“Hem d’estar més units que mai perquè ens hi va el futur”. Missatge clar dels viticultors aquest dissabte contra els preus baixos que algunes empreses del sector volen imposar al raïm. Desenes de pagesos s’han unit davant la seu de l’Associació d’Elaboradors de Cava (AECAVA) a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) per exigir preus “dignes” que facin viable la seva activitat. La sequera ha fet estralls al sector, amb dos anys seguits de males collites, i els viticultors avisen que no toleraran els preus de “misèria” que algunes empreses els volen pagar. Els pagesos avisen que qualsevol quantitat per sota dels 60 cèntims el quilo fa inviable la seva feina i demanen “perdre la por” a aquelles companyies que proposen comprar el seu raïm a 50 cèntims el quilo o més barat.
“Venim d’uns anys de collites dolentes per la sequera, i aquest any, que les vinyes s’han refet i nosaltres també podíem refer-nos, resulta que tenim preus sobre la taula que no són acceptables”, ha subratllat Josep Marrugat, membre de l’executiva d’Unió de Pagesos, en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies. El portaveu de la patronal pagesa avisa que aquesta dinàmica obre la porta a la “precarietat” dins del camp i dificulta “que hi hagi relleu a les nostres finques”.

Marrugat admet que el marge de maniobra dels pagesos és curt, però creu que la Llei de millora del funcionament de la cadena alimentària els dona certa flexibilitat per negociar. “Exposa que hi ha d’haver contractes, la necessitat que hi hagi preus dignes i que no hi hagi aquests càrtels que ens fustiguen com a sector i ens tenen oprimits”, defensa el pagès. Aquesta mateixa llei preveu sancions per als compradors que destrueixen valor dins la cadena, i per això els viticultors concentrats al Penedès han demanat no signar cap contracte per sota dels preus recomanats.
Segons un estudi elaborat pel CREDA i presentat pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, el passat mes de juliol, hi ha preus del raïm que se situen en 0,58 euros el quilo. Aquesta i altres xifres de l’informe són inferiors al cost efectiu de producció estimat per a moltes petites i mitjanes explotacions, que s’eleva per sobre dels 0,65 euros el quilo en el cas del raïm i en els 1,25 euros el litre en el cas del vi. Des d’Unió de Pagesos admeten que no són preus òptims, però insisteixen que és “el mínim imprescindible per poder mantenir viu el nostre ofici”.
Falta de relleu generacional
La protesta, que demana preus viables per a la verema d’aquest estiu, també posa el focus en les pròximes dècades. Marrugat veu els pagesos amb ganes d’aguantar el sector, però avisa que la falta de relleu generacional al camp és “una malaltia lenta” que posa en perill el sector català del camp. “Els pagesos ens anem envellint i cada cop n’hi ha menys de joves”, un símptoma clar “que no hi ha viabilitat al sector”, ha avisat durant la protesta.