VadeVi
Purgatori 2022 coronat com el gran vencedor de la DO Costers del Segre 2025
  • CA

La Seu Vella de Lleida s’omple de vins i excel·lència en la gala del Concurs de Vins de la DO Costers del Segre. El passat dijous, una desena de cellers van pujar a l’escenari a rebre un guardó d’aquesta gala, que premia la qualitat, l’originalitat i sobretot la identitat dels vins d’aquesta DO tan pròxima a Lleida. Purgatori 2022, de la Família Torres és el vi de l’any, no només per la seva innegociable qualitat, sinó el relat que té a la seva esquena. Com ell, però, nou cellers més van demostrar que Costers del Segre no és una DO que pugui passar desapercebuda, “Un any més la qualitat dels vins presentats ha estat excepcionalment alta”, descriu Isidre Ribalta, president de la DO Costers del Segre i primer parlament de la nit, qui afegeix que “ha estat una final molt renyida”.

La música de l’esdeveniment és a càrrec de Aly Alma Music, una artista que amb tan sols la seva veu i una guitarra manté emocionats els celleristes i autoritats de la nit. Sota l’amenització de Judith CortinaDavid Jobé, comunicadors i enoturistes, fundadors de la Guia Digital d’Enoturisme de Catalunya, la nit s’empassa de pressa. Una sala plena espera pacient l’arribada dels guanyadors a l’escenari. Aquesta quarta edició ja consolida uns premis que ja s’han convertit en els guardons més esperats pels elaboradors de vi de Lleida. Premi rere premi, la flaire d’èxit embafa cada racó. Blancs, rosats, negres i escumosos són les categories més esperades, però també el Premi al monovarietal i al projecte sostenible; en total deu premis amb medalles de bronze, plata i or. “Aquest concurs i els nostres vins fan que la nostra regió sigui un espai d’orgull compartit”, lloa Jordi Verdú, diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, qui fa una oda al territori que s’emporta l’aplaudiment més fort de tota la nit.

Judith Cortina i David Jobé, periodistes i enoturistes, fundadors de la Guia Digital d'Enoturisme de Catalunya i presentadors de la gala del Concurs de Vins de la DO Costers del Segre 2025 / Anna Munujos
Judith Cortina i David Jobé, periodistes i enoturistes, fundadors de la Guia Digital d’Enoturisme de Catalunya i presentadors de la gala del Concurs de Vins de la DO Costers del Segre 2025 / Anna Munujos

Tots els primers premis

Com calia esperar, David Barriche, responsable del celler Purgatori puja a l’escenari a recollir el guardó més important de la nit. Purgatori 2022 s’alça com a vencedor no només de la categoria de Millor vi de Criança, sinó que es converteix en el Millor Vi de la DO Costers del Segre 2025. Barriche assegura que no s’ho esperava i agraeix als seus companys que l’hagin acompanyat. “Crec que he perdut un dinar que em jugava“, confirma el responsable del celler, qui s’enorgulleix de poder rebre un premi per un projecte com el seu, compromès amb la terra. Purgatori és una finca històrica al cor de Les Garrigues (Lleida). La disposició de les seves 200 hectàrees de vinya ecològica en tres altures diferents, el clima continental, el contrast tèrmic entre el dia i la nit, i les característiques dels sòls -predominantment llimosos, pobres i profunds, ben drenats i amb un contingut alt de carbonat càlcic- afavoreixen la maduració lenta i regular de les varietats autòctones. “Visca les Garrigues i Visca Lleida”, etziba el cellerista i guanyador del primer premi d’aquest concurs.

El Premi al Millor Vi Blanc Jove se l’emporta Quim 2025, del celler Vinya Els Vilars. El propietari del celler, Antoni Aldomà, decideix dedicar aquest premi a “tots els elaboradors de vi”. Un vi fresc, delicat i amb una agradable expressió de fruita blanca. Elaborat amb raïm Macabeu de les nostres vinyes, destaca per la seva frescor i personalitat lleugera. El segueix el premi al Millor Vi Blanc amb Criança, que és per Saó Blanc 2023, del celler Mas Blanch i Jové. Aquest és un celler de muntanya. Les finques estan situades a la subzona Les Garrigues, a la frontera ponent de Priorat, en una zona de muntanya, a més de 700 metres sobre el nivell del mar permeten la creació de vins singulars i únics. “Això és un reconeixement a la feina de tots nosaltres, gràcies Costers del Segre”, diu Joan Jové, propietari del celler familiar en agafar el seu guardó qui no triga gaire en tornar al faristol, ja que el seu celler també és el guanyador del Premi al Millor Vi Rosat amb el Saó Rosat 2021. Els escumosos no només són cosa del Penedès. Així ho ha confirmat el celler Analec. Dena 2010 és un vi amb força, però lleuger. Amb el cupatge ordinari de Macabeu i parellada esdevé l’escumós de la DO guardonat aquesta nit.

Joan Jové, propietari del celler Mas Blanch i Jové de la DO Costers del Segre / Anna Munujos
Joan Jové, propietari del celler Mas Blanch i Jové de la DO Costers del Segre / Anna Munujos

Arriben les tres categories de vins negres. Colors de les Garrigues 2024, de Cérvoles Celler; Purgatori 2022, de Família Torres; i Estrats 2019, també de Cérvoles Celler són els premiats en la categoria de joves, criança i de guarda, respectivament. Aquesta última és una nova categoria, que premia els vins de l’anyada 2021 i anteriors és la manera que té la DO Costers del Segre de demostrar que a Lleida també es fan “llargues criances de qualitat, dignes de guardons”, assegura Tomàs Cusiné en la seva breu intervenció com a expresident de la DO. No és Cusiné, però sí el seu celler l’encarregat de pujar a l’escenari a rebre el premi al Millor Vi Negre de Guarda de la DO.

Dos premis especials

El Macabeu és una varietat autòctona de Costers del Segre i com a tal té un premi especia. Per a la Denominació d’Origen és important mantenir la identitat dels vins i el territori i, per tant, premiar el millor vi elaborat amb un 100% de Macabeu no deixa de ser un recordatori de la potència identitària de la regió. Per tercera vegada aquesta nit, el Premi al Millor Blanc Monovarietal de Macabeu és per  Saó Blanc 2023, del celler Mas Blanch i Jové. “Ara ja no sé què dir”, reconeix Jové en un to irònic, però clarament emocionat per haver-se convertit en un dels cellers més guardonats de la nit. L’últim premi especial de la nit va lligat a l’ecologia i la cura del territori. El petit celler Matallonga és l’empresa guardonada amb el Premi a la Sostenibilitat i Respecte pel Medi Ambient. Poda de respecte, vinyes centenàries, seguir el calendari lunar i tenir cura de l’entorn són només algunes de les qualitats que el jurat d’experts ha tingut en compte a l’hora de nomenar aquest celler com el més compromès. Joan i Alba Penella pugen a l’escenari emocionats pel premi: “Som un celler petit, només el meu pare i jo, però estem molt orgullosos de la feina que fem”, explica Alba Penella en rebre el guardó.

L’acte arriba a la recta final amb Joan Gené, president de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) qui celebra que la DO Costers del Segre estigui implicada en fires i esdeveniments. “Costers del Segre és viticultura heroica”, diu Gené qui confirma que no és fàcil passar per totes les dificultats per les quals ha passat els vitivinicultors de la DO. 26 cellers, 140 vins i una trentena de premiats són les xifres que queden gravades a la memòria d’aquesta quarta edició del concurs: “El treball del nostre territori es percep des d’una copa de vi”, clou Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida.

Joan Gené, director de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) / Anna Munujos
Joan Gené, director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) / Anna Munujos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa