Recollim tot seguit algunes de les novetats que tot just s’han presentat i incorporat en els darrers dies al mercat del vi català.

Gran Reserva M12 de Mastinell

El celler penedesenc Mastinell tot just ha presentat el que consideren el seu “producte més únic i exclusiu“: el cava Gran Reserva M12 s’erigeix, diran, ​​com “una de les joies de la corona“, així com una de les “grans apostes per l’exclusivitat i la singularitat del producte”. S’estrena amb l’anyada 2008.

“L’any 2008 ens va portar condicions perfectes per a caves de llarga criança ja que les abundants pluges i les baixes temperatures van propiciar una maduració lenta del raïm a la vinya. L’harmonia entre acidesa i sucre en el moment de la verema ja prometien una anyada excepcional”, explica l’enòloga de la marca, Sandra Estévez. “Aquest potencial va despertar la nostra curiositat del que podríem aconseguir a llarg termini amb aquest tresor i va ser aleshores quan vam decidir guardar ampolles d’aquesta anyada en condicions òptimes durant 12 anys”.

Surt amb una producció limitada que es pot aconseguir a través de la botiga electrònica del celler.

Aquest és el segon producte d’aquestes característiques pel qual aposta el celler, ja que precisament el 2008 van llançar per primer cop un cava similar de llarga criança al que va batejar com a Llàgrimes de Cava.

Pirene és un dels vins del projecte de recuperació de varietats ancestrals de Família Torres

Pirene 2020 de Família Torres

Família Torres llença al mercat el Pirene 2020, el nou exponent del projecte de recuperació de varietats ancestrals que va iniciar el celler fa prop de quaranta anys. És un vi experimental de producció limitada elaborat íntegrament amb la varietat negra del mateix nom procedent de la finca de Sant Miquel de Tremp, al Prepirineu, i destinat a l’alta restauració.

Pirene és una de les moltes varietats de raïm desconegudes que existien a Catalunya abans de l’arribada de la fil·loxera. Torres ha localitzat des dels anys vuitanta més de 50 varietats perdudes i dedicat recursos a recuperar-les, centrant l’atenció en aquelles que mostren major potencial enològic i capacitat per adaptar-se a les altes temperatures i la sequera a conseqüència de l’escalfament global.

Han calgut diversos anys de recerca, assajos de camp i microvinificacions per determinar que el lloc on millor s’expressa la pirene és a les vinyes de muntanya. I d’aquí precisament li ve el nom. Família Torres la va plantar a la seva finca més alta a la comarca del Pallars Jussà, a una altitud mitjana de 950 metres sobre el nivell de la mar. Pirene 2020 és el primer vi que procedeix íntegrament de la vinya de Sant Miquel de Tremp i el vi es vinifica al celler Purgatori. De la primera anyada se n’ha elaborat 1.241 ampolles i que pot aconseguir a El Petit Celler per un preu aproximat de 45 euros.

Aquest és el quart vi de Família Torres elaborat amb varietats ancestrals recuperades i el segon monovarietal. Els seus predecessors són Grans Muralles (DO Conca de Barberà), que integra en el cupatge la garró i la querol, les dues primeres varietats recuperades pel celler; Clos Ancestral (DO Penedès), elaborat amb l’ancestral moneu procedent del Castell de la Bleda, i Forcada (DO Penedès), elaborat al 100% amb la varietat blanca ancestral que dona nom al vi.

Xarel·lo Brisat, de Parató

El celler Parató també presenta novetats. En aquest cas, introdueix al mercat el Xarel·lo Brisat 2021, un blanc de noirs “homenatge als orígens” que fan amb la mínima intervenció.

Comparteixen que utilitza llevats naturals autòctons de la mateixa vinya, que durant l’elaboració no hi afegeixen sulfits i que surt després d’haver fet amb maceració amb les pròpies pells. El vi vol recordar la manera de fer dels avantpassats, els avis, fruit de l’experiència i el saber fer.

El vi, diran des del celler, “presenta un festival d’aromes, gustos i sensacions que sens dubte sorprendran”. “Un producte amb un marcat caràcter mediterrani que no deixa indiferent ningú”, afegeixen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa