VadeVi
Recaredo supera els anys de sequera en una verema amb “equilibri hídric”
  • CA

Els cellers catalans són cada vegada més a prop de recuperar completament les vinyes després de tres anys de sequera. Recaredo presenta aquest dimarts les conclusions de la seva darrera verema, marcada per un “equilibri hídric” que feia temps que no es veia. Les pluges més generoses dels últims mesos han permès revitalitzar ceps debilitats per la manca d’aigua. En el cas del celler penedesenc, l’inici de la verema 2025 va coincidir amb unes pluges de tardor molt esperades, que van donar un impuls decisiu a la vinya abans d’un hivern sec i de temperatures estables. “Avui, el perfil hídric de les nostres vinyes familiars ha tornat al seu equilibri natural”, expliquen des de l’empresa, integrada a la marca col·lectiva europea Corpinnat.

La primavera va tornar a portar precipitacions abundants a Recaredo, fet que va obligar a mantenir una vigilància constant de les vinyes i un seguiment fitosanitari rigorós per evitar l’aparició de fongs. Gràcies a una gestió precisa dels tractaments, les vinyes es van mantenir sanes i lliures d’afectacions. Tant la tardor com la primavera van ser plujoses, i això va requerir un control continuat, mentre que l’inici de l’estiu, més sec, va coincidir amb un bon vigor vegetatiu i amb unes pluges excepcionals al juliol (136,7 l/m²) que van afavorir una càrrega de raïm notable. Les temperatures de l’any s’han mantingut estables, sense extrems de fred o calor i lleugerament per sota de la campanya anterior. L’estiu ha estat més suau, amb nits més fresques que en anys recents, i especialment el mes de juliol, que va registrar un grau menys que el 2024: “Després de la sequera i les adversitats, la vinya ha sabut regenerar-se amb força. Tot i les cicatrius visibles d’aquest període, prop del 90% de les vinyes han renascut amb una energia inesperada”, concreten.

La verema del 2025 de Recaredo, al Penedès / Cedida
La verema del 2025 de Recaredo, al Penedès / Cedida

La verema de Recaredo es va avançar, com pràcticament totes les campanyes de collida de raïm del país. En aquest sentit, el celler va veremar de l’11 d’agost al 25 de setembre del 2025. Unes setmanes intenses, però que segons Recaredo es van poder a dur a terme gràcies a la bona feina dels seus treballadors. “També ha estat una verema que ha posat a prova la coordinació i la dedicació dels equips, que han treballat amb precisió per collir cada varietat en el seu punt òptim de maduració”, remarquen des del celler. El resultat -a parer de l’empresa- és un raïm d’excel·lent estat sanitari, amb una relació polpa-pell excepcional i grans plens de suc, que auguren Corpinnats d’una qualitat i expressivitat molt bones.

L’aposta per la sostenibilitat i l’ecologia

Recaredo és un dels celler que hi ha darrere la fugida de la DO Cava de les sis primeres empreses vitivinícoles catalanes que fundarien el 2018 Corpinnat. En aquell moment la sortida anava lligada a lluitar per la visibilitat del territori i la defensa del cultiu ecològic. Segons expliquen des del celler, es Corpinnats sota la marca Recaredo neixen únicament de vinyes pròpies cultivades en ecològic i seguint els principis de l’agricultura biodinàmica. Enguany, però han volgut fer un pas més i presenten Recaredo L’Infinit, un nou projecte de vins escumosos Corpinnat que s’uneix a Recaredo i Celler Credo també amb la intenció d’enaltir el paisatge i la cura del medi ambient.

Paral·lelament, Recaredo continua avançant en l’aposta per elaborar vins veritablement de terrer. Des de la collita 2017, utilitzen most ecològic del territori Corpinnat -o most concentrat rectificat ecològic- per a la segona fermentació en ampolla, substituint completament la sacarosa refinada. El 2015, el Recaredo Subtil va ser el primer Corpinnat elaborat amb most procedent de la mateixa vinya per iniciar la segona fermentació. Des d’aleshores, han estès aquesta pràctica a altres Corpinnats com el Turó d’en Mota, el Reserva Particular i el Serral del Vell. “Cada vegada som més a prop d’assolir el nostre objectiu: iniciar la segona fermentació de tots els nostres vins escumosos Corpinnat amb most procedent de les nostres vinyes familiars”, conclouen des del celler.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa