El mercat del vi català continua dinàmic i actiu, amb novetats que van sumant propostes i maneres de fer d’un o altre celler d’arreu del territori. Noves anyades o elaboracions que s’estrenen tot just aquests dies i que a continuació en detallem algunes.

Bouquet d’Alella Pansa Blanca 2021

Bouquet d’Alella ha tret al mercat el Pansa Blanca 2021, un vi blanc ecològic elaborat exclusivament amb raïm seleccionat de les vinyes més velles del celler. Creixen a la Vall de Rials, vessant mar, un entorn protegit d’interès paisatgístic i mediambiental en el cor d’aquest territori vinícola. D’aquí que la seva producció és molt limitada que supera per poc les dues mil ampolles.

El nou Bouquet d’Alella Pansa Blanca s’elabora amb llevats autòctons i intervenció mínima per “obtenir la puresa d’aquesta varietat autòctona i el terrer”. És un vi d’agricultura ecològica.

Com en la resta de vinyes del celler, hi fan verema manual i es practica una doble selecció del raïm, a la mateixa vinya i posteriorment, a la taula de tria. El raïm veremat es refrigera en una cambra de fred unes hores per aconseguir els precursors aromàtics del fruit i en fan un premsat suau per obtenir únicament el most flor. Finalment, el vi fa una criança sobre les seves lies durant cinc mesos amb battônage.

Llunari, nou brisat d’Herència Altès

Llunari, nou brisat d’Herència Altés

Els vins brisats, vins vinificats en contacte amb les pells, han format part de la cultura vinícola de la Terra Alta des de fa molts segles. De fet, era la forma més tradicional d’elaborar els vins fins fa unes dècades, quan els avantpassats es guiaven amb les fases lunars, tant al camp com als cellers. A més a més d’aquesta tradició, Herència Altés vol posar en valor la intuïció femenina al camp i la seua energia cíclica en sintonia lunar. De fet, són aquestes premisses les que han dut al celler terraltí a presentar un nou vi brisat sota el nom de Llunari. 

El Llunari és un 100% garnatxa blanca amb el qual, en paraules de Núria Altés, propietària del celler, “hem volgut expressar la nostra tradició, alhora que posar en relleu la importància que la lluna ha tingut durant segles per a l’agricultura i, en aquest cas, per a l’elaboració de vi”.

Es tracta d’un vi molt versàtil, “si fós una peça de vestir, seria d’aquelles que en diem ‘de fons d’armari’ que pot acompanyar multitud d’ocasions” comenta Altés. Tot i així, des del celler recomanen maridar-lo amb plats de cuina tradicional en escabetx, com les sardines o el pollastre, ortigues arrebossades o amb un ceviche de corvina.

La tirada del Llunari és de només 1.800 ampolles i es pot adquirir per 18,00€ al mateix celler ubicat a la Finca Lo Grau de l’Inquisidor (Coll Del Moro) de Gandesa (Terra Alta) o a la botiga online del celler.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa