el maridatge perfecte culinari”, diran des del celler.