VadeVi
Quatre vins per acompanyar l’escudella de Nadal
  • CA

Una de les menges més típiques i tradicionals el dia de Nadal a les llars catalanes és l’escudella de Nadal. Tot i que no té una recepta concreta i a cada casa s’elabora d’acord amb la seva pròpia tradició aquest plat consisteix generalment en un brou que s’obté de fer bullir tot un seguit de carns, l’anomenada carn d’olla, entre les que hi ha botifarra negra i blanca, costella i carn magra de vedella, falda o pit de xai, trossos de gallina o pollastre, un pedrer de pollastre, careta i/o orella de porc, cansalada, un os d’espinada, amb verdures com ceba o porro, api, pastanagues, col, alls i al que s’hi afegeix patata i llegums.

També forma part de la carn d’olla el que s’anomena pilota, una barreja de carn picada de porc i vedella, amb ou, all, julivert, pa ratllat, pebre i sal. En l’escudella d’hivern amb aquesta carn es forma una mandonguilla gran i ovalada que s’enfarina i es cou amb el brou.

El que fa especial l’escudella de Nadal respecte l’escudella d’hivern, és que amb el brou resultant, un cop s’ha separat de tota la resta d’ingredients s’hi couen galets de grans dimensions farcits amb la carn de la pilota, que es pot enfarinar o no. El més habitual és servir com a primer plat, el brou amb els galets farcits i posteriorment, com a segona plat, la carn d’olla, la patata, els cigrons i les verdures i hortalisses que no s’han desfet.

Servida l’escudella de Nadal a taula, la pregunta és, amb quin vi l’acompanyem? Com sol passar en aquests cassos proposar un maridatge concret sempre és un repte, perquè mentre una combinació funciona bé per a uns, no funciona bé per a d’altres. Per arribar a tots els paladars i gustos, proposo quatre vins ben diferents que sota el meu punt de vista, l’acompanyaran amb solvència: un vi blanc, un rosat, un negre i un escumós.

El maridatge transgressor: Singular Àmfora Blanc 2017

  • Collbaix – Celler El Moli (DO Pla de Bages)
  • 100% macabeu
  • 10 mesos de criança en àmfora
  • PVP: 47,67 euros.

Tot i que sobre el paper aquest vi no seria el més adient per acompanyar l’escudella de Nadal i la carn d’olla, la realitat és ben diferent. Acompanya amb una solvència extraordinària el brou, amb tota la seva substància i a la carn d’olla, per la que demostra tenir prou força i personalitat.

La seva acidesa aporta frescor i el seu caràcter afruitat matisat per la criança suma un punt sorprenent al conjunt del plat. Tot i el seu preu, un dia és un dia, i val molt la pena fer l’esforç, sobretot si sou dels militants del vi blanc de qualitat.

El maridatge impossible: Sàtirs Rosat 2020

  • Celler Arché Pagès (DO Empordà)
  • Garnatxa negra i garnatxa roja

Quan els vins rosats fugen de la frivolitat i la seva personalitat és de tall seriós aleshores
esdevenen uns vins gastronòmics molt especials. En aquest cas, el Sàtirs Rosat, elaborat amb un cupatge de garnatxa negre i garnatxa roja adopta un perfil de vi que té la delicadesa necessàries per esdevenir fresc i llaminer però per altra banda la força i la rauxa imprescindibles per poder acompanyar un plat tant potent i complex com l’escudella de Nadal, en una combinació al fil de la navalla on el vi ha de donar el millor de si mateix.

Black, de MontRubí

El maridatge lògic: Black 2020

  • Celler MontRubí (DO Penedès)
  • 100% Garnatxa negra eco
  • 70% maceració amb pells, 30% maceració carbònica.
  • Criança de 3 setmanes amb les seves lies en dipòsits d’inox.
  • PVP: 10,95 euros.

El maridatge acadèmic de l’escudella de Nadal, tenint en compte els seus ingredient i el seu cuinat és un vi negre jove, intens i afruitat, amb una acidesa viva que netegi la boca del greix i aporti frescor, els tanins ben polits, textura sedosa i amb prou estructura per equilibrar la carn d’olla. El Black del celler MontRubí, un monovarietal de garnatxa negre guardonat amb el Vinari Gran Or al Millor Vi Negre Jove de Catalunya en els Premis Vinari del 2021, encaixa perfectament dins d’aquest patró descrit.

El maridatge que mai falla: Clos Lentiscus Sumoll Reserva Familiar Blanc de Noirs 2017

  • Celler Clos Lentiscus (Clàssic Penedès)
  • 100% sumoll
  • Criança mínima de 36 mesos amb les seves lies
  • Sucre residual: <2 g/l
  • PVP: 15,50 euros

Els vins escumosos són els tot terreny del maridatge. Si un escumós és capaç de combinar-se de manera excel·lent amb tota la complexitat que representa el conjunt aromàtic de l’escudella de Nadal i la carn d’olla és el Clos Lentiscus Sumoll Blanc de Noirs. El perfecte equilibri que formen la seva acidesa, la textura que li aporta el carbònic i les notes aromàtiques de la sumoll creen una harmonia deliciosa i molt elegant amb el plat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa