VadeVi
Salmond canvia el whisky escocès pel muscat català
  • CA

Escòcia és sens dubte el paradís del whisky. Ara bé, els seus ciutadans i els seus líders (o exlíders) també valoren altres begudes autòctones de les terres que visiten. Com a exemple, l’exprimer ministre escocès, Alex Salmond, que participa a la 54 edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) que aquesta setmana se celebra a Prada (El Conflent). Salmond ha estat convidat a un dinar per part del rectorat de la Universitat a la seu central de l’entitat, el centre transpirinenc Vall-Roc de la localitat de la Catalunya Nord.

A l’hora de les postres, li han proposat tastar un Muscat de Ribesaltes, un vi tradicional de les comarques catalanes sota administració francesa. Salmond s’ha dirigit a Ramon Gual, amfitrió del dinar i històric organitzador de la trobada acadèmica i qui li havia omplert la copa, amb un “és magnífic!“. De fet, ha repetit en una llarguíssima i densa sobretaula sobre la situació de les nacions sense estat que ha acabat just mitja hora abans que pronunciés la seva conferència al Lido de Prada. El muscat l’ha ajudat a aclarir les seves paraules sobre l’experiència d’haver impulsat el primer referèndum d’independència a Escòcia el setembre de 2014.

“Le Petit Muscat”

El vi escollit per l’ocasió, per la immersió de Salmond en la viticultura catalana, ha estat un Le Petit Muscat de Milles que pertany a la Denominació Muscat de Ribesaltes. Un vi que se serveix tradicionalment fresc. De fet, a Prada hi ha el costum de compartir-lo amb un porró al voltant d’una taula a les nits d’estiu. Un vi de sobretaula o d’aperitiu dolç que es produeix a Banyuls, Maurí i Ribesaltes, una agrupació regional ha creat una marca pròpia que es promociona com un producte de quilòmetre zero.

Salmond ha evitat establir preferències entre whisky o muscat, però sí que n’ha gaudit i l’ha lloat als seus companys de taula. De fet, se li ha ofert una ampolla com un souvenir de la seva visita a la Catalunya Nord, més enllà d’una acollida amistosa i força aplaudida pels estudiants, el claustre i el conjunt de la comunitat de la Universitat Catalana d’Estiu. L’exprimer ministre escocès ha estat el convidat de la UCE a través de la Internacional Comission of European Cityzens (ICEC) i presentat per la seva portaveu, Anna Arqué.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa