VadeVi
Unió de Pagesos denuncia l’entrada de camions amb vi de la Manxa al Penedès

“Ahir a Vilafranca: cinc camions cisterna Transportes Felix, amb seu a la Manxa, dedicats bàsicament al vi”. Amb aquestes paraules denuncien des del perfil de Twitter d’Unió de Pagesos l’entrada d’aquests tràilers, suposadament carregats de vi, a territori penedesenc. El sindicat, en el mateix post, apunta que aquests vehicles tindrien “presumptament” com a destí “cellers que podrien inscriure vi com a DO Penedès o DO Catalunya”.

La denúncia no deixa indiferent la xarxa, que obre un debat sobre els anomenats “papers del vi” -que són els documents on s’estipula la producció de raïm permesa per hectàrea-: “Els ‘papers del vi’ fa anys que corren“, “és vergonyós” o “això només és la punta de l’iceberg“, diuen alguns usuaris. D’altres, en canvi, els assenyalen que no poden comprovar res del que denuncien i que amb aquest tipus de comentaris estan fent el ridícul. “Què els camions tinguin seu a la Manxa no vol dir res, si no sabeu l’origen del vi suposant que portin vi i si el destinatari pot emmagatzemar al seu celler el tipus de vi que transporten, sincerament no feu el ridícul fent aquests tuits”.

Recorda el cas Reserva de la Tierra

“No és normal que passin aquestes coses”, diu a Vadevi el responsable nacional del sector de la vinya i el vi del sindicat Josep Marrugat. I s’explica. “Del tema dels papers fa massa temps que se’n parla amb la boca petita, però fa falta afrontar-lo de cara”, afegeix. I encara hi introdueix un altre matís. “Amb tot el que està passant amb el cas de Reserva de la Tierra, qualsevol detall hauria de ser important i cal fer seguiment, control i les investigacions que siguin necessàries per no perjudicar més el sector del vi”, lamenta.

Demanen a l’INCAVI que “estiri el fil”

Seguint amb la denúncia, el sindicat s’adreça a l’Institut Català de la Vinya i el Vi: “Ens preguntem si l’INCAVI ha estirat el fil de la denúncia pública que vam fer fa dos dies”, comparteixen passades unes hores del primer post. I mencionen l’entitat pública del vi a qui, segons diuen, “han demanat les inspeccions oportunes“. És a dir, “que belluguin agències i consorcis d’inspecció”. Reclamen una resposta perquè, i ho diuen literal, “manca preu pel raïm que produïm i això és inacceptable“.

El govern, al cas

Malgrat que Unió de Pagesos està demanant acció a l’INCAVI, aquesta petició està a mans de l’autoritat competent en aquest àmbit, que en aquest cas seria la secretaria general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries. Sigui com sigui, i segons fonts públiques, s’haurien iniciat alguns tràmits per donar resposta a la denúncia i determinar l’origen i destí d’aquests camions per identificar sobretot si hi ha hagut alguna irregularitat.

“No negligim cap alerta que ens arriba i s’havia de parlar amb la DG de Policia per demanar intensificar controls aleatoris i comprovar documentació de transport”, comparteix amb Vadevi el secretari Camel Mòdol. “Si detectem alguna dada no conforme o rebem denúncia concreta iniciarem el procés d’inspecció discrecional; en cas contrari, seguirem amb els procediments preestablerts”, conclou.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Observador a abril 15, 2023 | 15:14
  Observador abril 15, 2023 | 15:14
  Caram!. Així resulta que amb el vi s'hi poden fer mes trampes, a banda del fet de posar-hi aigua.
 2. Icona del comentari de: Pola a abril 16, 2023 | 09:08
  Pola abril 16, 2023 | 09:08
  A veure si haurem de deixar de consumir vi del Penedès, fins que s'aclareixi la procedència...no volem ser enganyats, si comprem Penedès, que ho sigui!
 3. Icona del comentari de: Canelin a abril 16, 2023 | 16:28
  Canelin abril 16, 2023 | 16:28
  Seguir latraça es molt fácil amb la simple matrícula del camio I remolc... La policía i el departamento del transport de la generalitat d'eaquerra republicana de catalunya en te prou amb aquestes dades. A partir d'aqui localizar camio iamb l evidencia del video solicitar carga I descarga. Al camionero ni al transportista les pasará nada pero si al que recibió el producto y lo tiene e en sus barricas a punto de embotellar para los turistas de este próximo verano. Más fácil imposible. Ahora únicamente falta que alguien ponga una denuncia en el juzgado o en el departamento pertinente de la generalitat. También puede ser un video fake basado en la nueva inteligencia artificial...que en la mancha sabemos que están los mejores hackers del mundo en esta materia ...verdaderos tecnólogos cotizados por Google o empresas de seguridad cibernética.
 4. Icona del comentari de: Francesc Bou a abril 16, 2023 | 19:13
  Francesc Bou abril 16, 2023 | 19:13
  Lamentable fa anys que PASA i tots callats polític i tots així anem!!Francesc Bouf

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa